Kisalföld logö

2018. 02. 21. szerda - Eleonóra 0°C | 3°C Még több cikk.

Keddtől vizsgálják a Rába vizét

Régió - A Rábán múlt hét óta ismét érzékelhető, ezúttal enyhe habszennyezés valószínűleg nem osztrák eredetű – közölte a Környezetvédelmi és Vízügyi Minisztérium. Keddtől részletes méréseket végeznek.
A tárca közleménye utal arra, amit a Kisalföld pénteki számában is közöltünk: a Rába alsóbb szakaszán, a nicki műgátnál a múlt hét vége óta habszennyezést lehet észlelni, ám annak mértéke messze nem hasonlítható össze az osztrák bőrgyáraktól származó, korábban tapasztalttal. Jelenleg a vízfelület 1–2 százalékán láthatók habpöttyök.

A hazai környezetvédelmi felügyelőségek a szennyezés forrásának pontos beazonosítására három helyen laboratóriumi vizsgálatokat végeztek: az osztrák határtól mintegy 150 folyamkilométerre lévő duzzasztónál, továbbá a jelentős szennyvíz-kibocsátású Sárvár fölötti és alatti szakaszon. A vizsgálatok jelentős szervesanyag-szennyezést nem mutattak ki – áll a közleményben.

A szennyezés okának pontos megállapítására a hatóságok ma teljes hossz-szelvény vizsgálatot végeznek a Rába magyar szakaszán, Szentgotthárdtól Győrig.

Mintegy 200 kilométeren 20–30 kilométerenként vesznek mintát. Emellett soron kívül ellenőrzik azt is, hogy hazai szennyvízkibocsátók vezettek-e a Rábába a megengedettnél magasabb szennyezőanyag-koncentrációjú szennyvizet. Ennek megállapítására külön mintát vesznek a szennyvíztisztító műveknél, összesen 12–15 helyen. A laboratóriumi vizsgálati eredmények a hét végére készülnek el.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Esélyegyenlőségi terv a munkahelyeken

Győr - A munkahelyi esélyegyenlőség elősegítése érdekében szervezett képzéssorozatot a Magyar… Tovább olvasom