Kisalföld logö

2018. 05. 25. péntek - Orbán 17°C | 25°C Még több cikk.

Kedden Volán-sztrájk lesz reggel hétig

Győr-Moson-Sopron - A jövő keddre beharangozott országos Volán-sztrájkhoz a Kisalföld Volánnál működő szakszervezetek is csatlakoznak. November 27-én üzemkezdéstől reggel hét óráig várhatóan nem járnak sem a helyi, sem a helyközi járatok a megyében. Az elégséges szolgáltatásról pénteken kezdenek tárgyalni a felek.

A MÁV-sztrájknál is nagyobb fennakadást okozhat a volánosok jövő keddre bejelentett munkabeszüntetése, ami 450 helyi és helyközi busz több mint ezer járatát is érintheti. Egyelőre kérdés, hányan vesznek részt a sztrájkban a dolgozók közül, s az is, hogy elégséges szolgáltatásként hány járatban tudnak megegyezni a felek, de az már biztos, hogy lesz munkabeszüntetés a megyében – tájékoztatta a Kisalföldet Pócza Mihály. A Kisalföld Volán Zrt. elnök-igazgatója ugyanis megkapta az erről szóló értesítést.

A megküldött értesítésben a Közúti Közlekedési Szakszervezet közli, hogy a Közlekedési Munkástanácsok Szövetségével, az Autóbusz-közlekedésben Dolgozók Uniójával és a Liga Közlekedési Szakszervezetek Ágazati Szövetsége alapszervezeteivel csatlakoznak az országos sztrájkhoz. Az ok ismert: a szakszervezeteknek nem sikerült megegyezniük a kormánnyal az autóbusz-vezetők korkedvezményes nyugdíjával kapcsolatban (erről részletesen a keretes írásunkban olvashatnak). 

A munkabeszüntetés tehát kedden, a hajnali üzemkezdéstől reggel hét óráig tart – ez nyilvánvalóan azokat az utasokat érinti leginkább, akik reggel munkába tartanak. Pócza Mihály elmondta, a vállalat célja megállapodni a szakszervezetekkel az elégséges szolgáltatás mértékéről, de a tárgyalások leghamarabb ma kezdődhetnek el, ugyanis úgy tudja, a sztrájktanács is csak pénteken alakul meg. Mi hívtuk a győri szakszervezetet, ahol tegnap megerősítették: csütörtökön még Budapesten egyeztet a képviselőjük, pénteken azonban már Győrben lesz, hívhatjuk. 

Az idő nyilvánvalóan sürget, hiszen legkésőbb hétfő estig értesíteni kell az utasokat arról, hogy melyik  buszok járnak (ha egyáltalán járnak) majd  kedden a városokban (Győrben, Mosonmagyaróváron és Sopronban); illetve hány helyközi járat közlekedik a megye települései között. Pócza Mihály ezzel kapcsolatban annyit mondott: a Kisalföld Volán honlapján (www.kisalfoldvolan.hu) minden adatot és járatot megtalálhatnak az utasok – persze attól a pillanattól kezdve, hogy megegyezés született. Ezenkívül a decentrumokban és információs központokban is felvilágosítással tudnak szolgálni a kollégák, de ők is csak akkortól, hogy a tárgyalásokon eredmény született. Ezért kéri az utasokat, ne pénteken rohanják meg ezeket a helyeket, mert akkor még biztosan nem tudnak mit mondani. Természetesen minden közérdekű információt leközlünk, elsőként a szakszervezet képviselőjét keressük meg.

A megyében is lesz: Még nem tudni, hányan vesznek részt a sztrájkban a dolgozók közül. Felvételünkön Bacsó János buszvezető. Fotó: H. Baranyai Edina

Csütörtökön megnéztük azt is, a MÁV szerdai sztrájkja után helyreállt-e a forgalom a vasútvonalakon: nos, a megyében nagyobb késéseket már nem láttuk, amelyek voltak, azok egy átlagos hétköznapon is elő szoktak fordulni. Így kijelenthető: a sztrájk a vasúton egyelőre véget ért. 


Amiről a volánosok sztrájkja szól

A jogszabály szerint a menetrendszerűen közúti közlekedésben dolgozó járművezetőknél a férfiak 10 év, a nők 8 év után 2 év kedvezményre jogosultak, ezt követően férfiaknál 5, a nőknél 4 év után tovább 1–1 év kedvezmény jár. Az autóbusz-vezetők esetében a korkedvezmény feltételhez kötött, a jogszabály alapján az 1992 március elseje előtt forgalomba állított autóbuszok vezetése esetén jár kedvezmény, fiatalabb buszokat minősíttetni kell. A szakszervezet azon az állásponton van, hogy mindegyik  autóbuszon megterhelő a vezetés, ezért nem méltányos, hogy egyes  buszvezetők a jármű típusától függően hátrányba kerüljenek.

Olvasóink írták

 • 5. J 2007. november 26. 21:16
  „igazatok van!!! sztrájkoljatok! nem kell több munkanélküli ember és nem hiszem el h szükség lenne megszüntetni a kedvezményeket!!! fenébe is sztrájkoljatok!!! hajrá :)”
 • 4. silusius 2007. november 26. 19:58
  „Nevetséges. Ha azt gondoljátok, hogy ezzel bármit is elértek, hát tévedtek.
  Egyszerű polgárok, vagytok akik mindig a rövidebbet húzzák. Van hatalmas villám, limuzinom és sportkocsim. Húsz éve nem jártam busszal. Ráadásul van egy taxis cégem is. Ha azt hiszitek, hogy ezzel a sztájkkal nektek lesz jobb, hát csalatkoztok. Holnap legalább egy misit kaszálok rajtatok. Csak így tovább 17.-én is szeretettel várok mindenkit.
  Szevasztok, jó éjszakát és szép álmodozást. Holnap majd felébredtek és rájöttök, hogy még mindig 10-20 misivel tartoztok a bankomnak. (egy politikus)”
 • 3. énke 2007. november 26. 19:53
  „sztrájk?”
 • 2. isti and totti 2007. november 26. 19:15
  „Basszátok meg mia faszér nem lehet 12-ig sztrájk?”
 • 1. Cseter János 2007. november 23. 10:28
  „Úgylátszik a buszvezető kollégák még nem hallották a "Vezérünk" véleményét! "Majd megunják, majd haza mennek" Elérni úgysem fognak vele semmit! Legfejebb jól felbosszantják vele, a közvéleményt!
  A Vezéreink így is úgy is a nép pénzén vett autócsodákkal járják az országot! Söt már a tojás dobálásról is leszoktatták a vélemény nyilvánítókat, vagy Ők már rájöttek, hogy inkább rántottát késtítenek belőle! Azzal jobban járnak, többre mennek! Nem tanúl a magyar a mások kárán! Azt, hiszi, ha újabb kárt okoz az országnak, akkor a vezéreink megváltoznak! Szerintem ismét jót röhögnek! Méghozzá tele pofával! Vagy szólnak a gumibotosoknak és ismét, lesz futás, a buszsofőröknek is!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Vita várható a nyugdíjakról

Győr - "A szocialista kormány nem hajlandó feláldozni Magyarország szociális egyensúlyát a gazdasági… Tovább olvasom