Kisalföld logö

2018. 02. 24. szombat - Mátyás -8°C | 2°C Még több cikk.

Kazinczy-verseny: küzdeni az anyanyelvért

Negyvenegyedik alkalommal rendezett „Szép magyar beszéd” versenyt a győri Kazinczy Ferenc Gimnázium.
Negyvenegyedik alkalommal rendezett „Szép magyar beszéd" versenyt a győri Kazinczy Ferenc Gimnázium, amelynek eredményhirdetését vasárnap délelőtt tartották a Richter Teremben. A háromnapos vetélkedőn 151 gimnáziumi és szakközépiskolás tanuló mérte össze tudását. Külön kategóriában versenyeztek a határon túlról érkezett magyar diákok.

A bírálóbizottság elnöke, Bencédy József Lőrincze-díjas nyelvész értékelésében kifejtette: manapság torát üli a szleng, a trágárság, és olyan szólások hangzanak el, amelyek nem léteznek. Példaként néhány torzszüleményt említett, mint amilyen „a pálya talaja nehezen emészthetőnek bizonyult az újpesti játékosok számára", az „áthágták a kiskaput", és a „nem tudott kötelet verni, mert nem kapott letelepedési engedélyt".

Megjegyezte azt is, sokszor jár a szánk, de nem mondunk semmit. Örömtelinek nevezte, hogy a versenyen elmondott szövegek logikus gondolkodásra késztettek, tételmondatra, hangsúlyokra, finomságokra kellett figyelni.
Végezetül arra szólított fel: vállaljuk a küzdést az anyanyelvápolásért – mindhalálig.

A diákok közül a zsűri a 35 legjobbat jutalmazta Kazinczy-éremmel, köztük Győr-Moson-Sopron megyéből egyedül Alasztics Andreát, a Kazinczy-gimnázium tanulóját. Felkészítő tanára Grábics Júlia. Az Anyanyelvápolók Szövetségének jutalmát mások mellett Peidl Katalin, a győri Richter János Zeneművészeti Szakközépiskola diákja vehette át. Győr különdíját Vass Réka (Kazinczy-gimnázium) és Peidl Katalin, a Győr-Moson-Sopron Megyei Közgyűlését Pap Dóra (Kossuth Lajos Gimnázium, Mosonmagyaróvár) és Szalay Tamás (Hunyadi szakképző iskola, Mosonmagyaróvár) kapta. Alasztics Andreának odaítélték a Hérics Lajosné-díj anyanyelvi tagozatát is.

Az eseményen adták át a Péchy Blanka-díjakat azoknak a pedagógusoknak, akik kiemelkedő teljesítményt nyújtottak az anyanyelvi versenyekre való felkészítés során és az anyanyelvi mozgalomban. Az elismerést ketten kapták, köztük Szőcs Tiborné, a hegyeshalmi Lőrincze Lajos Általános Iskola szakkörvezető tanára.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Épül a győri fénytorony

Különleges a 81-es főút új szakaszának Fehérvári út–Ipar u.–Szigethy A. úti csomópontja hiszen mérete akkora, hogy megvilágításához túl sok „hagyományos" kandeláber kellene – azok viszont nemcsak csúfítanák a környéket, hanem alkalmasint a balesetveszélyt is fokozhatnák. A csomópont megvilágításához ezért speciális módszerhez kellett folyamodni. Tovább olvasom