Kisalföld logö

2018. 05. 24. csütörtök - Eszter, Eliza 16°C | 27°C Még több cikk.

Kavicsbánya, a kárát a falu látja (VIDEÓ)

Győrújfalu - Nem akarnak még több zajt, füstöt, környezetszennyezést, még rosszabb utat és még veszélyesebb közlekedést. Ezért járműveikkel lassították Győrújfalu lakói szerda délután főutcájuk forgalmát és ezt tervezik az elkövetkező két szerdán is, hogy megakadályozzák: újabb kavicsbánya nyíljon a falu közelében.
Csak 13–14 kilométer/órát írt ki a sebességjelző műszer szerda délután öt és hat óra között a Mártírok útján, azaz a falut átszelő főút szélén, mert ott ilyen lassan, szinte csak lépésben haladtak az autók a félpályás útlezárás miatt, amit a helyi önkormányzat, a képviselő-testület szervezett. Így tiltakoznak a település közelébe tervezett újabb kavicsbánya ellen, amiből a kitermelt anyagot többtonnás gépjárművek szállítanák el, a lakóházak közelében elhaladva. Sokan szeretnék a helyiek közül is megakadályozni ezt, ez abból látszott, hogy már a demonstráció kezdetekor húsz jármű sorakozott fel a főút Győr felé vezető oldalán, de később a sor már szinte a falu végéig ért.

– Dübörgés, környezetszennyezés, nagy forgalom, ezek további növekedését szeretném megakadályozni. Ne nyíljon meg az a kavicsbánya, felesleges egy harmadik is. Szerintem ilyen útlezárásokkal célt fogunk érni – mondta Horváth Imre, aki traktorját, autóját, motorját is kihozta a demonstrációra, azaz minden járművét. A tüntetés egyik szervezője, dr. Szécskai Árpád pedig azt is elmondta, szerinte ez a probléma több százezer győrit, több tízezer szigetközit és több száz helybelit érint, mert a már most is balesetveszélyes út forgalomnövekedése mindannyiuk közlekedését veszélyezteti, mindannyiukat terheli.

Segítséget kérnek: A győrújfaluiak közül sokan úgy döntöttek, elég a növekvő teherautó-forgalomból. Fotó: Bertleff András (További fotók: kattintson ide!)

Jövőre ugyan fel tudnák újíttatni pályázati pénzből, 180 millió forintból a falut átszelő útszakaszt, „de ha meglesz az újabb kavicsbánya, minek" – úgy véli, akkor hamar elvesztik az erre költött összeg eredményét.

Soós Gyula motorján jött a tüntetésre. Reggel korán kel mindig, öt előtt, de vekker se kell neki, már ekkor kamionok dübörgése ébreszti, ugyanis közvetlenül a főút mellett lakik. Szerinte ezt a helyzetet már tényleg nem kellene fokozni, a teherforgalmat tovább növelni, mert a teherjárművek se tartják be az előírt sebességkorlátozást, száguldoznak. Minderről testvére transzparenst rajzolt a tüntetésre és arra ügyes versikét is fabrikált: „Kamionnal szállni nem élvezet, feltöri az aszfaltot, amerre megy. Döcög és pöfög, hú, de büdös, elvesztem a fejem és megőrülök. Reméljük a helyzet változni fog, itt a vége, ennyi és stop." Mások felirataikon úgy fogalmaztak: „Kavicsbánya-aranybánya, a kárát a falu látja."

Érdemes hasonlóan frappáns és ötletes táblákat készíteni, mert az önkormányzat pályázatot hirdetett: a legjobb alkotásokat pénzjutalommal díjazza. A tiltakozással egyébként azok a feltartott autósok is egyetértettek vagy együtt éreztek, akiket megkérdeztünk.

