Kisalföld logö

2018. 05. 27. vasárnap - Hella 16°C | 26°C Még több cikk.

Katasztrófavédelmi bírság egymillió forintig

Az új katasztrófavédelmi törvényben kiemelt szerepet kap a veszélyes anyagokkal kapcsolatos súlyos balesetek, valamint az ipari katasztrófák elleni védelem erősítése.

Tartalmazza az új jogszabály a tűzoltóságok állami irányítás alá vételét és a polgári védelem átalakítását, valamint a bírságok összegének emelését.

Az Országgyűlés várhatóan a napokban elfogadja az új katasztrófavédelmi törvényt. Közel 50 kormányrendeletet, miniszteri rendelet dolgoztak át a jogalkotók. Az országos tűzvédelmi tanácsadó testület vezetője, Pesztenlehrer Lajos ezredes a várható változásokról tájékoztatta lapunkat.

– Súlyponti terület a veszélyes anyagokkal kapcsolatos súlyos balesetek elleni védelem erősítése, az iparbiztonsági hatóság létrehozása. Az egységes szervezetben az engedélyezés, ellenőrzés, elhárítási irányítási rendszer, adott esetben bírságolási hatáskör összpontosul. A veszélyes anyagok szállításának egységesítése során a hatáskör a katasztrófavédelemnél lesz, s nemcsak a közúti járművek, hanem a vízi, légi és vasúti szállítás ellenőrzésében is – magyarázta Pesztenlehrer Lajos.

A veszélyes anyagokkal kapcsolatos szabálytalanságok esetén jelentős lesz a katasztrófavédelmi bírság, 300 ezertől 1 millió forintig terjedhet. A törvénytervezet szerint a veszélyes anyagokkal foglalkozó cégeknek, szállítóknak árbevételük 0,1 százalékát kell befizetniük katasztrófavédelmi hozzájárulás címén. Abból a polgári védelem hatékonyabb működését lehet finanszírozni.

Ipari létesítményi tűzoltóság 129 működik az országban, közülük több meggyengült, veszített eszközeiből. Pesztenlehrer Lajos szerint a megyére ez nem jellemző, országosan a legjobb szinten állnak, 28 ilyen szervezet működik szűkebb régiónkban. Sok cég helyezett üzembe különböző automatikus jelző- és oltóberendezéseket, de ez nem gyengítette a létesítményi tűzoltóságokat.

– A megyében közel tízezer ember tevékenykedik önkéntes polgári védelmi szervezetekben, speciális tudással rendelkeznek – vízi, búvár és kutyás mentők –, s vészhelyzet esetén rendelkezésre állnak. Két komplex csoport szervezése a végső fázisban van, ezek a megye helyzetéből adódóan az árvízi védekezésre és veszélyhelyzet kezelésére hivatottak. A köteles polgári védelemnél eddig is két nagy csoportot különböztettünk meg. Egyrészt azokat, akik speciális tudás birtokában vannak – mint például az orvosok –, illetve speciális eszközökkel rendelkeznek, amelyek egy beavatkozásnál elengedhetetlenek. A másik csoportot azok alkotják, ahol fizikai erő szükséges, s a különböző munkálatokba rövid képzés után bevethetők.

– Elengedhetetlenül fontos, hogy állami tűzoltóságok legyenek, egységes szakmai irányítás, felügyelet mellett. Ami még ezen a területen kiemelendő, az önkéntes tűzoltó-egyesületek működése. A megyében százöt egyesület működik. Ők azok, akik a legközelebb vannak a történésekhez, s a leggyorsabban bevethetők. Az állami tűzoltóság létrehozásánál is az volt a motiváció, hogy közelebb kerüljenek az eseményekhez – mondta Pesztenlehrer Lajos.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Megyei esetek: oroszlán mordult a mentőtisztre

Még ki sem szállt a mentőautóból, máris pofont kapott a mentőtiszt, miután megérkeztek egy… Tovább olvasom