Kisalföld logö

2018. 02. 20. kedd - Aladár, Álmos -1°C | 2°C Még több cikk.

Kenőpénzeket tett zsebre a biztos

Győr-Moson-Sopron - Vádemelési javaslattal adta át a rendőrség az ügyészségnek annak a felszámolóbiztosnak az ügyét, aki mintegy 34 millió forinttal „engedte” magát megvesztegetni egy Győr, illetve egy Sopron környéki és egy budapesti cég felszámolása során. A férfi 10 évet is kaphat tettéért.
A megyei rendőr-főkapitányság gazdaságvédelmi osztálya T. Imre felszámolóbiztos ellen üzletszerűen elkövetett vesztegetés bűntette miatt folytat eljárást. A gyanú szerint a férfi – aki egy felszámolással foglalkozó budapesti cég ügyvezetője volt – saját zsebre dolgozva két megyei kft. felszámolása során korrupciós pénzeket kért és kapott. Az ügyről amegyei gazdaságvédelmi osztály vezetője, Samu László alezredes és helyettese, Saly György őrnagy tartottak tájékoztatót szerdán.
A gyanúsított egy Győr környéki cég felszámolási eljárása során 2006. januárban megegyezett a társaság tulajdonosaival, hogy csak akkor engedi folytatni a cég tevékenységét, ha fizetnek neki havi 1 millió forintot. Ebbe a kft. vezetői belementek, s hét hónapon keresztül fizettek is T. Imrének.

Augusztusban azzal állt elő a férfi, hogy megszünteti a kft. tevékenységét, a dolgozóknak pedig felmond. Ekkorra már a társaság termelésének és eszközeinek egy részét egy másik, azonos profilú kft. vette át, tovább folytatva a termelést. A régi telephelyet és a még meglévő eszközeit pedig bérbe vette az új társaság.

A bérleti szerződés aláírásáért T. Imre 10 millió forintos kenőpénzt kért és kapott. Ez azonban nem volt elég neki, további egymillió forintot kért havonta. Végül 750 ezer forintról született megállapodás. A végeredmény, a Győr környéki kft. felszámolása során 24,5 millió forint korrupciós pénzt tett zsebre a felszámolóbiztos.

A gazdaságvédelmi nyomozók szerint T. Imre egy budapesti őstermelőt is felkeresett, akinek a felszámolandó győri cég felé 4,7 millió forintos tartozása volt. Az őstermelő azonban csak 2,7 millió forintos tartozást ismert el. A felszámolóbiztos azzal az ötlettel állt elő, ha az őstermelő fizet 500 ezer forint kenőpénzt, akkor csak 2 millió forintot kell visszafizetnie az adósságból.

A nyomozás során felmerült a gyanúja, hogy T. Imre egyéb vállalkozások felszámolásakor is követhetett el korrupciós bűncselekményt, ezért a rendőrség sajtófelhívást tett közzé, érintettek jelentkezését várva. A felhívás hatására jelentkezett a gyanúsított egyik volt beosztottja Sz. István, aki egy Sopron környéki gazdasági társaság felszámolója volt. Ennél a felszámolásnál T. Imre 9 millió forintot, alkalmazottja 100 ezer forint kenőpénzt kapott, ő beismerő vallomást tett és visszaadta a pénzt.
T. Imre öt hónapot volt előzetesben, már szabadlábon védekezik. Tette 10 évig terjedő szabadságvesztés is lehet.

A tájékoztatón Samu László arra hívta fel a figyelmet: az az állampolgár, akit vesztegetésre bírtak rá, de úgy érzi, hogy nem csinálja tovább, nem fizet, s bejelentést tesz a bűncselekményről, nem büntethető. Aki maga követelt pénzt vagyoni előny megszerzéséért, de önmaga bejelenti azt, s átadja a hatóságnak a jogtalanul megszerzett összeget, ugyancsak büntetlenséget élvez. Akkor azonban nem mentesül az eljárás és a büntetés alól, ha a bűncselekményt a rendőrség fedezi fel.

