Kisalföld logö

2018. 05. 21. hétfő - Konstantin 13°C | 23°C Még több cikk.

Kecsegtető fizetés helyett ráfizetés lehet

Győr-Moson-Sopron - Ismét szedik áldozataikat a gyanútlan munkakeresőkre vadászó hirdetések: ausztriai állást kínálnak – a végén azonban csak a jelentkezők fizetnek.
Többször is megjelent az az újsághirdetés, amely felkeltette a győri Tomborné Kenyeres Dóra figyelmét. Ausztriai munkát ajánlottak, csábító fizetésekkel: segédmunkásként nettó 250 ezer, szakmunkásként 400 ezer forintos bérrel kecsegtettek, ami többszöröse az itthoni fizetéseknek. A hirdetésben mindössze egy mobiltelefonszámot adtak meg, amelyet felhívva egy női hang tájékoztatta a jelentkezőt: először meg kell rendelnie az „anyagot", 6000 forintért, amelyben elküldik az általuk összegyűjtött munkalehetőségeket, ezek közül választhatja ki a neki megfelelőt. Ez még reális „befektetésnek" tűnt egy jó munkáért, így jelentkezett – a hideg zuhany akkor érte, amikor kézhez kapták a borítékot.

A szóbeli ígéret nem bizonyíték

– Megkaptuk, kifizettük, kinyitottuk. Egy újabb tájékoztató volt benne, amelyben az állt, fizessünk további 10–12–14 ezer forintot, attól függően, hol és milyen munkát szeretnénk, és akkor megküldik a címeket. Felhívtam a számot, ami a csomagban volt, mire egy flegma fiatalember közölte, hogy őt nem érdekli a problémám, majd egy nyomdafestéket nem tűrő kifejezéssel letette a telefont – meséli a pórul járt győri hölgy, akinek még így is szerencséje volt. Volt ugyanis annyi lélekjelenléte, hogy leragasztotta a levelet és visszaadta a postásnak, aki így visszaadta a pénzt.

Mi megúsztuk, de bizonyára számos embernek »el kellett károlnia« ezt a pénzt. Miután minden telefonon zajlik, nem tudjuk bizonyítani, mit ígértek ennyi pénzért – mondta Tomborné Kenyeres Dóra.


Büntetőfeljelentés

Igaza van, valóban nem az ő esete az egyetlen, Csötönyi Ágnes, a fogyasztóvédelmi felügyelőség jogi osztályvezetője is számos hasonló esettel találkozott. Az egyetlen megoldás – már ha ez annak tekinthető – a büntetőfeljelentés.

– Nagyon úgy néz ki, hogy itt egyszerű nyerészkedésről van szó, holott munkaközvetítéssel csak erre szakosodott cég, iroda foglalkozhat. A rendőrség a feljelentést követően ilyenkor csalás alapos gyanúja miatt indít eljárást, miután a hirdetést megjelentető laptól bekéri a hirdető cég adatait, például a telephelyét és adószámát, amelyeket minden esetben rögzíteni kell – mondta Csötönyi Ágnes. Mivel azonban ez is „eső után köpönyeg" típusú megoldás, a legfontosabbnak az óvatosságot tartja.


Virágzik a műfaj

– Felejtsük el azokat a hirdetéseket, ahol csak egyetlen mobilszámot adnak meg, komoly cég nem így hirdeti az ajánlatait! Régebben divat volt külföldi utakat is reklámozni ilyen módon, anélkül, hogy utazási iroda állt volna a kecsegtető ajánlat mögött, s bár ezeket sikerült felszámolni, más területeken virágzik a műfaj – figyelmeztet a szakember, hozzátéve, hogy a néhány ezer forintos veszteségnél rosszabbul is járhatunk. Aki ugyanis nem megfelelő partnert talál, könnyen lehet, hogy megkapja ugyan a vágyott külföldi munkát, később azonban fizetés nélkül, több átdolgozott hónap után marad hoppon...

Olvasóink írták

 • 2. andy 2008. április 26. 09:00
  „Van még egy kedvencem az ajánlott munkákhoz :)
  Pl mikor állásinterjú vége felé egyszer csak "váratlanul" megkérdezik:ugye nem okoz problémát saját autóval dolgozni,és szükséges még vállalkozói is :)
  Ilyenkor elgondolkodom:tulajdonképp munkavállalót keresnek vagy csak bevételi forrást költség nélkül??
  Na ez sem mindegy!”
 • 1. Antal 2008. április 24. 07:02
  „Nem értem,hogy mért nem lehet ezekkel a bünözőkkel szemben határozottan fellépni? Szeretne sok pénzt keresni? - otthon végezhető munkalehetőségek, és sorolni lehetne a végtelenségig az ilyen gyanús hírdetéseket.Mondjuk ha azt vesszük, hogy egy ilyen boríték 6 - ezer, nemis olyan kevés kereset ez, ha naponta csak 6 - 7 ember veszi át a levelet.Még akkor is, ha a benne lévő semmitmondó tájékoztatónak nem tesz eleget, azaz nem fizet további 10-12-14 -ezreket a munkát kereső.Én soha nem dőlők be ilyen hírdetésnek, és nem is jelentkezek ilyenekre. Már az furcsa az ilyen hírdetésekben, hogy meggazdagodhatok:))))))))Az internet tele van az eféle hírdetésekkel, amiben csak az a furcsa, hogy ha én meggazdagodhatok, akkor bizonyára ő már gazdag, de akkor mért is ajánlja nekem? és mért van egy gazdagnak ingyenes weboldala, ha annyira gazdag?Szóval, nem árt odafigyelni, mert a csalók mindig résen vannak!!!!!!!!!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Minden tizenkettedik hiteltörlesztő problémás

Magyarország - A lakáshitel-kérelmet benyújtóknak a bankok tavaly átlagosan hatmillió forintot adtak… Tovább olvasom