Kisalföld logö

2017. 12. 14. csütörtök - Szilárda 0°C | 7°C Még több cikk.

Kék Futás: autistákért a győri belvárosban

Jótékonysági futást és gyaloglást szerveznek április 2-án a győri belvárosban. A rendezvénnyel az autizmussal élők pedagógiai és egészségügyi ellátásának hiányosságaira szeretnék felhívni a figyelmet a szervezők.

Az autizmus világnapján – április 2-án – a nagyvilág nevezetes épületeihez hasonlóan a győri városháza is kék színű fénybe öltözik.

Árnics Katalin gyógypedagógiai tanár, pszichopedagógus lapunknak elmondta: idén a megyeszékhely is csatlakozott ahhoz a jótékonysági sportrendezvényhez – az úgynevezett "Kék Futás"-hoz –, amellyel az autizmussal élő gyermekek, fiatalok, felnőttek pedagógiai és egészségügyi ellátásának hiányosságaira, a korai felismerés és fejlesztés fontosságára akarják felhívni a figyelmet a jogaikért küzdő szülői szervezetek.

A kajárpéci Daniss Bodó Eszter és férje 6 és 4 éves autista gyermeket nevel. Megtapasztalták már, milyen gondot jelent megfelelő óvodát és iskolát találni Ábelnek és Virágnak. Fotó: Mészáros Mátyás
A kajárpéci Daniss Bodó Eszter és férje 6 és 4 éves autista gyermeket nevel. Megtapasztalták már, milyen gondot jelent megfelelő óvodát és iskolát találni Ábelnek és Virágnak. Fotó: Mészáros Mátyás

– A jótékonysági futást és gyaloglást a belvárosban, körülbelül másfél kilométeres útvonalon tervezzük. A résztvevőknek regisztrálni kell.

A rendezvényre azokat a segítőkész embereket, autizmussal élő vagy "átlagos" gyermekeket nevelő családokat, barátokat várjuk, akik együtt éreznek az érintettekkel – említette Árnics Katalin.

Kővári Gabriella férjével két és fél éves autista kisfiút nevel Győrzámolyon. Elmondta, ők most szembesültek azzal a problémával, hogy nincs megfelelő óvodai ellátás.

– Ennek súlyát igazából az érti meg, aki hasonló cipőben jár. Hiába ismertük fel időben Bence gondjait, ha a korai fejlesztéséhez, a vele való speciális foglalkozáshoz nincsenek megfelelő számban szakemberek és nincsenek kiépített intézményi lehetőségeink.

A győri "Kék Futás" védnöke Földingné Nagy Judit hosszútávfutó atléta, magyar maratoni csúcstartó, aki érdeklődésünkre megjegyezte: fontos, hogy mozgással mozgósítsanak egy fontos ügy érdekében.

– Korábban már a mindszentpusztai autista-lakóotthonért is részt vettem hasonló jótékonysági gyaloglásban.

Közelebb visz a megoldáshoz, ha ilyen módon is rájuk irányul a figyelem, ha minél többen tudnak az autisták, autistákat nevelők gondjairól, ha megismerik, ha elfogadják, ha segítik az autizmussal élőket, akár egy ilyen "könnyed" rendezvénnyel is – hangsúlyozta a neves sportoló.

(A jótékonysági programmal kapcsolatban gyor.kekfutas@freemail.hu címen kapható bővebb információ.)

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

65 nap híján se fizetés, se nyugdíj

Bédi András nyolc hónapja kérvényezte nyugdíjazását, az ügy érdekében – a nyugdíj-igazgatóság kérésére – munkahelyén is felmondott. Tovább olvasom