Kisalföld logö

2017. 03. 28. kedd - Gedeon, Johanna 2°C | 18°C Még több cikk.

Képek a béke üzenetével

F. Csapó Irén I. világháborús témájú képeiből látható kiállítás a győrújbaráti faluházban. A művész a tragikus évforduló alkalmából a fronton vagy fogságban meghalt katonáknak, kétségek közt maradt hozzátartozóiknak állít emléket.
Az akarva-akaratlan a frontra küldött katonáknak, az itthon, a bizonytalanságban várakozó családtagoknak állít emléket I. világháborús témájú képeivel F. Csapó Irén. A festőművész hajdan az olasz Doberdót, Isonzót megjárt nagyapja révén személyesen is érintett a száz évvel ezelőtti világégésben, három alkalommal vett részt a győri Isonzó Baráti Kör által szervezett olasz emléktúrákon.

F. Csapó Irén I. világháborús képeivel a szomorú évforduló alkalmából a fronton vagy fogságban meghalt katonáknak, a kétségek közt maradt hozzátartozóiknak állít emléket. Fotó: Bertleff András
F. Csapó Irén I. világháborús képeivel a szomorú évforduló alkalmából a fronton vagy fogságban meghalt katonáknak, a kétségek közt maradt hozzátartozóiknak állít emléket. Fotó: Bertleff András


– Első ízben megdöbbentett, lelkileg nagyon megviselt a látvány, a tengernyi katonasír, amelyeket gondoznak ugyan, de valahogy mégis feledésbe merültek. Ezért is értettem egyet Bedécs Gyula tanár úr kezdeményezésével, hogy azokat ápolni kell. Az előzmények ellenére másodszor is visszatértem, mert úgy éreztem, hogy tartozom a holtaknak az együttérzésemmel – mesélt a képek előzményeiről F. Csapó Irén. – Nagyon megindított egy ott látott kápolna, amit a foglyok építettek, aztán az idő múlásával romos állapotba került. Előtte tisztelegve egy nagyméretű festményt is készítettem az épületről, amely ma Doberdón látható néhány, a témához kapcsolódó kisplasztikámmal, szobrommal együtt. Mikor harmadik alkalommal visszatértem, örömömre, már egy vállalkozó jóvoltából teljesen felújíttatott kápolnával találkozhattam.
A festőművészben nem nyugodott a téma és a mostani szomorú jubileum újabb késztetést adott ahhoz, hogy további festmények szülessenek a háborús áldozatok emlékére.

– Ezeken a képeken részben azok szerepelnek, akik harcoltak, akik meghaltak vagy fogságba estek, de azok is, akik a családi tűzhely melegét őrizték, az asszonyok, a szülők, a testvérek, a gyerekek. Hogy milyen lelkiállapotba kerültek, milyen belső fájdalmat éltek át, azt a tekintetükkel, az arcvonásaikkal szerettem volna bemutatni. Az emlékezés mellett a békét is üzenni akartam az utókornak, hogy ez többé ne forduljon elő, és felhívni a figyelmet arra, amit Gyóni Géza egyik versében ezzel a mondattal fejezett ki: „Cézár, én nem megyek!"
A tervek szerint F. Csapó Irén I. világháborús témájú képeit a Nyugat-magyarországi Egyetem Apáczai-karán is bemutatják. Emellett a művész az 1917-ben, az olasz fronton elhunyt Móritz Lajosnak, a tanítóképző hajdani diákjának emlékére készített egy terrakotta domborművet, amelyet a jövőben fognak felavatni az intézményben.
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Ki hibázott? Az ezüst Audi gödörbe ment a győri Kossuth úton - videó, fotók

Az Audi A4-es ott került nagy bajba, ahol pár napja anyagot készítettünk a Kossuth utcai felújításról. Ideális esetben november végére befejeződnek a munkálatok. Videó. Tovább olvasom