Olvasóink írták

21 hozzászólás
12
 • 21. tri 2008. szeptember 05. 21:10
  „A bolondok Isten szegény gyermekei, a hülyék viszont a pokol szökevényei.”
 • 20. csillag23 2008. szeptember 05. 20:18
  „leplezés!!!
  Tri=Pékné Gyimesi Gabriella
  Monna=Pék Gábor”
 • 19. monna 2008. szeptember 05. 18:40
  „Kutuzov! Nem aggódom, nagyon jól tudom, hogy ki vagy (VT). A számokkal nagyon tudsz dobálózni, persze egy milliárdosnak nem számít néhány száz millió ide vagy oda.
  Nagyon képben vagy mindennel, ami nem csoda, hisz az adóhivatalnál is megvannak az embereid, mint minden területen.
  Lassan, úgy néz ki, hogy a felszámoló csak egy áldozat, a te áldozatod.
  A búnösöket meg kell büntetni ez alól nem kivétel senki sem. Se a felszámoló, se Vida Tibor, sem pedig a tulajdonosok. A sárdobálást viszont be kellene fejezni. Ahogy tri is írta, nem gyerekek vagyunk.
  A felszámolóbiztos mellé a hűvösre pedig az kerül aki megérdemli. Te már tudod milyen ott ülni, néhány hónapot eltöltöttetek együtt.
  Ez az eset talán elgondolkodtatja a többi felszámolót, hogy hogyan végezze a dolgát....
  A személyes bosszúdat viszont a tulajdonosok ellen nem ezen a fórumon kellene űznöd. Bár a te dolgod, itt is lejárathatod magad.”
 • 18. tri 2008. szeptember 05. 16:34
  „Úristen ti nagykorúak vagytok???? És még engem mondanak gyereknek??? Hogy viselkedhetnek felnőtt emberek ilyen gyerekesen nevetségesen???
  Ez az oda-vissza írkálás már régen nem a cikkről szól.
  Haljátok is amit mondotok?????
  Az agyatok is ketyeghetne, nem csak az órátok!!!!!”
 • 17. Nem V.T. 2008. szeptember 05. 10:22
  „Kedves Dunasor 29! Látom te képben vagy a névvel is! De teljesen mindegy milyen néven szólsz hozzá, most mindent félretéve lenne egy megszívlelendő tanácsom a kedves volt tulajoknak:
  Mivel úgyis költözés előtt álltok, ezért szükségetek lesz egy új lakberendezőre (mégha csak ideiglenesen is, amíg leültetnek). Ismerek egy nagyon olcsó, és praktikus ötletekkel teli fiatalembert, aki biztosan elvállalná, hogy megtervezze új lakásotokat. Ismeritek ti is, nevét természetesen nem írom le, de mai napig ott dolgozik a cégnél, és beceneve: MAUGLI. Érdemes megtekintenetek a dolgozó jelenlegi lakását, referenciaként!

