Kisalföld logö

2018. 05. 20. vasárnap - Bernát, Felícia 12°C | 23°C Még több cikk.

Kepli Lajos: A vízhez való hozzáférés kulcsa a duzzasztás

A Jobbik szakmai vitát indítana a bős-nagymarosi vízlépcső megépítéséről: a párt szeretné, ha olyan döntés születne, amelyik az ország érdekeit veszi figyelembe - jelentette be Vona Gábor, a Jobbik elnöke szerdai budapesti sajtótájékoztatóján.

Vona Gábor hangsúlyozta, hogy a Jobbik vezetősége is komoly vitákat folytatott az ügyről. Hozzátette: a témában nem egyszerű megszólalniuk, mert saját táborukon belül is komoly politikai sztereotípiák "rakódtak rá erre a kérdésre".

A pártelnök közölte: szakmai vitát szeretnének elindítani, a következő hónapokban pedig egy konferenciát is szerveznek a témában, amire az érintettek közül mindenkit, köztük a parlamenti pártok szakpolitikusait is meg akarják hívni. Kiemelte, hogy a szakmai konferencián nem a Jobbik, hanem Magyarország álláspontját szeretnék megfogalmazni.

Kepli Lajos adatokat sorolva azt mondta, hogy a Magyarországon átfolyó teljes vízkészlet alapján évente 12 ezer köbméter víz jutna egy emberre, de ebből fejenként csak 600 köbmétert tudunk felhasználni. Magyarországot milliárdos aszálykárok sújtják, miközben az összes termőterületnek csak 1,8 százalékát öntözzük – emelte ki.

A politikus kijelentette, hogy a vízhez való hozzáférés kulcsa a duzzasztás. Elismerte, hogy a beruházás drága, de véleménye szerint annak végrehajtása elősegítené a mezőgazdaság felvirágoztatását.

Az Országgyűlés Fenntartható fejlődés bizottságának tagja kitért arra is, hogy a magyar folyókban ezer megawattnyi megújuló energiapotenciál van, de az ország ebből csupán 56 megawattnyit használ fel. Felhívta a figyelmet, hogy Kiskörénél már működik egy vízlépcső és annak a víztározója, a Tisza-tó turisztikai paradicsommá és madárrezervátummá vált.

"Jelenleg az év egyharmadában a Duna nem hajózható vagy csak korlátozásokkal használható" - hívta fel a figyelmet Kepli, jelezve, hogy a duzzasztás az árvíz és az aszály okozta problémákra is megoldást jelentene.

Szerinte az ökológiai kárra felhozott érvek nem mérhetőek össze azzal a nemzetgazdasági előnnyel, amit a vízlépcső megvalósítása jelentene.

Kepli Lajos néhány hete a parlement bizottsági ülésén Dunakilitin úgy fogalmazott: sem Szigetköznek, se a Dunának nincsen újabb 20 éve, hogy semmi ne történjen ebben a kérdésben.

Olvasóink írták

 • 10. pancser 2012. november 03. 20:07
  „9. Lee2 2012.11.01. 22:09
  Mit alkottak a magadfajták? Semmit! De a mérnökök csodákat, ők a a fejlődés motorjai! Neked szamárral kéne járnod autó helyett, tábortűznél melegedni stb.
  ...szaporodjatok, töltsétek be a földet és vonjátok uralmatok alá.(A Teremtés Könyve, 1.28)”
 • 9. Lee2 2012. november 01. 22:09
  „Nahát még egy borzasztó duzzasztó! Felhívnám Kepli Lajos figyelmét, a Tiszai "művet" sem fejezték be! Az hogy madárrezervátummá vált csak azt jelzi,hogy a mérnök urak ott sem bírtak a természettel! A /cseh/szlovák-magyar vízügy pedig úgy belekeveredett a Szigetközbe,mint a majom a hózentrágerbe.”
 • 8. csefa 2012. november 01. 20:40
  „Valaki: Észre kell venni, hogy nem lehet másképp vízszintet emelni csak duzzasztással!
  Vigyázzatok mert Illés megtudja, hogy Kiskörén vízlépcső működik aztán még ezt is el kell bontani! :)”
 • 7. Tapmancs 2012. november 01. 14:16
  „Majd jön Illés Zoltán és megmondja hogy nem lesz itt semmiféle duzzasztás kéremszépen, és különben is kétharmad.”
 • 6. Pretorianus 2012. október 31. 21:14
  „Ugyan már pancser, jól áll az neked! :) Igaz most sem azt írtad, hogy kiállsz mellettük ez ügyben... Jó lennél politikusnak, nem ismered az igen és a nem szót sem, többek közt! Én bizony ebben a kérdésben mellettük állok.”
 • 5. pancser 2012. október 31. 20:02
  „Az első eset, hogy nem szidom a Jobbikot ezért biztosan nem.”
 • 4. Valaki 2012. október 31. 19:07
  „Szegény kepit már elárasztotta a víz! Duzzasszunk elvtársakk! A fölösleget meg leeresszük a Balatonba! :)))”
 • 3. Dwatson 2012. október 31. 19:02
  „Az első két hozzászólóhoz csatlakozom,ilyen egyszerűen meg lehet fogalmazni a problémákat,de sajnos mindig a végén (rossz) politikai döntés születik. Cikolai voltam,ezért a Duna sorsa érzékenyen érint még ma is,emiatt én is támogatom a Jobbikot,noha másban nem értek egyet velük. Javasolnám a felelősök bíróság elé állítását is!”
 • 2. cserepesvirag 2012. október 31. 17:54
  „Tehetnek akármit, amíg illés zoltán a politikában van, addig a Dunán semmi nem fog épülni, semmi nem fog közlekedni, és annak energiája nem lesz kihasználva. Anniy de annyi fórumon nyilatkoztak már az ésszerűtlen illés-politika ellen, és semmi. A szakmához nem ért (se nem környeztvédelmi, se nem természetvédelmi se, nem vízügyi szakember), egyszerűen csak egy hatalmmániás barbár.A Jobbik sem fog szakmai érvekkel tudni hatni rá. Őt azok nem érdeklik.”
 • 1. load 2012. október 31. 17:18
  „A Jobbik, programjában meghirdetett gazdaságpolitikájával, sok mindenben nem értek egyet.
  De ezzel igen.
  Ha ezt az álláspontot a parlamentben törvényjavaslatok formájában is át tudják vinni, támogatom Kepli Lajost és a Jobbikot.
  Akár egy népszavazás útján is.
  Remélem, a parlamenti ellenzék többi pártja is melléjük áll!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Négy járási biztos, százharminc megállapodás

A kormányhivatal és a megye önkormányzatai között összesen 130 megállapodás köttetett meg az elmúlt… Tovább olvasom