Kisalföld logö

2018. 03. 17. szombat - Gertrúd, Patrik -1°C | 9°C Még több cikk.

Kaszával támadt, két évet kapott

Hajszálra volt ez a jogos önvédelemtől, de végül emberölési kísérlet miatt két évet kapott egy férfi a Győri Ítélőtáblán.
A büntetés így is a kiszabható legenyhébb, ennyit még hét(!) évvel a jánossormorjai kaszatámadás után is le kell ülnie Kovács Sándornak.

Az időmúlás nyomatékos enyhítő körülmény, ebben vita sem volt a bíróságon, hiszen 2004 nyarán vágta meg kaszája élével az egyik jánossomorjai férfi kezét, miután a társaságával együtt igen nagy verést kapott a Békés megyei Kovács Sándor.

A társaság mezőgazdasági idénymunkára jelentkezett és a kezdés előtti estén szórakozni akartak. Egy furgonnal érkeztek Jánossomorjára, a kocsiban a másnapi munkához szükséges szerszámok lapultak. A tanúvallomások szerint a diszkóban egy helyi fiút valakik nagyon elintéztek, azt azonban nem tudni, hogy kik és kicsodát. Mindenesetre emiatt terjedt el, hogy az idegenek csinálják a balhét, a hattagú társaságot csúnyán megverték, ők menekültek, ahogy tudtak, de egyikük – két jelen lévő tinédzser apja – eltűnt. Hol lehet? – hívták a mobilján, de hiába. Később kiderült: ő kapta a legnagyobb ütleget, a telefonja is akkor ment tönkre. Néhány perccel a menekülés után kénytelenek voltak visszamenni, nem tudván, hogy a férfi él-e, hal-e. A szórakozóhely előtt kint állt az embergyűrű, köztük a támadók is.

Az elítélt büntetését végrehajthatóra változtatták, ülnie kell. fotó: Krizsán Csaba
Az elítélt büntetését végrehajthatóra változtatták, ülnie kell. fotó: Krizsán Csaba


Fenyegető szavak hangzottak el, de az ítélőtábla később úgy ítélte, mindez nem elég a jogos önvédelem megállapításához. „Ha előbb történik az összecsapás, akkor lehetne erről beszélni" – érvelt az ügyész, a védő szerint viszont Kovács Sándor támadásától kezdeni a történetet „olyan, mintha az Egri csillagokat az ostrommal kezdenénk".

Véleménye szerint okkal érezte fenyegetve életét a harminchét éves férfi, amikor a furgonból nem üres kézzel, hanem kaszával együtt pattant ki. Egy vétlen, nála jóval nagyobb termetű férfi – valószínűleg békítő szándékkal – másodmagával megindult feléje, ekkor lendült a veszedelmes fegyver.

Egyikük kitért előle, a másikuknak viszont a feje előtt lévő kezét találta el, átvágva inat és csontot. A társaság újra menekült, de egy rongyot kiadtak a kisbuszból, hogy azzal állítsák el a férfi vérzését. Az első kiérkező rendőrt leintették és vallomást tettek.

A megyei bíróság korábban két év felfüggesztett börtönre ítélte Kovács Sándort, az ügyész súlyosítást kért, az ügyvéd pedig azt, hogy változtassák a minősítést súlyos testi sértésre és ennek megfelelően még tovább enyhítsék a büntetést. A Győri Ítélőtábla ezt nem látta indokoltnak, és két év végrehajtandó börtönre ítélte a ma már Budapesten élő férfit. Minden enyhítő körülményt figyelembe vettek, de a további enyhítés már indokolatlan lenne – vélte dr. Kovács Tamás tanácsa.

Olvasóink írták

 • 7. boy2000 2011. január 31. 09:25
  „Kíváncsi lennék ha az ítélőtábla,bíró vagy a törvényalkotó hozzátartozóját vernék félholtra mit tenne egy lincselő tömeg ellen???Hogy csinálná a jogos önvédelmet??vízipisztollyal lőné őket szembe hátha lehűlnének az indulatok???? Ahogy senkialadár írta a jog rendszerünk ítélőtáblánk egy patkánnyal egyenlő!!!!Ha az életed vagy testi épséged tényleg veszélyben van nehogy már ne védhesd meg magad bármivel és bármi áron!!!!!!!!!!!”
 • 6. Esthajnal 2011. január 28. 08:01
  „5. tudod is te mi újság...........”
 • 5. Hunicum 2011. január 27. 18:55
  „Ez azért hihetetlen! Tényleg ilyen a jog rendszerünk? Lecsuknak valakit, akit ártatlanul félholtra vernek és kaszával kell védekeznie a lincselő tömegtől?”
 • 4. senkialadár 2011. január 26. 23:57
  „ítélőtáblán ritka nagy patkányok”
 • 3. hehe08 2011. január 26. 20:13
  „bíró: tudja mit csinált ön 2004 április 10 én este 8 órakor
  vádlott: igen bíró úr, az egyik szememmel a naptárat nézem, a másikkal az órát
  :D:D:D:D:D:D:D

  kb ilyen.......
  mindenesetre ezt azért nem egyszerű eldönteni......
  lásd szögi tanárúr esete.....
  ott miért nincs még semmi, pedig elég konkrét dolgok történtek....”
 • 2. fióka 2011. január 26. 15:15
  „2004 nyara te jóságos úr isten”
 • 1. miracle 2011. január 26. 09:51
  „Gratulálok a "gyors" tempóhoz.
  7 év távlatából nyilván mindenki pontosan emlékszik mindenre.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Gyászol az egyetem: meghalt Koós Andrásné Szabó Éva

Koós Andrásné Éva 33 éve dolgozott az egyetemen, tevékeny résztvevője volt az útépítési labor… Tovább olvasom