  Ja és az idő valóban fogy: TIK, TAK, TIK, TAK, TIK, TAK......”
 • 16. Nagy kockázat 2008. szeptember 05. 10:04
  „Addig járt a korsó a kutra, amig eltörött. Nagy volt a kockázat és
  még nagyobb a pénzutáni éhseég, a gyarlóság!”
 • 15. tri 2008. szeptember 05. 07:42
  „http://nol.hu/cikk/474106/”
 • 14. Kutuzov 2008. szeptember 05. 06:14
  „Kedves Monna! Nem szólíthatsz Vida Tibornak! Ennyire naív nem lehetsz, hogy azt hiszed csak V. T.-nak bökitek a szemét! Rajta kívül van még pár száz ember aki tapsolni fog amikor kiköltöztök a Bug Hunter házából! Abban mint ahogy le is írtam igazad van, hogy a dolgozók megkapták bérüket, bár nektek mint tulajoknak volt hozzá a legkevesebb köze! Akkor még azt hitte a felszámoló, hogy a dolgozóktól kell félnie, hátha valakinek eljár a szája, így hát kifizette őket. Az már a sors iróniája, hogy épp ti nyomtátok fel, akik lefizették! Azt meg pont ti ne említsétek, hogy ki hogy lett kifizetve, hiszen a felszámolás megindítása előtt már 14 hónapja nem utaltátok a nyugdíjjárulékot, amit a mai napig senki nem pótolt! De ne aggódj meg fogod tudni ki is az a Kutuzov, mert a nyugdíjjárulék ügyében még fogunk a bíróság előtt szemben állni egymással. Már csak napok kérdése. Az időtök meg csak fogy:
  TIK, TAK, TIK, TAK, TIK, TAK........”
 • 13. tri 2008. szeptember 04. 17:45
  „MONNA! szerintem a kockacukrot válaszd :) pöttyökkel :) Ajánld fel dobásra. Még Kutuzov és Csillag23 sem dobhat hatost mindig. Lehet, hogy a fél ország a zsebükben van, de előbb-utóbb egyest dobnak!”
 • 12. monna 2008. szeptember 04. 17:08
  „Kedves Kutuzov! Vagy szólíthatlak Vida Tibornak? Tudomásom szerint az ott dolgozók az utolsó fillérig megkapták a bérüket a tulajdonosoktól. Ha V.Tibor helyett egy tisztességes befektető jön, a cég is megmenekülhetett volna a felszámolástól és a szállítók is megkaphatták volna a pénzüket. Nagyon sajnálatos, hogy mai jogrendszerben egy több milliárdos jövedéki adócsalást ilyen egyszerűen meg lehet úszni. Emberek tanuljatok V.T.-tól , így kell ezt csinálni!!!! Nagyon képben vagy a Pék család napi programjával, ennyire irritál?? vagy magánnyomozót fogadtál??
  Csillag 23, nyilván Vida Tibor egy családtagja vagy, ígérem elmegyek egy sprortáruházba , a sátor mellé veszek egy pár sílécet is ha nem bánod, arra is szükségem lehet, ki tudja , ha már ilyen jól ismered a jövőmet lehet , hogy te már ezt is tudod.”
 • 11. Duna sor 29 2008. szeptember 04. 12:34
  „Csillag23 Kutuzov !
  Igazatok van !!!
  Tényleg vannak olcsó sátrak, meg a petroleum lámpa is jól világít.
  Pékék meg sorba állhatnak segélyért az önkormányzatnál, de lehet Feco megszünteti addigra ezt az ellátási formát. Csak a munka marad mint jövedlemforrás. Fizessétek be a 214 milla adótartozásotokat akkor legalább ennyivel csökken az állam követelése az 1500 milliárdból.”
 • 10. Kutuzov 2008. szeptember 04. 12:05
  „Még szeretnék annyit hozzátenni az előttem szólóhoz, hogy:

  Petróleum lámpa, milyen szép, a lángja......
  Vagy esetleg szüleid gyermekkori álma is valóra válhat hiszen:

  Mint a mókus fenn a fán.....