Olvasóink írták

46 hozzászólás
 • 46. Epiphone 2008. október 25. 17:03
  „IHunter, ha az én ablakom előtt is csak napi 30 autó zúgna el (mivel 3*10=30 ) Én sem panaszkodnék. A kavicsbánya meg nem csak a mi problémánk, hanem a tied, a körülötted élőké, mindenkié. A környezetszennyeződés nem csak a mi falunkra fog korlátozódni. De ha ezt hiszed akkor nagyon tudatlan vagy legalábbis nagyon informálatlan vagy. Elég szégyen, hogy rajtunk kívül senkit nem érdekel a dolog, főleg most amikor az intelligens emberek kezdenek összefogni a környezet pusztulása ellen. Az ilyen vélemények mint a tied meg a hozzád hasonló embereké( pancser, -hozzáteszem találó név) azt a látszatot keltik, hogy Magyarországon a felelősség teljes gondolkozás még nem jött "divatba". Szomorú.”
 • 45. lHunter 2008. október 11. 02:50
  „Nem kell köszönni semmit!Mégpedig azért,mert csak a hozzám hasonló egyszerű emberek figyelmét keltitek fel és csak azoknak nyeritek el a rokonszenvét vagy az ellenszenvét!Képzeld el én is kerültem hasonló helyzetbe!Amikor oda költöztem a mostani lakóhelyemre egy nap kb.3 autó ment el a ház előtt!A forgalom mostanra megtízszereződött!És nem zártam le az út felét mert közben nekem is lett autóm!Tudomásul vettem,hogy halad a világ és ez ezzel jár!A kavicsbánya is csak egy eszköz akinek haszna van belőle annak jó,nektek viszont csak a bűze jut!Talán ez a legnagyobb baj!Hány olyan vállalkozó él Újfalun akinek kamionjai,nagyobb autói traktorja van?Ők nem gyúrják szét az utakat,nem büdösek,nem balesetveszélyesek?Ha letárjatok az utat biztos magukba szállnak és máshogy keresik a kenyerüket!Egyébként sok sikert!Csak azt kérem ha folytatjátok jelentsétek be előre,hogy elkerülhessem a falutokat!Majd kikerülöm a dugót a falun keresztül és legközelebb már az is le lesz zárva! :)”
 • 44. pan.cser 2008. október 10. 19:38
  „Nem értem mi van azon a környéken. Jánossomorján nem akármilyen kavicsbánya van. A helyieknek nem ment el az eszük , hogy ezt akadályozzák, mert pénzt hoz, munkát ad. Viszont a L....r cég portalanított, saját úton hordja az anyagot az üzembe. A 86-os úton, külön kanyarodósáv épült. Ha a kavicsbánya "aranybánya" akkor miért nem épít üzemi utat magának a beruházó Győrújfalut kímélendő? Igaz, ehhez a jog útvesztőit is meg kéne járni, szembe kellene szállni nagyhatalmú pénzes pasasokkal. Úgy látszik kényelmesebbnek és egyszerűbbnek látszik, a teljesen vétlen, munkába igyekvőket akadályozni, hogy legyen legalább egy újságcikk. De ettől semmi sem oldódik meg, viszont haragosuk lesz éppen elég.”
 • 43. Újfalui 2008. október 10. 19:08
  „Drága jó IHunter!
  Vedd már észre,hogy,ha valaki valamit nem fog fel a kerek történet lényegéből, az Te vagy!
  Merthogy a lényeg a figyelemfelkeltés, a probléma mind szélesebb körben történő megismertetése, publikálása akár ezen vélemények irogatásával is, -lettlégyen az pozitív vagy negatív,-támogató, vagy éppen ellenző. Minden leírt betű,minden olvasott szó előbbrevisz.
  ...és Te akaratod ellenére is az egyik legaktívabb támogatója vagy ezen törekvésnek, ezért a demonstrálók nevében köszönöm Neked ezt az aktivitást, amivel támogatod célkitűzéseinket mellyel ez úton is a témára akarjuk irányítani a közvélemény figyelmét.Nem akarunk kárt okozni sem Neked,sem másnak,ezért az okozott kellemetlenségért elnézésedet kérjük, bízva abban,hogy egyszer majd hasonló helyzetbe kerülve felülbírálod pillanatnyi véleményedet.
  Mégegyszer köszönjük!”
 • 42. lHunter 2008. október 10. 13:55
  „T.Sz.Zs.
  Ti valamit nagyon nem fogtok fel a hozzászólásaimból!Ne alternatív utvonalat javasolgassatok!Ne gátoljatok a közlekedésben olyanokat akik nem tehetnek róla!Szerintem biztos tudjátok melyik cég vagy magánszemély a bánya tulajdonosa ártsatok annak!
  A másik dolog az,hogy az új bányát kivéve a többi bánya és a főút már évtizedekkel előbb ott volt a faluban mint Ti,akik a demokráciára hívatkozva,de (szerintetek is!)semmilyen célt elérve lassítjátok a forgalmat!(Ezt onnan tudom,hogy megnézettem a galériát tősgyökeres Újfaluival!:))
  Érdekes dolog az is,hogy reggel amikor a gyerekek iskolába mennek és polgárőr segít nekik az átkelésben,akkor is leállítja a forgalmat!Volt annak negatív viszhangja?NEM!Még pedig azért,mert van a dolognak ÉRTELME!”
 • 41. Sz.Zs. 2008. október 10. 12:35
  „T.Hozzászólók!

