Kisalföld logö

2017. 07. 27. csütörtök - Olga, Liliána 16°C | 21°C Még több cikk.

Kattogó gyalogosátkelők

Csak kevés településen található hangjelző-berendezés a gyalogátkelőknél.
Magyarországon csak néhány település egy-két forgalmasabb gyalogátkelőjénél működik hangjelző berendezés, mert az eszközök túl drágák. 

Győrben új megoldással próbálkoznak,  civil kezdeményezésre.  
Hogy miért van kevés hangjelző-berendezés a gyalogátkelőknél?  A válasz egyszerű: a jelenleg működő készülékek nagyon drágák (Győrben a Baross híd lábánál, a Szent István úti kereszteződésnél működő jelző felszerelése milliós nagyságrendű volt), emellett a környéken lakók zavaróan hangosnak tartják.

Az Arrabona Lions Club tagja, Schmidt József egy klubülésen elmondta: Prágában a legtöbb helyen „kattogó" berendezéseket használnak, amelyek egyszerű elven működnek, így az előállításuk sem lehet túl költséges. A prágai példa mostanra nálunk is megvalósult: a Lions klub támogatásával Győrben kísérleti jelleggel 10 jelzőkészüléket szerelnek fel. Olyan kereszteződésekben helyezik el a berendezéseket, ahol az átlagosnál több gyengénlátó fordul meg. Győrött, a Kodály Zoltán utca és a Tihanyi Árpád út kereszteződésében (ott működik a látássérültek rehabilitációs központja), valamint Marcalvárosban, a Szentlélek-templomnál lévő gyalogosátkelőnél helyezik ki a hangjelző készülékrendszert. Szombaton délután adták át a Kodály Zoltán utcai berendezést.

A „kattogó" készülék egyszerű és biztonságosan működik. Szervizköltsége elhanyagolható. A piacon jelenleg kapható technikák töredékéért beszerezhető (mindennel együtt körülbelül 20 ezer forint). S ami szintén fontos: három méter távolságban szinte nem is hallható. A Győrben referenciaként működő „kattogók" felszerelésének anyagi hátterét az Arrabona Lions Club biztosítja, és a további berendezések kihelyezéséhez is hozzájárul; emellett összefogásra kér fel más jótékonysági szervezeteket is, hogy egyre több ilyen berendezés működhessen Győrben.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Rendezési terv: nem kisstílű

A készülő győri rendezési tervet sok rangos fórum sokféleképpen minősítette, de a kisstílű nem volt köztük – ekként reagált Eredics Imre alpolgármester a pénteki városházi sajtótájékoztatón a győri értelmiségiekből álló Fészek Klub véleményére. Tovább olvasom