Kisalföld logö

2018. 07. 16. hétfő - Valter 17°C | 28°C Még több cikk.

Kedden Győrben: ismét útjára indult a Nagy látásteszt

A rendezvénysorozat következő helyszíne Győr, ahol szeptember 13-án 9.30-tól 16.30-ig várják az érdeklődőket.

2011-ben ismét elindult a Nagy látásteszt roadshow, amelynek célja, hogy minél több városban, településen biztosítsa a lakosságnak az ingyenes látásszűrés lehetőségét.

2010 nyarán került megrendezésre első alkalommal ezen karitatív kezdeményezés az Opticnet Hungary Egyesülés, a szakértő látszerészek csoportja szervezésében, melynek segítségével 2 hónap alatt az ország számos, összesen 20 helyszínén biztosították az ingyenes teszt lehetőségét.

Idén 60 városban fordul majd meg a Nagy látásteszt szűrőbusza.Győri helyszín és időpont

A rendezvénysorozat következő helyszíne Győr, ahol szeptember 13-án 9.30-tól 16.30-ig várják az érdeklődőket.

Helyszín: Győr, Hermann O. u. 35. (parkoló).A Nagy látástesztről

Felmérések bizonyítják, hogy a világon az emberek több mint 50%-ának szüksége lenne valamilyen látáskorrekcióra. Magyarországon ennek ellenére a 14 év feletti korosztályból 1,5 millióan még sosem vettek részt szemvizsgálaton, holott látásuk nem tökéletes.

A Nagy Látásteszt célja éppen az, hogy minél szélesebb rétegeknek tegye elérhetővé ingyenesen a látás esetleges problémáinak kiszűrését, tesztelését és minél több emberhez juttassa el az üzenetet, hogy a rendszeres látásvizsgálattal sok betegség megelőzhető, vagy jelentősebb eredménnyel korrigálható.

A roadshow kezdeményezője, az Opticnet számára elsődleges cél, hogy az emberek éles, tiszta látását visszaadva biztonságosabbá váljanak az utak, hatékonyabb legyen a munkavégzés, az idősek kényelmesen vásárolhassanak és közlekedhessenek új szemüvegükkel és az egész lakosság tisztában legyen vele, hogy a látásunk nagy érték, törődni kell vele.

Az elmúlt időszak tapasztalatai

"A kezdeményezésben részt vevő szakemberek eddigi tapasztalatai szerint a látásteszten helyszínenként több mint 200 fő vett részt, az érdeklődők 37% -a férfi, 63%-a nő, a legidősebb 87 éves, a legfiatalabb 8 éves volt.

A páciensek korátlaga a várakozásoknak megfelelően 49 év, ez a korosztály az, amelynek nagyobb részt szüksége van szemüvegre, de 40 év felett már érzékelhetően megnövekszik az érdeklődés" - árulta el Bácskai László, a kezdeményezés ötletgazdája, és az Opticnet Hungary cégvezetője.

A látszerészek számára az is kiderült, hogy a megvizsgáltak 19%-a dolgozik több mint 4 órát számítógép előtt, ami bizonyítja, hogy egyre többen ülnek rendszeresen monitor előtt.

Az érdeklődők 55%-ának van jogosítványa. Viszont ijesztő az a számadat, hogy a 65%-uknál a látszerészek olyan elváltozást találtak, amely szükségessé tesz egy újabb vizsgálatot is.
 
A megvizsgáltak 64% -a hord szemüveget, de 70%-ának a látása ellenőrzésre szorul. Ez azt jelenti, hogy nem csak hogy 6%-a egyáltalán nem is hord szemüveget pedig szüksége lenne rá, de még azok is nagyrészt gyengébb szemüveget hordanak, akik eleve szemüvegesek!

Ami azért is különösen nagy gond, mert a gyenge szemüveg kihat az életminőségre, a kapcsolatainkra, a szórakozásra, bezártságra adhat okot idős korban, hiszen bizonytalanná tehet, és a munkavégzésünk hatékonysága is komoly csorbát szenved általa.

Ez a probléma össz nemzetgazdasági szinten is érződhet, hiszen ha a nap végére megfájdul a fejünk, könnyezünk, pirosodik a szemünk, akkor a munkavégzés hatékonysága is jelentősen romlik.

Rendszeres vizsgálattal a szembetegségek 80 százaléka megelőzhető

A WHO szerint a szembetegségek 80 százalékát meg lehetne előzni. Félelmetes tény, hogy a világon 45 millió vak ember él, további 135 millió pedig súlyos látási nehézségekkel küzd, miközben mindezen problémák 80 százaléka, ha időben felfedezik, megfelelő kezeléssel megelőzhető vagy gyógyítható lenne.

Magyarországon ennek ellenére a 14 év fölötti korosztályból 1,5 millió ember még sosem volt látásvizsgálaton.

A Nagy Látásteszt optikai partnere, az Opticnet Hungary Egyesülés ezért tűzte ki célul, hogy Magyarország 70 településén, A Nagy Látásteszt buszán tesztelik a lakosságot szakértő látszerészek segítségével.

A résztvevők így mindössze 5 perc alatt megtudhatják, hogy a látásuk jó, esetleg korrekcióra, további vizsgálatokra szorul-e.

Olvasóink írták

 • 3. Pedró 2011. szeptember 13. 09:25
  „8-tól 16.30-ig dolgozom! Akkor hogyan menjek el??!!
  Nagy látásteszt kismamák és nyuggerek részére...”
 • 2. kaucsukcsuka 2011. szeptember 13. 08:23
  „én is elmentem volna, de sajna meló van...”
 • 1. pindla 2011. szeptember 13. 07:34
  „Kár, hogy nagyrészint munkaidőben van, így esélytelen eljutnom :(”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Biciklis túra Nyergesújfalu környékén szombaton

A Vasárnapi Túrák vezetője, Béli László szeptember 17-én (szombat) biciklis kirándulást szervez… Tovább olvasom