Kisalföld logö

2018. 06. 22. péntek - Paulina 16°C | 29°C Még több cikk.

Képekben őrzött családi történelem

Hajó, tenger, afrikai banáncsősz, aztán az örök Pannonhalma és a fenséges tihanyi apátság. Fotók, pillanatok, miközben elrohan mellettünk cirka száz év.

A dédpapáé, már az égi pillanatot kémlelő hajós Zátonyi Istváné, a pannonhalmi apátsághoz ezer szállal kötődő Zsigmondé, a kiállítást megálmodó tanár Szilárdé és Gergőé, aki még a bencéseknél tanul. Minden Zátonyiak. A pillanat, a fotózás szerelmesei.

„A Csendes-óceántól a Csíksomlyóig" címmel megszervezett kiállítás sajátos családi ereklye, különleges mélységeket, távolságokat és érzéseket rejt. Zátonyi István 1922-ben szállt hajóra Konstanzában és tizennégy évig járta a világ tengereit. Abban az időben a matrózok a kikötőkben rozstáblán játszották el egymás pénzét, itták el egymás jövedelmét.

Képekben őrzött családi történelem  - Fotó: Szük Ödön


– Apám nyolcvan évvel ezelőtt vett egy fényképezőgépet, s az utat, amerre járt, végigfotózta – kalauzolt a régi fényképek között Zátonyi Szilárd. – Kalifornia, New York, Santa Domingo, Hawai – hosszú lenne, mire a sor végére érnénk.

Zátonyi Zsigmond, a Pannonhalmi Főapátság már nyugdíjas menedzsere, ha kellene, sem tudna választani a szemet gyönyörködtető felvételek közül. Büszke édesapjára, aki az Alföld, majd a Puszta nevű magyar gőzössel járta a tengereket. Az pedig már történelem, hogy a gőzös 1934-ben Santorininál zátonyra futott, az addigi Zsebedits családnévből így lett Zátonyi...

– Még szinte gyerek voltam, amikor szerencsére összegyűjtöttem a fotókat, a távolból küldött képeslapokat – folytatta Zátonyi Zsigmond. – Ebből évekkel ezelőtt „Mesél a Duna, dalol a tenger" címmel könyv is született.

Időközben a technika is fejlődött, megjelenhettek a színes fotók. Pannonhalma, a monostorban élők különleges pillanatait leste el Zátonyi Zsigmond, aki – folytatva édesapja kedvtelését – szabadidejében fotózott. A közös kiállítás ötletével mégis Szilárd, a Veres-iskola földrajz–biológia szakos tanára állt elő. Ami közös: ő is, a fia, Gergely is szívesen vesz a kezébe fényképezőgépet. Zátonyiék közös, generációs kiállításukkal, ha úgy tetszik, megállították az időt, tisztelegve a múlt értékei, találkozásai előtt, no és hogy fotóik segítségével újabb találkozásra bírjanak másokat is.

Genetika vagy családon belüli érdeklődés? A kiállítást megnyitó Szabó Béla, a Győri Fotóklub vezetője először nyitott meg olyan, négygenerációs kiállítást, ahol mindenkinek fontos a fényképezőgép, a fotó. Kérdés, Zátonyiék esetében mennyi szerepe lehet mindebben a genetikai örökségnek, a példának, illetve a családon belüli érdeklődésnek. A fotóművész szerint, akik ellátogatnak február 16-ig az Arany János Művelődési Ház Galériájába, különleges élménnyel gazdagodnak egy olyan kordokumentum formájában, ahol örök érték az ember.

Különdíj a papának. Zátonyi Szilárd úgy véli, noha e földi létben soha nem találkozhatott a nagyapjával, a fotók és a család elbeszélései alapján más dimenzióban az örök hajós velük él. A tanár posztumusz nevezte be a papa, Zátonyi István fotóit a TIT Az év fotósa pályázatára, amelyen alkotásait a Katedrál Fotó különdíjával ismerték el.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Százkét év a szeretet szolgálatában

Családias ünnepségen köszöntötték 102. születésnapján Zsohár Lenke diakonissza nővért. Az… Tovább olvasom