  Szószerint mi nyeljük majd a következményeit annak, ha megnyílik a bánya!
  Ezért nem értem kedves Hunter és társai, nektek miért okoz gondot , hogy mi falubeliek egy teljes , hosszú, hosszú órára tüntetünk amiből Ti azt a max.5 percet érzékelitek amíg áthaladtok a falu azon szakaszán ahol mi ezt a számotokra elítélendő dolgot műveljük!
  Ha annyira szúrja a szemeteket, a már mások által említett alternatív útvonal szerintem max két utcát jelent..."roppant nagy kerülő és roppant hosszú időt" venne igánybe!ugye? Apropó: nem minden áldott nap! !!
  Egyébként ez a magamutogatás amit szerintetek
  művelünk....hmm ..tetszik! ha ez a bajotok gyertek ti is és ahogy valamelyikőtök fogalmazott:ti is a helybeli média sztárjaivá válhattok!:) ha bár nem errről van szó de úgy látom van aki csak ennyit látott a dologból..ami elég szomorú !bár nem csodálkozom!
  No mindegy mert a következő szerdán mi ott leszünk!
  A többiek nevében is köszönjük a támogatást!
  További szép napot!”
 • 40. sörös 2008. október 10. 01:41
  „pan.cser
  Nem az újfalui hatóság adta ki az engedélyt a bányanyitásra. Ha jól tudom ráadásul Zámolyhoz tartozik az a földterület, így Újfalunak gyakorlatilag nem sok köze van hozzá, nekünk csak a következményeit kell viselnünk.

  dédunoka
  Ez régen is így volt, most meg méginkább.

  Kis Bazsa
  Mivel az engedélye megvan, most már szerintem nem sokat tudunk tenni. Falut elkerülő utat, meg biztos nem fog építeni.

  Az igazi megoldás a több mint 15 éve ígérgetett elkerülő út lenne, ami a győri körgyűrűhöz kapcsolódna. De sajnos mindig csak tologatják a határidőket, és egyre távolabbi időpontokat adnak meg. Most kb. 2015-2020 közötti időpontok lehetnek.”
 • 39. sörös 2008. október 10. 01:11
  „lHunter

  Szívesen útbaigazítalak máskor is. ;)

  A forraltbort nem szeretem, és még egy tüntetés alkalmával sem voltam kint a helyszínen. És most sem láttam a képeken egy havert sem, max. falubelieket.

  Gondolom meglepődnél, ha véletlenül összeszámolnám, mennyi időm megy el, mikor az út mellet állok arra várva, hogy elfogyjanak az autók mindkét irányból, és biztonságosan átkelhessek a túloldalra.
  Most akkor én is csináljam a cirkuszt, hogy ne vegyetek el egy percet sem az életemből?
  Minek idegeskedni. Attól jobb nem lesz, max elvisz egy infarktus. Annyit meg nem ér az egész. Meg különben is sokkal higgadtabb ember vagyok ennél.

  Ismerve a közlekedési állapotokat, szvsz sokkal több időt eltöltesz dugókban ülve, mint amennyit most itt elvesztettél. Tehát nyugi, ha idegeskedsz sem lesz jobb.
  Egyébként meg ha elolvastad volna a transzparenseket várakozás közben, jókat derülhettél volna rajtuk.
  Én is jókat mosolyogtam mikor megnéztem itt a galériában.
  Mert mint már írtam én sem értek egyet ezzel félpályás lezárással, de kötelességemnek érzem megvédeni a kint lévő falubelieket.

  Mivel semmi dolgom arra, csak nagyon ritkán járok Dunaszegen, de akkor sem a főúton megyek. Régi földutakon szoktam kerékpározni ahol friss a levegő, és általában csak megyek amerre az út visz, és így néha elég érdekes helyekre eljut az ember. Pl néha Dunaszegre, Hédervárra, szlovák határig stb.

