Kisalföld logö

2018. 02. 26. hétfő - Edina -13°C | -2°C Még több cikk.

Kényszerszünet a bírságolásban

Az új szabálysértési törvény hatálybalépése miatt bizonyos cselekedetek, amelyek eddig akár 50 ezer forintos bírsággal is sújthatók voltak, átmenetileg nem vonnak maguk után büntetést.
„Az új szabálysértési törvény április 15-től nem teszi lehetővé, hogy az önkormányzati rendeletekben meghatározott cselekményekkel szemben szabálysértési bírságot szabjon ki a helyhatóság. Korábban a város rendeletben dönthetett arról, hogy bizonyos magatartások elkövetőit bünteti. Az idézett új jogszabály szerint csak törvény minősíthet egy cselekményt szabálysértéssé" – állítja Neupor Zsolt győri önkormányzati képviselő (Demokratikus Koalíció) keddi közleményében.

A témáról megkérdeztük dr. Lipovits Szilárd győri jegyzőt, aki elmondta: az új szabálysértési törvény április 15-től él, s ennek értelmében a képviselő-testületeknek május végéig hatályon kívül kell helyezniük azon szabálysértési rendelkezéseiket, amelyeket valamely törvény szabályoz. Ezek megszegése esetén a jegyzők helyett a jövőben a kormányhivatalok fognak eljárni.

Ha valaki például Győrben a füvön áll meg autójával, jelenleg nem tudnak eljárni vele szemben, amennyiben cselekménye nem minősül parkrongálásnak.

Dr. Lipovits Szilárd hozzátette: az önkormányzatok az ebbe a kategóriába nem tartozó cselekedeteket – mint amilyen például a megyeszékhelyen a zöldterületen parkolás, a közterület rendeltetéstől eltérő használata, egyes állattartási szabályok megszegése – új rendeletben tiltott közösségellenes magatartásnak minősíthetnek és legfeljebb 150 ezer forintos közigazgatási bírsággal sújthatnak. Győrben ez várhatóan május végén történik meg. Amíg azonban ezen helyi jogszabályok nem születnek meg, a régi helyi rendeletek alapján nem szabhatók ki büntetések; azaz ha valaki például Győrben a füvön áll meg autójával, jelenleg nem tudnak eljárni vele szemben, amennyiben cselekménye nem minősül parkrongálásnak. Ebben az esetben ugyanis – tulajdon elleni szabálysértés elkövetése miatt – a bíróság az elkövetőt 300 ezer forintig terjedő pénzbírsággal vagy akár elzárással is sújthatja. Így a korábbi rendelkezések megszegői nem feltétlenül maradnak büntetlenül.

Jelenleg zajlik a helyi rendeletek felülvizsgálata annak érdekében, hogy a települések csak olyan magatartásokat szabályozzanak, amelyek nem minősülnek az új szabálysértési törvény alapján szabálysértésnek, és bírságolásukat más központi jogszabály sem tartalmazza.

Olvasóink írták

 • 3. anuvuk 2012. április 28. 19:22
  „"Kényszerszünet a bírságolásban" - de a szabálytalankodásba nincs szünet!!!”
 • 2. Jerry 2012. április 27. 19:01
  „Egy politikus azt mondta, hogy a háború túl komoly dolog ahhoz, hogy katonákra bízzuk.A katonák szerint meg a törvényalkotás olyan szakmai tudást igényel, amivel politikus, főként ha jogász, nem rendelkezik.Egyébként megjegyzem, hogy kis hazánknak Európa egyik legjobban kidolgozott, életszerű szabálysértési jogrendszere volt, ami kiválóan működött.Aztán jöttek a botcsinálta politikusok,és elkezdték módosítgatni, szinte személyre szabottá alakítgatni, aránytalanul a végtelenségig emelgetni a bírságok összegét. Na most ott tartunk, hogy akkor káoszt csináltak, hogy ember legyen a talpán,aki ebben most rendet tesz.”
 • 1. Goldmund 2012. április 27. 10:30
  „Fönt passzióból változtatgatják a jogszabályokat, ezzel egy csomó embernek rengeteg felesleges munkát generálnak. Belegondolt valaki, hogy ez mennyibe kerül (hány ember hány hónapi bére)??????
  Vagy így teremtenek egymillió új munkahelyet?”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Kunszigeten mutatták be a Jövő és Valóság Gyermekközpont terveit - videó, fotók

Lendvai Ivánné Kunsziget polgármestere tájékoztatott, hogy a település fejlődése és jövője… Tovább olvasom