Kisalföld logö

2017. 05. 29. hétfő - Magdolna 13°C | 27°C Még több cikk.

Képekben (is) élő cserkészszív

Fehér Gyula a győri Révai-gimnáziumban ismerkedett meg a most százéves Magyar Cserkészszövetséggel.

A nyolcvankét éves Fehér Gyula életének nagy részét – munkája mellett – a sport és a cserkészet töltötte be. Erről az Amerikát megjárt, tizenegy éve Győrbe hazatelepült cserkészcsapattiszt fotóalbuma is tanúskodik.

Megindultan és lelkesen, a távolibb-közelibb emlékek közt szemezgetve nyitotta meg fotóalbumát vitéz Fehér Gyula. Sok minden szóba kerül, de a legtöbb felvétel – az ötvenes évektől szinte napjainkig – a cserkészettel és a sporttal kapcsolatos. Nem véletlen, hiszen a nyolcvankét éves öregcserkész, csapattiszt életének nagy részét – mindennapi munkája mellett – ez a két fontos terület töltötte be.

– Negyvenöt után a családunk "bélyeget" kapott: apámat vitézi múltja miatt horthysta bérencként, illetve kulákként emlegették az új rendszerben. Ennek következménye volt, hogy nem tanulhattam, a vagongyárban tudtam – ott is protekcióval – elhelyezkedni szakmunkásként – említette Fehér Gyula.

– Ehhez kapcsolódik az albumom egyik, ötvennégyes fotója, ami a jánosházapusztai kis iskolának ajándékozott többfunkciós tornaalkalmatosságot örökítette meg, amit saját kezűleg készítettem, segítve ezzel is kis tanyasi diákok szabadtéri testedzését. A fénykép
hátlapján kézírással ott az igazgató úr köszönete fáradozásomért.

Aztán vége nincs a cserkész- múltjáról tanúskodó fotóknak. Ahogy az idős csapattiszt szavaiból kiderült: a győri Révai-gimnáziumban ismerkedett meg a most százéves Magyar Cserkészszövetséggel, aminek tevékeny tagja lett.

– Ötvenhat november vége felé feleségemmel és tizenegy hónapos fiunkkal egy határőr – sógorom közbenjárására – átsegített bennünket Nyugatra. Hamarosan Amerikában, New Brunswickban települtünk le. Az első élményem a tengerentúlon is a magyar cserkészethez kapcsolódik: megérkezésünkkor éppen március tizenötödikét ünnepelték.

Jelentkeztem, befogadtak, és Végvári Vazul ferences atyával szerveztük az ottani cserkészetet. Tanulnom kellett: szakmát, majd később az egyetemen általános mérnöki diplomát szereztem, de a mindennapi munkám mellett rendíthetetlen energiával vezetőképző táborokat szerveztem, csapatparancsnok voltam.

Fehér Gyula hazától távol végzett negyvennégy évnyi cserkészmunkáját idézik azok a fotók, amelyek például egy téli táborban vagy a nyolcvankilencben Amerikába meghívott leendő magyarországi cserkészvezetők kiképzésén készültek. Különleges kép, amelyiken cserkészegyenruhában, fején kapitányi sapkával látható, mivel ő volt az amerikai cserkészszövetség vitorlázórészlegének megszervezője, kiképzője.

– Hazatértem után sem szakadtam el a cserkészettől, segítettem a magyar szövetség munkáját, nyelvismeretem, gyakorlatom miatt pedig képviseltem a külföldi tanácskozásokon, közgyűléseken. Egyet nyugodtan állíthatok: a szívem utolsó dobbanásig a cserkészeté marad, ami a hazafias nevelés egyik legfontosabb záloga – hangsúlyozta végül Fehér Gyula.

A szívem utolsó dobbanásig a cserkészeté marad, ez a hazafias nevelés záloga - Fehér Gyula
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Olvasói SMS: Új árvízkapu a csatornán

Olvasói SMS - Tudja valaki, mit építenek Győrben az Iparcsatorna medrében? Az Észak-dunántúli… Tovább olvasom