  Igazad van mehettek volna máshová is tüntetni, de még nincs meg az új bánya, tehát az oda vezető utakat sem tudják elállni.
  Úgy tudom nem történt erőszakos cselekmény a tüntetés alatt (hacsak a rendőr nem tett helyre valami rendetlenkedőt), de ha mégis kérlek írd meg, illetve tedd meg a megfelelő lépéseket az illetékes hatóságoknál.”
 • 38. lHunter 2008. október 09. 23:20
  „Először is köszönöm az útba igazítást újfaluinak!Most már tudom merre menjek ha a lokálpatriótáknak forralt borra van kedve!Mentségemre legyen mondva nem nagyon voltam képben a falutok helyrajzával és utca térképével!De viszont arra megkérnélek,az én időmet ne Te és a haverjaid osszák be!Még két percemet se!
  Sörösnek én is tudnék ajánlani alternatív utvonalat,ha mondjuk Dunaszegre tart!Lehet menni Abda felé vagy mondjuk a Csallóköz felé is!Hidd el nem a jó kedvemből autózom felétek,hanem azért mert arra megy az út!A gyerekes hülyeségetek annak árt aki a legkevesebbet tehet róla!Már ajánlottam álljátok el a bányákhoz vezető utakat!Akkor talán lesz értelme!Addig is aki a másik kárára akarja a saját érdekeit erőszakosan érvényesíteni az az én szememben közönséges terrorista!”
 • 37. Kis Bazsa 2008. október 09. 22:26
  „Ha már egyszer visszavonták az engedélyt és most mégis megkapták, hozák már nyilvánosságra ki írta azt alá.
  A tulaj szavahihetősége pedig mai mondással a béka segge alatt van.
  Ha mindenképpen nyilik a bánya legalább azt elérhetnék az újfaluiak, hogy előbb elkerülőutakat építsen a beruházó és csak azután nyithatna és a kamionok csak azt használhatnák. Normális országban, ahol a normális vállalkozók is vannak ( mert az ország ugye az emberekből áll ) működik .
  Egyébként a Szigetközre kiemelten kellene figyelni természeti hatások miatt is és nem kellene tovább terhelni.”
 • 36. dédunoka 2008. október 09. 22:20
  „"Egy kis falu nem állhat egy gazdag ember továbbgazdagodásának útjába"
  Egy gazdag ember tönkreteheti egy kis falu életét a profit miatt a 21.században?? (A környéket is??)”
 • 35. pan.cser 2008. október 09. 22:10
  „Kedves "sörös"! Azt nem tudhatom, hogy és mint működik a gépezet arrafelé. De az tény, hogy Magyaróváron csak úgy építhettek volna gabonasilókat a régi lengyárnál az ott lakók tiltakozása miatt, ha megépítenek egy utat is a 86-os út felé. Miért nem működik ez a szisztéma ott Győrújfaluban? A vége az lett, hogy a beruházó sokallta az új uttal járó költségeket és elállt a tervtől.”
 • 34. jogsi nélküli 2008. október 09. 21:53
  „"Másnapos"
  Az Újfalui út nem egyirányú, tudtommal ott kell lehúzódni balra kanyarodáskor.
  Miért gondolod, hogy Te mindenki felett állsz és Neked kedves szerint lehet száguldozni. Ha Neked jogod van száguldozni, másoknak jogában áll biztonságosan közlekedni és a 30-as táblánál 30-al menni .”
 • 33. sörös 2008. október 09. 20:58
  „Nem hiszem, hogy demagóg arra hivatkozva követelni, forgalomlassító eszközöket, és gyalogátkelőt, mert iskola van a közelben. Főleg ilyen forgalom mellett, főleg, hogy ez a forgalom csak nőni fog, és főleg, hogy notórius szabályszegők veszélyeztetik a gyermekeket.

  Sem az szja-tól sem a vásárlóerőtől nem lesz gazdagabb a falu.

  Nincs ferdítés, egyszerűen nem kell ilyen jelzőkkel illetni senkit. Mint mondtam nem értek egyet a félmegoldásokkal, nem értek egyet mindenkivel a faluban, de gondolom senkik esik jól ha közvetve is de leszólják.

  Nem ismerem a tárgyalások menetét, de tavaly született egy ígéret miszerint nem fog megvalósulni a bánya. Aztán mivel az ilyen dolgok engedélyezése nem helyi szinten folyik, egyszer csak jött a határozat a bányanyitási engedély megadásáról. Derült égből villámcsapás.

