Kisalföld logö

2018. 05. 21. hétfő - Konstantin 13°C | 23°C Még több cikk.

Kéményseprők fehérben

Győr - Láttak már kéményseprőt munka közben fehér ruhában? Nem kell messzire menni, csak Ausztriáig. Sokat változott az ősi mesterség.
Hazánkban a kéményt először a XIV. században alkalmazták, s hosszú idő telt el, mire az első hivatásos „füstfaragók" megjelentek. A név szerint ismert legelső magyarországi kéményseprő-iparos, Keraus Kristóf 1590. szeptember 17-én tette le Sopronban a polgáresküt. S hogy merre tart a szakma fejlődése? Elképzelhető, hogy rövidesen nálunk is találkozni lehet fehér (szürkésfehér) ruhás kéményseprővel, mint például Ausztriában – mondja Harnisch Róbert, a győri székhelyű Kéményseprő és Tüzeléstechnikai Szolgáltató Kft. (Kétüsz) igazgatója.

A gáztüzelésű építmények kéményeinek tisztításakor a szakemberek nem lesznek olyan kormosak, hogy kelljen a hagyományos fekete ruha. Persze nem az öltözék a legfontosabb a kéményseprőszakma változásában, hanem maga a tény: gyökeresen átalakult fűtési technológiánk. A gázár emelkedésével egyre többen térnek vissza a hagyományos tüzelésre. Reneszánszukat élik a hajdani konyhai tűzhelyek, a kályhák. Sokféle kapható belőlük, ám azt már kevesebben tudják, hogy ezekről is jó tudni, mire képesek, mit lehet bennük eltüzelni, mert ezek is korszerűsödtek, nőtt a hatásfokuk. S persze hogy milyen kémény való hozzájuk.

A kéményseprői észrevételt a tulajdonosok 80 százaléka megfogadja, 20 százaléka csak hatósági intézkedésre hajlandó a javításra.

Ma már nem létezhetnek „vegyes" kémények, vagyis olyanok, amelyekbe szeneskályha és gázkészülék is köthető. Sőt, az uniós szabvány szerint már a téglából falazott kéménybe is ajánlott szilárd tüzelésnél is a kerámiából vagy rozsdamentes acélból készült béléscső. Mi több, a kéményépítésre használt tégla sem lehet akármilyen, csak amelyik speciálisan ilyen célra minősített. Erről ugyan a téglagyártók, még a nagyok is, rendre „elfeledkeznek"...

A szilárd tüzelésre való visszaállásnak van még egy következménye, nevezetesen a füstölés, sokszor a szomszédok nem nagy örömére. Főleg, ha a kályhákban mindent elégetnek: rongyot, műanyagot... Ez azonban környezetvédelmi kérdés, nem tartozik a kéményseprőkre. Vagy legalábbis egyelőre nem. A jövőben talán igen, de legalábbis mérésekkel ellenőrizni (ahogy a nyugati országokban), tanácsot adni a minél tökéletesebb tüzeléshez.

A Kétüsz hatáskörébe megyénkben 150 településen összesen 139 ezer működő kémény tartozik. Ezeknek rendszerint 5–7 százaléka olyan, amely nem felel meg az előírásoknak. A kéményseprői észrevételt a tulajdonosok 80 százaléka megfogadja, 20 százaléka csak hatósági intézkedésre hajlandó a javításra. Pedig sokszor elmondják: a rossz kémény életveszély!

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Vértanú emlékét őrzi a márvány

Győr–Segesvár - Boldoggá avatásának 10. évfordulóján emléktáblát avattak Apor Vilmos segesvári… Tovább olvasom