Kisalföld logö

2017. 12. 13. szerda - Luca, Otília 0°C | 9°C Még több cikk.

KDNP: csődvédelmet a családoknak!

Győr - A gazdasági társaságokhoz hasonlóan a családoknak is szükségük van csődvédelemre – jelentette ki kedden Bagdy Gábor, a Kereszténydemokrata Néppárt (KDNP) helyi irodájában.

A párt fővárosi frakcióvezetője kifejtette, hazánkban a 4250 milliárd forint értékű lakossági hitel 64 százaléka deviza-, 61 százaléka svájcifrank-alapú. A svájci frank árfolyama 30 százalékot nőtt, a törlesztőrészleteket a családok nehezen fizetik, különösen, ha a keresők elvesztik munkájukat. Sokaknak nagy teher a folyamatosan emelkedő közműszámlák kiegyenlítése is.

A családoknak tehát – a csak részben nekik felróható csőd ellen – védelemre van szükségük.
A képviselő szerint a családi csődök előidézésében ugyanis a bankok és az állam is felelősek: az előbbiek a kockázatviselő képességet meghaladóan folyósítottak hiteleket, az állam pedig felügyeletén keresztül ezt hagyta.

A KDNP ezért három pilléren álló csődvédelmi rendszert javasol a családok helyzetének enyhítésére. Az első pillér a csődbíróság, amelyhez a bajbajutottak fordulhatnának, ha nem látnak más kiutat. A második a kirendelt csődgondnok vagy csődbiztos, aki áttekintené és felügyelné a védelmet kért családok anyagi helyzetét. A harmadik pillér egy állami bank lenne, ennek tulajdonába kerülnének a jelenleg többnyire áron alul elárverezett ingatlanok. A bank mint „családi értékőr" működne, lehetővé téve akár a cserét kisebb lakásra, akár a lakás bérlését. A rendszerrel nem csak a családok teljes kisemmizését akadályozhatnák meg, az jótékony hatással lenne a lakáspiac stabilitására is.

A képviselő elmondta, a párt április másodikán tartott konferenciáján az elképzelést az igazságügyi minisztérium képviselője is jónak tartotta, ezért szerencsésebb lenne, ha az nem ellenzéki törvényjavaslatként kerülne a parlament elé.

Olvasóink írták

 • 2. Goldmund 2009. április 15. 12:19
  „A csődgondnokról az jutott eszembe, hogy az én felfogásom szerint minden szociális segélyt kérő ember tulajdonképpen csődöt mond, hiszen nem tudja a saját bevételeiből (+ a törvény szerint járó állami juttatásokból: pl. GYED, családi pótlék) finanszírozni a kiadásait. Már ott indokolt lett volna legalább 10 évvel ezelőtt ilyen csődgondnokok kijelölése, aki vigyáz arra, hogy ne vegyenek fel Provident- és más uzsorahitelt, plazma tévét, ne igyák el, ne szórják el hülyeségekre a pénzt. Akkor az a tengersok pénz, amit az utóbbi 7 évben a lecsúszott rétegekre költöttek az adófizetők pénzéből, nem a semmibe tűnt volna.”
 • 1. miracle 2009. április 14. 21:03
  „Mindjárt gondoltam, hogy a Zemberek nem felelősek.
  A bank az felelős, mert pisztollyal kényszeríti az egyént hitelfelvételre.
  Az állam az felelős, mert ha gyengül a forint, nem húzza ki a kakiból a zembereket.
  A zemberek nem felelősek, mert nekik mindent szabad, hülyének és felelőtlennek lenni is, majd a nem hülyék és nem felelőtlenek pénzéből oldja meg más.
  "Az első pillér a csődbíróság, amelyhez a bajbajutottak fordulhatnának, ha nem látnak más kiutat"
  És? Ott mi lesz? Fénymásolnak pénzt? Ilyet én is tudok írni, ez kb ugyanannyit ír: első pillér a tavirózsa, amelyhez bla-bla...”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Javult a belvízhelyzet

Győr-Moson-Sopron - A múlt pénteki négy és fél ezerről 3760 hektárra csökkent a belvíz által… Tovább olvasom