  Gondolom, nem tüntetéssel kezdték a dolgot, a háttérben intézkednek az illetékesek, és ezt csak figyelemfelkeltésnek szánták a szervezők.
  De abban biztos vagyok, hogy külön elkerülő utat nem fog építeni a beruházó.”
 • 32. Hard 2008. október 09. 20:02
  „Mondjuk az is érdekes, miért csal még az amúgy is felfelé csaló km órához képest is 5-6 km/h-t a kihelyezett zsenális mérő? Állítsák már be normálisan kedves kihelyezők!!!! Ja és ha a bringaúton, akkor nem vagyok kiváncsi rá, engem ott ne mérjen.
  Ott tötymörög szinte mindenki 30-al.”
 • 31. forrasr 2008. október 09. 18:32
  „Hjajj de rosszhiszemű itt mindenki :))

  18. hozzászólás másnapos 2008.10.09. 10:57

  én tolom ezerrel győrujfalun is és a hédervári úton is!

  Lehet hogy mentős vagy tűzoltó!”
 • 30. pan.cser 2008. október 09. 17:43
  „Nem kellene ferdíteni. Nem illettem jelzőkkel Győrújfalu lakóit, hanem az elgondolásokra tettem megjegyzéseket, amelyeket valakik kiagyaltak. Az átmenő forgalom óriási, mert más út a Szigetköz felől nincs. Ha az áthaladók ellen tesznek nem sok szimpátiára számíthatnak. A forgalom lassítása csak növeli a környezeti károkat. Egyébiránt szerencsések, hogy egy szépen fejlődő nagyváros szomszédságában élnek. A Rábaközben sokan cserélnének az újfalusiakkal, mert igaz, hogy arrafelé csend és nyugalom van, de megélni nincs miből. Ha a gyors áthaladás érdekében tesznek, akkor Önök sok támogatót szereznek. A kavicsszállító teherautók nekünk sem tetszenek, ebben egyetértünk. De nem az a megoldás, hogy ne legyen kavicsbánya. mert a kavicsra szükség van, sőt ha a gazdaság meglódulna az igény megugrana. Tárgyaljanak a kavicsbányák üzemeltetőivel, tulajdonosaival. Vegyenek néhány hektár földet a bánya illetékesei, sóder van, lehet utat építeni valahol ahol a teherautók senkit nem zavarnak.”
 • 29. másnapos 2008. október 09. 17:18
  „Némi iróniát érzek Sörös szavaiban, és lehet, hogy azért mert nem voltam világos. Először is, ahogy kiveszem az ujfalui hozzászólók szavakból, az emberek empátiájára számítanak. Amit én a példaként a balra kanyarodásról írtam, csak egy kis odafigyelést igényel - még hírverésre sincs szükség a helyi médiában. A 30-as táblával semmi gond, de amíg vannak renitens "példát statuálók" akik lépésben közlekednek, hogy erre a táblára felhívják a figyelmet, addig lesznek - pl én - akik pedig renitensen ezeket kikerülik.
  Győrújfalu nemcsak az SZJA alapján van előkelő helyen a megyei listán, hanem a vásárlóerő tekintetében is. És ki panaszkodik?!?!
  Akiknek az út mellett van az ingatlanuk. Amíg a lakóparki övezetben élők Újfaluiak közömbösek, ne várjatok lojalitást a máshol élőktől..
  Az meg kissé demagóg, hogy iskola, meg gyerekek, stb. Én amikor általános iskolába jártam, évekig az Ifjúság körúton mentem keresztül, és nem volt mellettem polgárőr.
  Amúgy persze hajrá,
  üdv,
  másnapos”
 • 28. Greenworld 2008. október 09. 16:23
  „Veled vagyunk Győrújfalu!! Kitartás, lesz ez jobb is!! Éljenek a gerinces és akaratukat érvényesíteni képes POLGÁROK!!!”
 • 27. Traktoros 2008. október 09. 16:20
  „Nem lehetne még süríteni az útlezárásokat és kiterjeszteni pl. Csornára is??
  Tele van az emberek hócipője szzel a rengeteg "vasalóval"!”
46 hozzászólás

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Lehet más a politika

Győr - Civil és zöldszervezetek munkatársai új párt alapítására hívtak fel tegnap a megyeszékhelyen.… Tovább olvasom