  :)”
 • 9. csillag23 2008. szeptember 04. 11:19
  „MONNA ! Találobb lenne neked a porcukor fedőnév. Te is tartozol 115 millával az adófizetők pénzéből fenntartott MFB-nek. Ha korábban kelnél a porcukros álmodból és dolgoznál talán lenne esélyed. Így nem sok jövőd lesz. Kutuzovnak igaza van. Nézd ki magadnak valamelyik sportáruház szezon végi akcióját, vannak benne jó sátrak ólcsón. Az hírlik hamarosan szükségetek lesz rá.”
 • 8. Kutuzov 2008. szeptember 04. 10:37
  „Kedves monna! ( vagy szólíthatlak Gabikának?) Nekem mindkét felet volt szerencsém megismerni V.T.-is, illetve a vesztegető volt tulajokat is! Amennyiben V.Tibor nem lép közbe, úgy az összes akkori dolgozó (több mint száz ember) most munka nélkül lenne, illetve senki nem kapott volna semmiféle végkielégítést a felszámolás alatt álló cégtől. Az egész telep ott állna gazzal benőtten! Az általad kritizált V.Tibor legalább átvett mindenkit, és próbált (próbál), valamit kikerekíteni abból a sz.r-ból, amit hagytak neki. Hogy most támadja a volt tulajokat ne csodálkozz rajta, hiszen pofátlanul próbálták az orra elől kilopni amit lehet a cégből! Te nem ezt tennéd a helyében? Egyébként a szeszes ügyben pedig köztudott, hogy megvolt az eljárás, ahol V.T-t nem találták bűnösnek, úgyhogy miről beszélsz? Ja és az meg ha bárkit irritál, hogy mindezt V.Tibor úgy teszi, hogy közben hasznot is szeretne húzni? Hát kérlek nem ez a feladata minden vállalkozónak? Ismételten felhívnám a figyelmet minden hozzászólónak, hogy az akikre fokuszálni kellene minden hivatalnak azok a volt tulajdonosok, akik valóban luxusházban, 5500cm3-es merciben tengetik mindennapi életüket, illetve hetente többször megjelennek az óvári termálban, úgy hogy több mint egy éve nem dolgoznak semmit. Hát ez igenis engem is irritál, és azokat a vállalkozókat, akik az ő tartozásai miatt mentek tönkre (mert van ilyen nem kevés!)! Remélem lesz oly kegyes a sors, hogy ők ülhetnek majd egy cellában a kedves felszámoló biztos úrral!”
 • 7. monna 2008. szeptember 04. 09:29
  „Kiváncsi lennék Vida Tibor milyen közel állt ahhoz a húsos fazékhoz, hogy ennyire képben érzi magát. Valyon milyen kapcsolat füzhette a felszámolóhoz és az ügyben érintettekhez, hogy ilyen bátran dobálózik a milliárdokkal. Bár meg kell jegyezni Vida Tibor szeszhamisításos ügyéről már többször olvashattunk. Valyon ki az ügyben a nagy hal?”
 • 6. Marica49 2008. szeptember 03. 21:59
  „Amig a kis embert végrehajtov fenyegeti mert nem tudja befizetni a számláit, mert vagy eszik vayg fizet,addig a milliárdos csalok élvezik a lopott javaikat,onnen nem visznek el semmit ,nem kerül az utcára.enyyit a magyar törvényről”
 • 5. 40-es. 2008. szeptember 03. 21:39
  „Kőltsék gyógyszere azt a sok lovét amit tőlűnk adó fizetőktől elloptak.SAJNOS ez megy az egész országban.KŐNNYŰ ezeknek
  a tetveknek fullextrás AMG MERCIVEL furikázni,tellik a lopott lovéból,kőcsőgők.A biztos meg ássa el magát,tudom probált jól
  élni de rá cseszet.zsaruk,gyerűnk csak keményen nincs kivétel.”
 • 4. Vida Tibor 2008. szeptember 03. 21:10
  „A dolog azért nem ilyen egyszerű, mint az a cikkben olvasható. A vesztegetők a felszámolás alatti cég előző tulajdonosai több száz milló forinttal tartoznak az államnak, jelenleg is AMG mercivel furikáznak, fényűző módon élnek. A felhalmozott adósságuk meghaladja az EGY MILLIÁRD FORINTOT ! Minden bizonnyal azért vesztegettek, mert előnyt kaptak érte, csak ezt senki nem vizsgálta meg, s nem is vizsgálja jelenleg sem. Ameddig a "húsos" fazék közelében voltak jókora összeget nyúltak le. Ami a vicc az egészben, hogy "öntudatos" állampolgárként felnyomták a pénzt elfogadó felszámolót, mert valószínüleg nem kapták meg azt amit akartak. A cégüket akarták visszavásárolni szinte filléres áron. A vesztegetők jelenleg is "élvezik" a törvényi mentességet. Azt miért nem visgálta a rendőrség,hogy milyen eredetű pénzből vesztegettek?”
 • 3. SAmu 2008. szeptember 03. 19:49
  „A jéghegy csúcsa!”
 • 2. MNA 2008. szeptember 03. 18:26
  „Csak gyakorolta a zuslag.modellt!”
21 hozzászólás
12

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Ásatással kezdik a felújítást

Győr - Napokon belül a régészek, jövő tavasszal a kivitelezők jelennek meg a győri Széchenyi téren,… Tovább olvasom