Kisalföld logö

2018. 01. 22. hétfő - Vince, Artúr -7°C | 2°C Még több cikk.

Kecskék, nyulak a majorságban

Mindszentpuszta - Két nyuszi mellett a péri Horváth Sándor adományozó jóvoltából kecskékkel is bővült a mindszentpusztai autistaotthon majorsága. Cél, hogy idővel az itt élő fiatalok hozzászokjanak az állatok közelségéhez, gondozásához, a gazdálkodáshoz.
A tavasszal átadott autistaotthont kezdetben négyen, most pedig nyolcan lakják. A szokásos zeneterápia érkezésünk miatt időben csúszik egy kicsit, de négyen láthatóan örömmel kísértek bennünket az otthon szomszédságában lévő majorságba. Buza Sándor amolyan mindenes, azaz a famunkák mellett ért az állatokhoz, a növényekhez.

A fiatalok Sanyi bácsijára hallgat a többség. Tőle tudjuk, hogy a „nyuszifelelős" per pillanat Bálint, Péter pedig csak a hideg miatt nem jött le az udvarra. Böbe, azaz Vidla Erzsébet azonban lekísért bennünket, és meg is etette az állatokat.

– Még három lakót várunk az intézményünkbe – mondta el érdeklődésünkre dr. Zakár Andrásné, az otthon igazgatója. – Tizennyolcan fordultak meg itt, tízüktől sajnos meg kellett válnunk, a jelenlegi nyolc fiatal viszont tényleges otthonra talált. Van, aki irtózik az állatoktól, de néhányukat szinte bizonyosan be tudjuk vonni a gondozói munkába, amely nekik is hasznos elfoglaltság.

Buza Sándorra Bálint és Dani is hallgat: a gondozó irányításával a fiatalok is részt vesznek a munkában. Fotó: Krizsán Csaba

A majorság kialakítását már az építkezés kezdetekor tervbe vették, a jövőben kecskék, birkák, néma kacsák és tyúkok is érkeznek. Az állatok tartására alkalmas hely folyamatosan készül, tavasszal pedig már a fiatalok a konyhakertben is tevékenykedhetnek.

– A faluban ismerkedünk a lovakkal, csütörtökönként – a Rába Quellével történt megállapodás alapján – úszni járunk – folytatta az intézményvezető. – Jó érzés, hogy helyben elfogadtak bennünket, támogatják a tevékenységünket. Tárgyi eszköz terén nincs hiányunk, viszont

óriási gondot jelent, hogy idén – az év közben kapott működési engedély miatt – állami normatívát nem kaptunk.

Egyelőre próbálunk kitartani, bár a decemberi fizetéseket még nem tudjuk, miből fizetjük ki.

A mindszentpusztai autistaotthonban folyó fejlesztőmunkáról mindenki elismerően nyilatkozik, az intézményvezető bízik a munkatársaival karöltve végzett aprólékos, sokszor akár sziszifuszinak mondott fejlesztőmunkában, amelynek eredménye végső soron az lehet, hogy az otthon lakói békében, szeretetben élnek.

Számlaszám
A Kisalföld olvasói eddig is sokat segítettek, ezért tesszük ismét közzé a kiemelten közhasznú Autistaotthon Alapítvány számlaszámát: 10403356-00005862-00000009. Az otthon működtetése  évente 22–25 millió forintba kerül, amelynek körülbelül felét teszik ki a lehetséges pályázatok, valamint a szülői hozzájárulás. A hiányzó összeget – így idén az állami normatívát – valamiképpen pótolni kell.

Olvasóink írták

  • 1. Cseter János 2007. november 19. 08:49
    „Ha már egyszer a politikusaink a fotózáskor odaálltak az autisták mellé ,akkor most a "gazdaságuk" fejlődáse érdekében inportáljanak nekik a magyar újgazdagok és a milliárdos minisztereink közűl szaktanácsadókat! Ök biztos tudják hogyan kell ebben az országban vagyonokat gyarapitani!
    Sajnos a magyar mezőgazdasági model nem ajánlatos példa még az autistáknak sem! Ha a csoda folytán még is gyarapodnának, akkor lenne valaki aki itt is találna ki "madárinfolenza" rémhírt és kiirtatnák válogatás nélkül az állományt! Innem is vinnék számolatlanúl a jószágot és a kártalanításért mehetnének a Teremtőhöz panaszra!
    Egyébként kiválló őtlet, és követendő példa az akarat az önállóságra törekvés a buktatók ellenére! Mert az van bőven ebben az országban!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Szerb börtönben ül Mehmet Karcsika édesanyja

Szerbiában letartóztatták Mehmet Karcsi édesanyját és az asszony férjét. Papp Edina megpróbált… Tovább olvasom