Kisalföld logö

2018. 03. 21. szerda - Benedek -4°C | 5°C Még több cikk.

Katasztrófális megyei utak: a szükséges 7 milliárd forint töredéke érkezhet meg idén

Van egy rossz és még egy rossz hírünk. Megyénkben a rossz állapotban lévő utakat több mint 7 milliárd forintból lehet felújítani, de erre ennyi pénz biztos nem lesz idén.

Mint arról portálunk pár napja beszámolt, a Magyar Közút Nonprofit Zrt. az alap útüzemeltetési és fenntartási munkáira összesen bruttó 37 milliárd forintot tervez elkölteni az idei évben.

A kisalfold.hu arra a kereste a választ, hogy ebből a 37 milliárdos pénzösszegből vajon mennyi jut megyénkbe?

Kérdéseinkre a Magyar Közút megyei igazgatósága válaszolt.

A megyében jelenleg is zajló nagyobb útmunkák folytatódnak 2011-ben

"A Győr-Moson-Sopron megyei utak egy része megújulhat - részben uniós forrásból - a 2011-2013-as regionális operatív program keretében; a listát jelenleg egyeztetik a regionális fejlesztési tanácsokkal.

A Nemzeti Infrastruktúra Fejlesztő Zrt. lebonyolításában jelenleg tovább folytatódnak a 86-os út Csorna és Mosonmagyaróvár közötti szakaszának felújítási munkái, valamint a 85-ös számú főúton az enesei elkerülő építési munkái.

Kapuváron szintén a Nemzeti Infrastruktúra Fejlesztő Zrt. lebonyolításában hídfelújítási munkákat végeznek" – kezdte portálunknak Horváth József, az igazgatóság titkárságvezetője.


Ilyen a városi akadálypálya! Fotónk illusztráció.
Ilyen a városi akadálypálya! Fotónk illusztráció.


Több mint 7 milliárd forintot kellene költeni a megyei utak karbantartására

"A megyei úthálózaton látványos és gyors javulásra azonban így sem lehet számítani, mert a megyei gyors tavaszi felmérésünk szerint a katasztrofálisan rossz állapotú azonnali beavatkozást igénylő útszakaszainkon is több mint 7 milliárd forintot kellene költeni az utak karbantartására.

A Magyar Közút Győr-Moson-Sopron megyei üzemmérnökségeinek tisztántartási, üzemeltetési és karbantartásra fordítható keret várhatóan az elmúlt évihez hasonló nagyságrendű lesz.

Megyei igazgatóságunk is 2011. első negyedévben egy gyors felmérést állított össze a megyei `katasztrofális´ állapotban lévő és azonnali beavatkozást igénylő útszakaszairól, mintegy 70 útszakaszt jelöltünk meg azonnali beavatkozási igénnyel a javítások költsége mintegy 7,2 milliárd forint lenne.

Az országos közutak állapotának részletes felmérését az Országos Közúti Adatbank részére egységes elvek alapján ez év áprilisban kezdtük meg és jelenleg is folyamatban van a felmérés.

A méréseket végző kollégák egységes felkészítését a Magyar Közút már elvégezte" – folytatta a titkárságvezető.

"A megyei országos úthálózat mintegy felét 30 évnél régebben újították meg"

Mint megtudtuk, a Magyar Közút Győr-Moson-Sopron megyében 1616 km hosszú hálózatot kezel (ebben az autópályák nincsenek benne), a felmérések tényadatai azonban elkeserítőek.

A mellékutak többsége még ma is a régi, hagyományosan készült makadám burkolattal rendelkezik, az aszfaltbetonnal kiépített utak hossza csak 46 százaléknyi. A megyei országos úthálózat mintegy felét 30 évnél régebben újították meg, azaz az utak 50 százalékán 30 évnél régebben készült a felső aszfaltréteg.

"Ha az országos átlagokhoz viszonyítjuk a kezelésünkhöz tartozó közutakat, megállapítható, hogy Győr-Moson-Sopron megyében a megyei országos közutak utak aszfalt burkolattal való kiépítettsége elmarad az országos kiépítettséghez képest" – tette hozzá Horvát József.

587 tonná kátyúzó keverék került az utakra

"A meleg aszfalttal történő lokális burkolat hibák javítását megyénkben a négy üzemmérnökségünk április első hetében megkezdte, s ezt a tevékenységet naponta folyamatosan végezzük.

2011-es év első három hónapjában a forgalomra veszélyes burkolat hibák megszüntetésére 587 tonna hideg kátyúzó keveréket használtunk fel.

A tavaszi időszakban a forgalomra veszélyes burkolathibák javítási ütemezését az első ütemben a nagyobb forgalmú fő- és mellékutakon a forgalomra leginkább veszélyes helyeken kezdtük meg" – zárta szavait a szakember.Közel 20 ezer méteren javítják az úthibákat megyénkben május végéig

A Magyar Közút közbeszerzési eljárásának lezárásaként a napokban kezdik meg a külső kivitelezők a megyei úthálózaton a nagy felületi burkolat javítási munkákat.

A nagyfelületű burkolatjavítás első ütemű közbeszerzési projektnek megfelelően a munkák várhatóan 2011. április közepétől 2011. május második feléig tartanak.

A nagyfelületi karbantartási munkák által érintett útszakaszok beavatkozási hossza 19 159 méter, a javítandó felület nagysága mintegy 66000 négyzetméter.

A megyei úthálózaton a nagyfelületi javításokon kívül hídfelújítási munkák is megkezdődtek.


