Kisalföld logö

2018. 11. 17. szombat - Hortenzia, Gergő -1°C | 7°C Még több cikk.

Kedvezmény a helyi iparnak?

Győr - Az SZDSZ egyetért a győri szocialisták helyi iparűzésiadó- csökkentésével kapcsolatos kezdeményezésével, de véleményük szerint a politikai akarat mellé szakmai indoklás is szükségeltetik.
A napokban a győri MSZP a helyi iparűzési adó csökkentését javasolta, 2 százalékról 1,4 százalékra. A Szabad Demokraták Szövetsége győri szervezetének tegnapi sajtótájékoztatóján Mohos Péter elnök, önkormányzati képviselő hangsúlyozta: a liberális párt politikájának fontos eleme az adó mértékének csökkentése, éppen ezért támogatják a szocialista kezdeményezést.

Mindemellett megjegyezte: a politikai akarat mellé szakmai indoklásra is szükség van, amely gazdaságilag támasztaná alá a döntést, az indítvány létjogosultságát.

A szabad demokrata politikus szerint a legjobbkor került terítékre a felvetés, mivel 2008-ban több multinacionális vállalat – köztük az Audi – válik helyi adófizetővé, így a győri önkormányzat több milliárd forint többletbevételhez jut.

Horváth Zsolt, az SZDSZ győri csoportjának ügyvivője is azt hangsúlyozta, hogy több szempont alapján kell vizsgálni az adókulcs újragondolásának hatásait. Így például azt, hogy bővíthető-e általa azoknak az adózóknak a köre, akik a kedvező kulcs miatt a megyeszékhelyre jelentenék át vállalkozásukat; van-e tőkemegtartó ereje a változtatásnak azoknál a nagy cégeknél, amelyek továbbvándorlását a város szeretné megelőzni.

Meg kell vizsgálni többek között azt is, hogy az új adókulcs jelent-e jelentős könnyebbséget a helyi vállalkozóknak, versenyképesebbé válnak-e általa.

Mindkét liberális politikus szerint a felvetett elemzéseket, számításokat mielőbb el kell végezni, azok eredményét pedig nyilvánosságra kell hozni.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Év végén adják át a honvédségnek a legerősebb Rábákat

Budapest - Az idén 8. alkalommal rendezik meg a közép-európai térség egyik legjelentősebb védelmi… Tovább olvasom