Kisalföld logö

2018. 06. 20. szerda - Rafael 18°C | 29°C Még több cikk.

Kazahsztán – második Dubaj?

A keleti nyitás politikájának újabb lépéseként nemrégiben Kazahsztánba utazott a magyar kormánydelegáció, a miniszterelnökkel az élen. A delegáció tagjai között volt a megyei kereskedelmi és iparkamara két képviselője is, akik megyei vállalkozásokat segítenének a kazah piacra.
A magyarországi kamarák közül a megyei – Miklósy Lajos ipari tagozati elnök és Józsi Ottó ellenőrző bizottsági tag részvételével – egyedüliként képviseltette magát Kazahsztánban.

A képviselők sok kiaknázatlan lehetőséget, telítetlen piacot látnak a keleti államban. „Kazahsztán nyersanyagban, főként olajban és földgázban gazdag ország, rengeteg állam vásárol tőlük, így sok pénz érkezik gazdaságába. Az elmúlt tíz évben hatalmas fejlődésen ment át, s nemcsak jóléti beruházások vannak, hanem befektetések is. Hatalmas építkezések zajlanak, próbálják fejleszteni a képzést, a tudományi és gazdasági struktúrát, a mezőgazdaságot és az ipart. Meggyőződésem, hogy pár év, s Kazahsztán közép-ázsiai tigris lesz, második Dubaj" – mondta Józsi Ottó. Miklósy Lajos hozzátette: „Kazahsztánban jó hírük van a magyar termékeknek, főként az élelmiszereknek, s jó tapasztalataik vannak a magyar tudással, a magyar munkaerővel kapcsolatban is. Ez jó alapot ad az együttműködéshez."

A megyei képviselők szerint főként a kazah élelmiszer- és építőiparba, a gépgyártásba érdemes befektetni. „A kazah gazdaság az elmúlt esztendőkben évi hétszázalékos növekedést produkált, így megfelelő profitot lehetne elérni. A miénkhez hasonló a jogi környezet, a bankrendszer európai. Másrészt Kazahsztánon keresztül az orosz piacra is könnyen be lehet törni, onnan ugyanis vámmentesen lehet szállítani Oroszországba" – sorolta a kazah befektetés előnyeit Miklósy Lajos.
„Tájékoztatjuk a vállalkozókat a lehetőségekről, s ha kérik, megkeressük kazah partnerüket. Őszre újabb delegációt szerveznénk az érdeklődőkből Kazahsztánba" – nyilatkozta az ipari tagozat elnöke.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Tíz szabad strand a megyében

Tíz strandolásra alkalmas fürdőhelyet jelölt ki a megyei kormányhivatal népegészségügyi és… Tovább olvasom