Kisalföld logö

2018. 02. 22. csütörtök - Gerzson -2°C | 3°C Még több cikk.

Kekszgyár: egyezség még nincsen

Az már hosszú hetek óta tény, hogy mintegy száz embernek májusig távoznia kell a győri kekszgyárból.

Ugyanennyi ideje kérdezzük az illetékeseket: sikerült-e a megállapodni a végkielégítésekről? A semmitmondó válaszok után a dolgozók elkeseredetten kérték segítségünket.

Kapcsolodó anyagok >>

Csak a győri gyáré lesz a Negro (2006-10-19) >>
''Önkéntes távozók'' a kekszgyárból (2005-08-31) >>
A győri gyárak jövője a tét (2005-07-25) >>
Demonstráció a kekszgyárért (2006-12-06) >>
Győri Keksz: egyelőre tárgyalnak (2007-01-19) >>
Újabb leépítés a kekszgyárban (2005-03-29) >>

A 2001-es csoportos (tömeges) elbocsátás óta a dolgozókat, akik pontosan érezték és tudták, hogy munkahelyük minden bizonnyal nem tart ki a nyugdíjba vonulásukig, egyetlen dologgal tudták megnyugtatni: az SMS-ben szereplő szociális csomaggal. Ez a kedvezőbb anyagi juttatásokon túl – ahogy a szakszervezet fogalmazott – gondoskodóbb is volt. A többi mellett oktatási és átköltözési lehetőséget kínált a munkásoknak, amely akár most aktuális is lehetne, hiszen szó volt arról, hogy Győrből a cég székesfehérvári gyárába van átlépési lehetőség.

Fotó: www.edosz.hu
A baj az, hogy az elbocsátandó dolgozók nagy része néhány évre van csak a nyugdíjazástól, s az is, hogy a fizetés sem annyival több, amiért mindent feladva mintegy száz kilométerrel távolabb érdemes lenne új életet kezdeni. De még így is ragaszkodnak az emberek a 2001-es csomaghoz, a többiek nevében SMS-t író dolgozó szimpla és logikus magyarázatot ad a miértre: „Mert mi ugyanolyan munkavállalók vagyunk a cégnél, mint azok, akiket előttünk bocsátottak el."

Azóta, hogy november közepén kiszivárgott a leépítés szándéka, a Kisalföld is rendszeresen tudósít(ana) a fejleményekről: Várhatóan 95 embernek kell mennie – 2006. december 16.; Még mindig tárgyalnak – 2007. január 19. A címekben szereplő ténynél azonban nem jutottunk tovább, mert bár határidőket elvileg szabtak, azokat nem tudták tartani. „Még mindig folynak a tárgyalások. Az tény, hogy nehezen közelednek az álláspontok egymáshoz" – tudtuk meg ismét, s még annyit, ami ennél sokkal fontosabb, hogy épp ma érkeznek a Danone vezetői Győrbe: a látogatás egyik fontos célja a végkielégítések kérdésének rendezése.
A leépítési bejelentőlapot mindenesetre még nem adták le a munkaügyi központnál – tudtuk meg szintén. Mint ahogy azt is, a munkájukat elveszítő dolgozók egyelőre nem keresik a központot: nyilván úgy számolnak, ez májustól lesz számukra esedékes.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Győri diplomával a munkaerő-piacra

A győri Széchenyi István Egyetemen szombaton 350 frissdiplomás vehette oklevelét. Tovább olvasom