Olvasóink írták

 • 14. aninak 2011. április 24. 12:57
  „szerintem mindenki jobban járna ha az emberek rövidtávon vissza hoznák a lovakat(üzemanyag kímélő,aszfalt kímélő és elsősorban pénztárcát is)Vámosszabadin meg a határterületeken nem tudom elképzelni hogy ne lehetne tartani lovat és nem pedig több millió ft-os autókat tartani a garázsba amit nem mernek már haszálni az utak és az üzemanyag árak miatt!
  Én biztos kímélném mindezt!
  további szép napot!”
 • 13. Goldhofer-Anhängerbau 2011. április 22. 21:53
  „Járt ma valaki Budapest felé az M1-en? Szerinten, (az ott tapasztalt horrorisztikus állapotok alapján) ha minden tranzitforgalomban közlekedő teher és szgk. tisztességesen fizeti / -né az úthasználati díjat, akkor Magyarországom min. olyan minőségű utak épülhetnének mint pl. Ausztriában a szőlőskertek közötti aszfaltozott utak.”
 • 12. széchenyi12 2011. április 22. 21:49
  „miro132: albertázmér és várbalog közötti "utat" 1999 ben készítették, de abból úgy kilopták az anyagot, hogy a térségben ezt mindenki pontosan tudja....valami helyi kiskirály keze van benne.....mondom 99 ben készült, 1 év után már repedezett és 4 év után már nem lehetett használni!!!!! Most, 12 év után már nem is látszik az aszfalt, mintha sosem lett volna.....ezt überelni nem is lehet!

  De Mosonszolnok és Albertkázmér között is a határ előtt 5 km-től: borzasztó az út, sok helyen teljesen le kell szinte álló helyzetre lassítani......csúcs ez a 2 út tisztelt közút, remélem olvassa!!!!!”
 • 11. Hókuszpók 2011. április 22. 19:37
  „7. tattooman

  a vasúti átkelők a sorompók/lámpák között tudtommal a MÁV kezelésében vannak...”
 • 10. calico 2011. április 22. 13:32
  „8. Hedon:
  De azért, akik a megyei közgyűlésben csücsülnek, azok jó eséllyel a városi közgyűlésben is ott vannak, meg a parlamentben is, eléggé elismert helyen O. V. piramisában; igazán lobbizhatnának egy kis állami pénzért... Nem beszélve arról, hogy a városban is volna mit javítani.”
 • 9. miro132 2011. április 22. 10:23
  „A legdurvább út : albertkázmér puszta országhatár- várbalog.. egy deka aszfalt sincs már rajta valami kavicsos gördös földút kb 200m re a magyar osztrák határtól”
 • 8. Hedon 2011. április 22. 09:28
  „#1 koponya1

  A cikkben állami kezelésü és fenntartású utakról van szó.
  Azok felújítása az Állami Közútkezelő feladata.
  Talán éppen két hete tüntettek Vámosszabadin
  az ÁLLAMI utak felújítását követelve. Azok rendbetétele
  sőt még a hóeltakarítása sem önkormányzati feladat.”
 • 7. tattooman 2011. április 22. 08:56
  „A kedves közútkezelőnek üzenem, hogy a süket szöveg helyett teljesíthetnének is valamit. A kapuvári vasúti átjáró inkább egy golfpályára hasonlít! Ezt ajánlanám a Kisalföld szerkesztőségének is, mert ilyen állapotú utat még nem láttak!”
 • 6. calico 2011. április 22. 08:55
  „Katasztrofálisak a megyei utak, így van. Éppen ezért érthetetlen számomra, hogy miért személyautókat bérelt az önkormányzat. Szakmailag is indokolt lett volna legalább az Audi Q7-es!”
 • 5. Mausmaus 2011. április 22. 08:14
  „Egyetértek Anaggal, szégyenletesek az utak Mo.-on. Nemcsak Ausztriában, de ott is, ahol háború folyt, (Horvátország, Szerbia, Bosznia-Hercegovina) sokkal jobbak az utak, pedig egy időben tankok is jártak arra... Nálunk egyszerűen nem értetenek hozzá, kilopnak mindent anyagot, az utaknak nincs alapja és az összetétel is katasztrófa, 1-2 éven belül ismét tele van kátyúkkal. A másik nagyszerű megoldás itthon, hogy kirakjuk a 70-es táblát a főútra. (ld. 85-ös Fertőszentmiklós-Pereszteg között) Röhej....”
 • 4. anag 2011. április 22. 08:00
  „A jó édes anyukájukat! Hova rakják azt a rengeteg pénzt ami befolyik az autók után fizettett teljesítmény adóból. Ha jól tudom az üzemanyag árban is be van kalkulálva jónéhány forint, amit elvileg az utakra kellene fordítani.
  Szégyen ez az ország. Nem kell messze menni, elég ausztriába, hol még a szántóföldek között is aszfaltos utak vannak. Ja, és különbek mint nálunk a városokban! Ez Magyarország!”
 • 3. Infamous 2011. április 22. 07:31
  „szerintem vegyünk vagy béreljünk minden polgármesternek Ferrarit, mert az itthon nem gond...”
 • 2. janika 2011. április 22. 05:38
  „Lényeg, hogy fel lettek újítva a ravatalozók, lettek új játszóterek (sok millióért), sőt nagyon jól élnek az útépítés előtt pepecselő régészek ( milliárdokért)!”
 • 1. koponya1 2011. április 22. 02:54
  „Kell a pénz az AUDI flotta bérlésére! Persze,hogy nincs pénz útjavításra.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Hol voltak vasúti balesetek megyénkben az utóbbi három évben?

Összeállításunkból kiderül, hogy az utóbbi három évben melyik vasúti átjárókban történtek balesetek. Tovább olvasom