Kisalföld logö

2017. 03. 23. csütörtök - Emőke 5°C | 19°C Még több cikk.

Kászli készült a tulipános ládából

A felpéci tájház három értékes darabját restauráltatta a Felpécért Alapítvány. Az egyedi népi bútorok a Nemzeti Kulturális Alap több mint félmillió forintos támogatásából újulhattak meg.

Tovább élő tárgyaink címmel időszaki kiállítás látható a Felpéci Galériában. Az alkalmi tárlaton a tájház három, a Nemzeti Kulturális Alap több mint félmillió forintos támogatásával nemrégiben restaurált népi bútorát és azok történetét mutatják be az érdeklődőknek.

Dombi Alajosné, a tájház vezetője és Géber József néprajzkutató örömmel mutatják be a restaurálás után kiállított tárgyakat a Felpéci Galériában. Fotó: Bertleff András
Dombi Alajosné, a tájház vezetője és Géber József néprajzkutató örömmel mutatják be a restaurálás után kiállított tárgyakat a Felpéci Galériában. Fotó: Bertleff András

– Mindhárom tárgy különleges átalakuláson ment át az évszázadok alatt, bizonyítva eleink leleményét, illetve azt, hogy nem hagytak semmit kárba veszni, mindent továbbhasznosítottak – említette érdeklődésünkre Géber József, a tájház néprajzi szakértője. – Az egyik, most megújult darab egy tizennyolcadik század végi tölgyfa szék, esztergályozott háttámla elemekkel, amit Péczi Jenő bácsi öreg présházában találtunk. Elmondása szerint valamelyik szépöregapjáé lehetett. A divatjamúlt bútor klasszikus sorsát követhetjük végig a szék történetében: az első szobából a konyhába vagy a folyosóra, majd onnan ki a szőlőhegyre, a pincébe került. Így veszett fénye és megbecsültsége az idők során.

Géber József mesélt még arról a két „kászli"-ról is, amelyek egyediségét – a tájházi állandó kiállításon látható harmadik társukkal együtt – az adja, hogy mindegyik komáromi tulipános ládák átalakításából született újjá, minden bizonnyal a XIX. század végén, a XX. század elején.

– A kászli tulajdonképpen a népi lakberendezésben egy nagyra nőtt éjjeliszekrény szerepét tölti be. A tulipános ládát a hajdani mester, a bútor szerkezetét megtartva, csak oldalára állította és egy ajtóval, illetve egy fiókkal, máris új funkciót kapott. Mindkét kiállított darabon jól látható az eredeti díszítés, a faragás és a festés. Megjegyzem, attól is különlegesek, felpéci „találmányok" ezek a szobai kászlik, mert a szakirodalomban sehol nem leltem nyomát még hasonlónak sem.
Dombi Alajosné, a Felpécért Alapítvány kuratóriumának elnöke elmondta, hogy a tájházi gyűjtemény további darabjainak – például egy gyönyörűen faragott mestergerendából készült ajtótok – restauráltatását is tervezik. Szeretnék, ha a most kiállított, Felpécen november végéig látható tárgyakat minél többen megismernék, ezért a jövőben szívesen kölcsönadnák, hogy a megújult bútorok vándorkiállításként – ahol igény lenne rá – megjárhassák a környéket.

November végéig
A Tovább élő tárgyaink című kiállítás november 30-ig látható a Felpéci Galériában (Dózsa u. 2.). Kedden és pénteken 15–19 óráig, vasárnap 10–11 óráig, egyéb napokon a 20/355-4868-as mobilszámon egyeztetett időpontban.


Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Szabadegyetem a zsidóságról Győrben

Az Országos Rabbiképző – Zsidó Egyetem a győri izraelita hitközséggel karöltve ősztől ingyenes… Tovább olvasom