Kisalföld logö

2018. 03. 17. szombat - Gertrúd, Patrik -1°C | 9°C Még több cikk.

Kártérítést kérünk Ausztriától

Győr-Moson-Sopron - Hazánk kártérítést kér Ausztriától, amiért a Lajta töltésén az osztrák oldalon napokig akadálytalanul átbukó vizet a magyar vízügyi szakembereknek kellett megállítani. Közben tovább nőtt a belvízzel elöntött terület a megyében.


Magyar kezdeményezésre helyszíni bejárást tartott az osztrák–magyar határvízi bizottság csütörtökön a Lajta térségében víz alá került földeknél. Ahogy arról beszámoltunk, erre azért került sor, mert a szomszédos ország semmit nem tett azért, hogy a magas vízállás miatt a töltésen átbukó vizet megállítsa, így az akadálytalanul jutott át Magyarországra, elárasztva 180 hektárnyi területet.

Janák Emil, az Észak-dunántúli Környezetvédelmi és Vízügyi Igazgatóság vezetője a Kisalföldnek elmondta: a bejáráson az osztrák fél elismerte mindezt, ami alapot adhat a későbbi magyar kártérítési igényhez. További hozadék, hogy az érintett gazdák kérhetik káruk megtérítését biztosítójuktól – feltéve, ha kötöttek árvízi biztosítást –, az elöntés ugyanis mostantól hivatalosan árvíznek és nem fakadóvíznek számít.

Kiderült: az osztrák vízügyesek azért nem tudták megfogni a mentett oldalra ömlő vizet, mert erejüket a települések védelmére kellett összpontosítaniuk.

Széles a Rába: Győrött a Radó-sziget nagy részét elöntötte a folyó. Felvételünkön Manish Sharma és Ugrai Mariann. Fotó: H. Baranyai Edina
Széles a Rába: Győrött a Radó-sziget nagy részét elöntötte a folyó. Felvételünkön Manish Sharma és Ugrai Mariann. Fotó: H. Baranyai Edina

Újabb árhullám érkezett. A Lajtán  ma biztosan marad a harmadfokú készültség. Mosonmagyaróváron még csütörtökön is emelkedett kissé a vízszint. A Dunán ugyanakkor már csak másodfok van érvényben, miután a szerdai tetőzés után – ami a vártnál sokkal hosszabban, tíz órán át tartott – elkezdődött az apadás. A Rábán újabb árhullám érkezett a megyébe, de harmadfokú készültség elrendelésére sehol sincs szükség.

Működnek a szivattyúk. A belvízzel elöntött terület a keddi 3254 és a szerdai 3369 után csütörtökre 3442 hektárra nőtt. Janák Emil elmondása szerint Véneknél most már belterületet is veszélyeztet, ezért csatornakaszálással igyekeznek gyorsítani a vizek lefolyását. A Hanságban és a Szigetközben továbbra is működnek a szivattyútelepek.

Félmilliárdos keret. A kormány azonnali 500 millió forintot juttatott a vízügyi tárcának a központi költségvetés általános tartalékából az árvízi védekezéshez, melynek eddigi költségei megközelítik a 700 millió forintot. Ezt Szabó Imre vízügyi miniszter jelentette be tegnap. Amennyiben az áradás folytatódik, a kabinet biztosítja a további szükséges forrásokat.

Olvasóink írták

 • 2. manish83 2009. augusztus 20. 10:31
  „Sziastok :-)

  I am so happy to see my picture in the most popular newspaper of Gyor.

  Love you Hungary and Hungarians

  Manish Sharma
  Punjab
  India”
 • 1. okostojas007 2009. július 03. 13:51
  „moderálva”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Manson tiltakozás: püspöki nyilatkozat

Győr - Dr. Pápai Lajos győri püspök az Egyházmegyei Hivatal csütörtöki sajtótájékoztatóján a… Tovább olvasom