Kisalföld logö

2017. 11. 23. csütörtök - Kelemen, Klementina 1°C | 13°C Még több cikk.

Kecskesajt készülhet az autistaotthonban

A majorságot szeretnék bővíteni, a fűtésrendszert korszerűsíteni a hat éve működő autista-lakóotthonban. Tartozásuk nincs, hiteltörlesztésük jövőre lejár, de mindig örömmel fogadják, hasznosítják a működésüket segítő adományokat.
 
Már előkészítették a fóliát a tavaszi ültetéshez, néhány hete négy kecskegida született, adományból jócskán bővült a csirkeállományuk is. Nemrégiben – egy magánsegítő jóvoltából – vásároltak egy kapálógépet. Mindez egy kívülálló számára jelentéktelennek tűnhet, de Zakár Andrásné, a mindszentpusztai autistaotthon vezetője szerint számukra fontos előrehaladást jelent. Egyik záloga annak, hogy tovább tudják gyarapítani az ír mintára kialakított majorságukat.

Bálint sokat segít Búza Sándornak, a gazdaság irányítójának a nyulak és kecskék gondozásában. Fotó: Bertleff András
Bálint sokat segít Búza Sándornak, a gazdaság irányítójának a nyulak és kecskék gondozásában. Fotó: Bertleff András

– Szolgálatunk, hivatásunk alapja a szeretet, de erre az elmúlt néhány évben ráépült a terápiaként használt munka is. Öröm számunkra, hogy a nyolc ellátott fiatalból – négyen a kezdetektől Mindszentpusztán élnek – egyre többen vesznek részt napi rendszerességgel a különféle tevékenységekben. Képességeiknek megfelelően például gyomlálnak, az állatokkal foglalkoznak, takarítanak, a konyhán segítenek. Emellett úszni járnak a győri sátras uszodába, amit egy adományból tudunk biztosítani a fiataljainknak – említette az otthonvezető.

A mindszentpusztai autista-lakóotthon fiataljai közül Attila és Péter rendszeresen részt vesznek a fóliasátor tavaszi előkészítésében.
A mindszentpusztai autista-lakóotthon fiataljai közül Attila és Péter rendszeresen részt vesznek a fóliasátor tavaszi előkészítésében.

Zakár Andrásné beszámolt arról is, hogy pénzügyi gondjaikon – több-kevesebb sikerrel – pályázatokkal próbálnak enyhíteni, illetve fontos segítség számukra az alapítványuknak felajánlott adó 1 százalék is. Hangsúlyozta, hogy a „forráshiány" ellenére semmiféle tartozásuk sincs, jövőre hiteltörlesztésük is lejár.

– Beosztóan gazdálkodunk, sőt, komoly terveink vannak. Így például nyáron – a közelmúltbeli Kantharosz Gála támogatásával – átalakítjuk a fűtési rendszerünket, a gáz helyett áttérünk a gazdaságosabb szalmabálás tüzelésre. Emellett egy kecskesajtgyártó kis üzemet is szeretnénk létesíteni, amely némi bevételt hozhat a „konyhánkra".


Támogatás az otthonnak. Aki a Mit tehetnék érted? Autista Otthon Alapítvány mindszentpusztai autista-lakóotthonának munkáját szeretné támogatni, megteheti a 10200249-33074865-00000000-ás bankszámlaszámon. Az alapítvány adószáma az egyszázalékos felajánlásokhoz: 18510425-2-08.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Győri előadás: szenvedélybetegségek veszélyei a munkahelyeken

A rendezvény célja: a vállalkozók figyelmének felhívása a munkavállalók szenvedély betegségeinek… Tovább olvasom