Kisalföld logö

2018. 01. 17. szerda - Antal, Antónia 1°C | 5°C Még több cikk.

Kazinczysok megatalálkozója

Győr - Boldog integetések, ölelések – akárcsak egy reptér várójában a családtagok a hazaérkezőket, úgy üdvözölték egymást régi barátok, osztálytársak. Csak most a „haza" az alma matert jelentette, a győri Kazinczy Ferenc Gimnáziumot, amely szombaton tartotta évszázados jubileumi ünnepségét.
A lelátókon matrózblúzos lányok sorai jelezték, hol ülnek a mostani kazinczysok, az egyetemi csarnok középső részén pedig a régi diákok foglaltak helyet, több ezren. Világoskék aprókockás ruhát, azaz a gimnázium régi egyenöltözetét viselő fiatalok segítettek abban, hogy mindenki eligazodjon az évfolyamonkénti ülésrendben, hogy ki-ki osztálytársai közelében ülhessen.

Fennállásának századik évfordulóját a győri gimnázium azért ünnepelte az egyetemi csarnokban, hogy a volt tanárok, diákok is elférjenek, találkozhassanak. Így a járókerettel érkezett, kilencvenéves asszony és a tinifiúcska, a nyolc- osztályos gimnáziumot nemrég kezdő is kötődött a Kazinczyhoz.

– Fiatalság, szerelem, a felhőtlen mindennapok, a nagy tervek – így emlékezik diákéveire Ivánkovics Istvánné, aki ötven éve érettségizett, de azt is hozzátette: az övék szegényebb, szolidabb világ volt, mint a mai fiataloké. Szintén nosztalgiázni érkezett a rendezvényre dr. Szakál
Ildikó és testvére, Gabriella. Mindketten kazinczysok voltak, biológia szakra jártak, egyikük orvos, másikuk élelmiszermérnök lett. Csodálatos éveknek nevezték gimnazista időszakukat és tudják: alma materüknek, a kiváló pedagógusoknak, a jó hangulatú közösségnek is köszönhetik, hogy álmaik valóra váltak, szakmájukban boldogulnak. Még ma is eszükbe jut és boldogan idézik Kazinczy jelmondatát: „Jót s jól!"

A Kazinczy-gimnázium régi diákjai a jubileumi ünnepséggel többnyire összekapcsolták osztálytalálkozóikat is. Fotó: H. Baranyai Edina
A Kazinczy-gimnázium régi diákjai a jubileumi ünnepséggel többnyire összekapcsolták osztálytalálkozóikat is. Fotó: H. Baranyai Edina

Több mint tízezren végeztek az elmúlt egy évszázad alatt a patinás intézményben – ez már Németh Tibor igazgató beszédéből derült ki, amit az iskola történetét összefoglaló film követett. A mai diákok pedig zenés, énekes műsorukkal felidézték a száz évvel ezelőtti első évnyitót is. Azóta a felsőbb leányiskolaként alapított Kazinczy neve többször változott, az alkotókedvet felszabadító oktatási szemlélete viszont alig. Olyan világhírű művész tanult falai közt például, mint Kovács Margit keramikus, tanárai közt pedig tudós személyiségeket jegyzett az intézmény.

Az ünnepségen Kazinczy-emlékérmet vehettek át az oktatási intézmény már nyugdíjban lévő dolgozói, akik több mint negyedszázadig szolgálták az iskolát. Az évfordulós ünnepségsorozat a héten több programmal folytatódik.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Díjazták a Kisalföld szakácskönyveit

Neszmély - A magyar konyhahagyományok őrzői közül a legjobbakat tünteti ki díjával évről évre a… Tovább olvasom