Kisalföld logö

2018. 02. 25. vasárnap - Géza -11°C | -2°C Még több cikk.

Kekszgyár: kiürítik, költöztetik

Győr - A kekszgyár győr-szigeti épületét végleg bezárják, de a Negró gyártását más épületben folytatják valahol Győrben vagy a város vonzáskörzetében – értesült a Kisalföld.

Sejteni lehetett, hogy a Győri Keksz Kft. előbb-utóbb dönt a kekszgyár épületéről. Lassan egy éve ugyanis mindössze ötven ember dolgozik a hozzájuk képest hatalmas épületegyüttes egyetlen csarnokában; s kekszet már nem, csak cukorkát (Negrót) gyártanak. Úgy tudjuk, a győri városvezetéssel már felvette a kapcsolatot a francia cég igazgatója azért, hogy az épületet teljesen kiüríthessék, a gyártást pedig máshová költöztessék.

Le kell szögezni azonban: a gyártást nem kívánják elvinni más városba, Boris Bourdin, a Győri Keksz Kft. vezérigazgatója azt ígérte, az új gyárépületet Győrben vagy közvetlen vonzáskörzetében keresik. „Mivel a jelenlegi gyártelep kulcsfontosságú helyen van Győr fejlődése szempontjából, ezért a vállalat a várossal szorosan együttműködve tervezi meg a költözés lebonyolítását, az új helyszín kijelölését, valamint a jelenlegi terület és épületek hasznosítását."

Ígéret szól arról is, hogy a költözés nem jár majd átszervezéssel, s  a gyár változatlan formában folytatja a munkát – de már modernebb környezetben. Pontos időpont egyelőre nincs a kiürítésre, de amint megfelelő helyszínt talál a cégvezetés, nyilván lépni is fog.
Borkai Zsolt győri polgármester megerősítette, valóban megkereste őt a Győri Keksz Kft. vezetése. „Ezt a tervet támogatni tudjuk, két okból is. Egyrészt megnyugtató helyzetelemzést tártak fel a tavaly elbocsátott csaknem kétszáz ember sorsáról; másrészt igent mondtak a legfontosabb kitételre, miszerint a városban keresnek helyet a folytatáshoz."

A Kisalföld kérdésére, hogy van-e már az önkormányzatnak konkrét ajánlata a Győri Keksz Kft. számára, Borkai azt válaszolta, szóba jöhet az ipari park, de keresnek más épületet is, amelyet fel tudnak ajánlani a cégnek.

A polgármester hivatkozott arra a nemzetközi tervpályázatra, amely foglalkozott a kekszgyár épületével s annak hasznosítási lehetőségeivel. Bár a győriek számára szinte már kultikus épület a kekszgyár, de évek óta tudott, hogy a városrészi fejlesztéseknek – nincs jobb szó rá – útjában van. Szóba került például akkor, amikor a Révfalut Szigettel összekötő híd terveiről beszéltek, de akkor is, amikor a lehetséges termálszálló helyét keresték. Az biztos, hogy kitűnő fekvése miatt hamar lehet találni rá vevőt vagy befektetőt, de az is, hogy ezzel Győr életében egy fontos szakasz ér véget.

Megéri a rövid múltidézés: a mostani gyár helyén állították üzembe 1880-ban az ország első kekszgyárát, amelyet Bach Hermann győr-szigeti gőzmalmából alakítottak át. Az első világháború alatt a hadsereg és a lakosság igényei ugrásszerűen megnőttek, a Koestlin-áruk Monarchia-szerte keresettek voltak, a győri üzem pedig a magyarországi kekszgyártás fellegvárává emelkedett. A gyárat 1947-ben államosították, s évtizedeken át Győri Keksz- és Ostyagyár néven a szocialista édesipar egyik vezető vállalataként működött, többször bővítették, gépeit modernizálták, 1985-ben új kekszüzemmel, 1988-ban ostyagyártó, 1990-ben pedig cukorkagyártó részleggel bővült. Az édesipari gyárak közül elsőként privatizálták 1991-ben, azóta több tulajdonosa is volt; 2001-ben a Danone egyszer már be akarta zárni (2003-as befejezéssel), de erről a tervéről az akkori közhangulat és országos szintű összefogás miatt le kellett mondania. A jelenre kiható legfontosabb bejelentés a tavalyi volt: 2006 novemberében dőlt el, hogy a kekszgyártást teljes egészében a székesfehérvári gyárban végzik, Győrben csak a cukorkagyártás marad.


 

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Az Eiffel-tornyot is így tisztították

Győr - Sorra érkeznek a falfirka-eltávolító ajánlatok a győri polgármesteri hivatalhoz, s majd főleg… Tovább olvasom