Kisalföld logö

2018. 06. 20. szerda - Rafael 18°C | 29°C Még több cikk.

Katasztrófavédelmi gyakorlat Vámosszabadin csütörtökön

A vámosszabadi határátkelőnél 2011. szeptember 22-én a reggeli órákban magyar, szlovák és lengyel munkásokat szállító autóbusz egy veszélyes anyagot szállító tehergépjárművel ütközik - ennek a súlyos helyzetnek a megoldását fogják gyakorolni mind magyar, mind szlovák részről.

Az Európai Unió Magyarország-Szlovákia Határon Átnyúló Együttműködési Programjának (2007-2013) keretében 2009. szeptemberében a Petz Aladár Megyei Oktató Kórház és a Nemocnica s poliklinikou Dunajská Streda a.s. (Dunaszerdahelyi Kórház és Rendelőintézet Rt.) közös pályázatot nyújtott be "Sürgősségi egészségügyi ellátás fejlesztése a hármas Duna-Vidék Eurorégióban A Győr-Dunaszerdahely Tengely Mentén" címen.

A projekt egyik eleme egy súlyos közlekedési buszbalesetből adódó összetett életmentési, műszaki-mentési, valamint vegyi kárelhárítási feladatok, továbbá sérültekkel és áldozatokkal való tevékenységek gyakoroltatását foglalja magában "Katasztrófavédelmi szimuláció" keretében.

A gyakorlat a raritásként előforduló helyzet (buszbaleset tömeges súlyos sérültekkel) készség szintű, gyors, szakszerű és az ellátási szintek kompetenciájának megfelelő betegirányítást, betegszállítás elsajátítását segíti elő, felkészülve ezzel az éles valóságban előforduló helyzetre.

A gyakorlat célja, a résztvevő, elsődleges beavatkozó szervezetek kárelhárításban történő együttműködésének gyakoroltatása, a munkamódszerek, az egymás közti kommunikáció erősítése, speciális szituációban, tömeges mértékű baleset esetén.

Felkészíteni, az elsődleges beavatkozó szervezetek állományát a tömegbalesetek kezelése során végrehajtandó speciális feladataikra. A katasztófavédelmi szimuláció sikeres lebonyolítása eredményeképpen a széleskörű lakossági tájékoztatás, disszemináció, növeli az állampolgárok biztonságérzetét.

Résztvevő, együttműködő szervek, szervezetek:

Magyarország
­
Petz Aladár Megyei Oktató Kórház
­Győr-Moson-Sopron Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság
­Győr Megyei Jogú Város Tűzoltósága
­Győri Polgári Védelmi Kirendeltség
­Hivatásos Önkormányzati Tűzoltóság Mosonmagyaróvár
­Hivatásos Önkormányzati Tűzoltóparancsnokság Csorna
­Komárom Város Önkormányzata Hivatásos Tűzoltósága
­Győr Városi Rendőrkapitányság
­Országos Mentőszolgálat
­Magyar Közút Nonprofit Zrt. Győr-Moson-Sopron Megyei Igazgatósága
­Krízis Intervenciós Csoport pszichológusai
­Vámosszabadi Település Önkormányzata
­Győr-Moson-Sopron Megyei Kormányhivatal Népegészségügyi Szakigazgatási Szerve

Szlovákia
­

Dunaszerdahelyi Kórház és Rendelőintézet Rt
­Dunaszerdahely, Nagyszombat tűzoltósága

A gyakorlat tárgya:

Súlyos közlekedési balesetből adódó összetett életmentési, műszaki-mentési, valamint vegyi kárelhárítási feladatok gyakoroltatása az együttműködő szervek bevonásával.

A gyakorlat célja:

A résztvevő, elsődleges beavatkozó szervezetek kárelhárításban történő együttműködésének gyakoroltatása, a munkamódszerek, az egymás közti kommunikáció erősítése, speciális szituációban, tömeges mértékű baleset esetén, illetve veszélyes anyag jelenlétében.

Cél különösen:
Felkészíteni:
• Az elsődleges beavatkozó szervezetek állományát a tömegbalesetek kezelése során végrehajtandó speciális feladataikra.
• Az elsődleges beavatkozó szervezetek állományát a veszélyes anyag jelenlétben történő beavatkozás szabályaira.
Növelni:
• Az állampolgárok biztonságérzetét.
• A katasztrófavédelem, a tűzoltóságok, a kárelhárításban együttműködő szervezetek és társadalmi szervezetek elismertségét.
Felmérni:
• A gyakorlaton résztvevők felkészültségét.
• A törzs- és a végrehajtói munka tervezhetőségét, végrehajtását, szervezési, anyagi- és pénzügyi igényét.
• A meglévő jogszabályok alkalmazhatóságát.
• A kárelhárításban érintett szervezetek munkáját.
• Az együttműködés hatékonysága növelésének lehetőségeit.
Ellenőrizni:
• A feladat-végrehajtásban résztvevő, illetve közreműködő állomány munkájának a hatékonyságát.

Tapasztalatot gyűjteni:
• A szervezési és a végrehajtási tevékenységről.
• A magyar-szlovák határmenti káresemény kezelési feladatok végrehajtásáról

Feltételezett helyzet (elgondolás):

A vámosszabadi határátkelőnél 2011. szeptember 22-én a reggeli órákban magyar, szlovák és lengyel munkásokat szállító autóbusz egy veszélyes anyagot szállító tehergépjárművel ütközik.

Az Ikarus típusú autóbuszon körülbelül 40 személy utazik, akik győri munkahelyükről Szlovákiába tartanak.

A 14-es úton Szlovákia irányába haladó, IBC-ben és hordókban veszélyes anyagot szállító tehergépjármű vezetője a határátkelő magyar oldalán, a leszűkülő úton, a relatív nagy sebessége miatt elvesztette az irányítást a járműve felett, és az előtte szabályosan közlekedő autóbusz hátuljának ütközött, majd az oldalát súrolva azt oldalára döntötte.

A tehergépkocsiról az ütközés következtében a veszélyes anyagot tartalmazó küldemények szétszóródtak, és kiömlöttek. A balesetnek 20 halálos és 20 különböző súlyosságú sérültje van. A veszélyes anyagot szállító kamion vezetője és a szállítmány kísérője lengyel állampolgár, akik a baleset során súlyosan megsérülnek.

A sérültek osztályozását követően 12 fő sérült (8 fő súlyos, 4 fő könnyű sérült, melyből 9 fő magyar és 3 fő szlovák állampolgár) a győri Petz Aladár Megyei Oktató Kórházba; 8 fő sérült (8 fő könnyű sérült, melyből 6 fő szlovák állampolgár és 2 fő lengyel állampolgár) pedig a dunaszerdahelyi kórházba kerül.

A közlekedési baleset következtében keletkezett zavar hatására, a baleset helyszínétől 50 m-re, egy gázolajat szállító tartányos tehergépjárműnek hátulról nekihajt egy személyautó, melybe egy fő beszorul.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Tompítják a targoncák hangját - áOlvasói kérdés

"Már hosszú ideje szenvedünk az ikrényi marhatelep targoncáinak sípoló hangjától..." Tovább olvasom