Kisalföld logö

2018. 06. 20. szerda - Rafael 18°C | 29°C Még több cikk.

Katasztrófavédelem - Sok munka a siker mögött

A megyei kormányhivatal dísztermében tartotta évértékelő gyűlését a Győr-Moson-Sopron Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság társ- és együttműködő szerveivel.

Az elmúlt évet értékelő éves tiszti értekezleten Sallai Péter tűzoltó ezredes beszédében kitért a csökkenő vonulási adatokra, a hatósági és megelőző munka fontosságára, a mentő tűzvédelem lakossághoz közelítésére, az önkéntes tűzoltó-egyesületek és az állampolgárok önkéntes felelősségvállalásának fontosságára

. Szakterületenként értékelte az elvégzett feladatokat, s összességében sikeresnek ítélte meg a megyében folyó szakmai munkát.
Az egyesületek támogatásul 2014-ben 300 millió forint értékben juthattak hozzá pályázaton műszaki eszközökhöz.

Az értekezleten részt vett Góra Zoltán tűzoltó dandártábornok – a BM Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság főigazgató-helyettese –, aki elmondta, a 2012-ben megalakult új katasztrófavédelmi szervezethez azóta már számos új feladat és hatáskör került. A katasztrófavédelem mára a közbiztonság meghatározó részévé vált. Beszédében kiemelte a megelőző munka eredményességét, amelyet a tűzmegelőzési bizottság tevékenysége is támogatott, kiegészülve a hatékony lakossági tájékoztatókkal.

Kiemelte a viszonylag új iparbiztonsági szakterületet, ahol a folyamatos ellenőrzések kapcsán elmondható, hogy csökkent a szabálytalanságok száma. Említette az önkéntes tűzoltó-egyesületeknek jutó egyre komolyabb szerepet. Az egyesületek támogatásul 2014-ben 300 millió forint értékben juthattak hozzá pályázaton műszaki eszközökhöz.

A polgári védelmi területen legfontosabbnak az önkéntességet jelölte meg. Minden járásban megalakultak és minősítésen estek át a járási mentőcsoportok. Az idei évre jelezte, hogy a települési mentőcsoportok megalakítása lesz a fő feladat. A dandártábornok fontosnak tartotta, hogy több pályázat segítségével a beavatkozó állomány eszközeit, védőfelszereléseit tették modernebbé.

Az elmúlt évben a Hunor hivatásos mentőszervezet is fejlődésen ment keresztül, hisz 210 fővel tevékenykednek, s a világon bárhol bevethetők. Legutóbb a szerbiai árvízi védekezésnél vettek részt az emberek mentésénél.
Az értekezlet végén Széles Sándor kormánymegbízott, mint a megyei védelmi bizottság elnöke, a katasztrófavédelmet röviden, három szempont szerint értékelte.

Vizsgálta a hatékonyságot, a gyorsaságot és az együttműködés minőségét, módját. A megyei katasztrófavédelmi igazgatóság tevékenysége mindhárom szempontból nagyon jó eredményt mutat, tavaly jó szinten, jó színvonalon teljesített.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A belvíz gondot okoz a gazdáknak

Változó képet mutat Győr-Moson-Sopron megyében a mezőgazdasági betakarítás és a földek állapota.… Tovább olvasom