Kisalföld logö

2017. 12. 17. vasárnap - Lázár, Olimpia -2°C | 4°C Még több cikk.

Kegyeleti út az egykori tragikus harcok színhelyére

A Győri Isonzó Kör és a Nyugat-magyarországi Egyetem Apáczai-kara a több mint húszéves hagyományt folytatva kegyeleti utat szervezett nemrégiben az első világháború magyar szempontból tragikus harcainak színhelyére, Isonzó és Doberdó környékére dr. Bedécs Gyula és dr. Cseh Sándor vezetésével.
A résztvevők az enesei Böcskei György igényes munkája révén emléktáblát helyeztek el a lokoveci templom falán Móritz Lajos, a győri tanítóképzőben végzett fiatal magyar tanító emlékére, aki 1917. október 7-én a szlovéniai település mellett halt hősi halált egy gránátszilánk-találat miatt. A Honvédelmi Minisztérium a gránittáblához szlovén és magyar nyelvű tájékoztató táblát adományozott.

A tárca ugyancsak kétnyelvű tájékoztató táblát adományozott a Nova Vas-i emlékműhöz, amely a nagyváradi gyalogezred szenvedéseit örökíti meg. Erre helyezték el a révais diákok az első útjukon, 1989-ben Győr üzenetét. Ugyancsak az út krónikájához tartozik, hogy a gorjanszkói köztemetőben Böcskei György és a hozzá segítőként önként társuló Vujavety Péter munkája által megújult az 1916-ban elesett Weeber Ede ezredes és Lehoczky József százados síremlékén lévő írástábla.

Pillanatfelvétel az útról: Dr. Töll László, a Honvédelmi Minisztérium Társadalmi Kapcsolatok és Hadisírgondozó Hivatalának igazgatója és helyettese, Maruzs Roland a nagykátai hagyományőrzők sorfalában
Pillanatfelvétel az útról: Dr. Töll László, a Honvédelmi Minisztérium Társadalmi Kapcsolatok és Hadisírgondozó Hivatalának igazgatója és helyettese, Maruzs Roland a nagykátai hagyományőrzők sorfalában a gorjanszkói köztemetőben.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Csipetnyi Hortobágy: igazi magyar csikósbemutató Bőny mellett - Nézze meg fotón és videón!

A hagyományokra épülő, csikós virtus bemutatása nem csak a lórajongóknak élmény. Nézze meg a showt videón! Tovább olvasom