Kisalföld logö

2018. 03. 23. péntek - Emőke -5°C | 8°C Még több cikk.

Kártérítés ''félrefújt'' permet miatt

Öttevény - A permet miatt, amit a szél fújt kertjeikre, öttevényi olvasóink azután is megkeresték szerkesztőségünket panaszaikkal, hogy a kártérítési egyeztetések elkezdődéséről írtunk. Mára az is kiderült: a laborvizsgálatok nem találtak vegyszermaradványt a lakosok gyümölcseiben.

Kovács József az öttevényi Dózsa utcából a következő levélben fordult szerkesztőségünkhöz:

„Viharos erejű szélben permetezték nemrégiben Öttevényen a levegőből a faluszéli repcetáblát, pedig arra a táblára tilalom van, nem is lett volna szabad, mert nagyon közel van a lakott részhez, a belterülethez. A Kisalföld már írt erről (július 2., 6. oldal, Permetezés miatti egyeztetés – a szerk.), hogy a permet átjutott a kertjeinkbe, de a baj nagyobb, mint jelezték, több embert érint, nemcsak a Jókai utcában, hanem a Dózsában és az Arany Jánosban élőket is. Kártérítést szeretnénk, de amiért még inkább bosszús vagyok, hogy nem szóltak időben, nem volt kielégítő a tájékoztatás, ezért megettük, amit lepermeteztek, a gyümölcsöt, a zöldbabot, az unokák a cseresznyét, mivel nem tudtunk róla, milyen szer került rá, hogy ez történt. Milyen lesz ennek az utóhatása a szervezetünkre? Most már látszik a kertekben a kár, a gyümölcs foltos, a levelek megbarnultak, lehullanak, ott vannak a permetezési nyomok a szőlőn, a babon, a virágokon, többnyire tönkrementek. Jó lenne, ha mielőbb érdemben foglalkozna sérelmünkkel, aki a permetezést megrendelte."

Az Öttevény–börcsi Kossuth Mezőgazdasági Szövetkezet elnöke, Varga Károly megkeresésünkre a következő tájékoztatást adta: „Szövetkezetünk az őszi káposztarepce érésgyorsító permetezését végeztette helikopterrel június 14-én. A növényvédőszer-elsodródásból keletkezett esetleges károkról június 21-én szereztünk tudomást. Növényvédelmi szakirányítónk még azon a napon felvette a kapcsolatot az érintett lakosokkal. A szövetkezet 1999 óta rendelkezik vegyszerfelhasználók felelősségbiztosításával, így június 22-én telefonon és faxon is bejelentettük a valószínű károkozást a biztosítónak. Június 29-én jelentkezett a szövetkezetnél a biztosító képviselője, aki azon a napon néhány károsultat a növényvédelmi szakirányítónkkal közösen felkeresett.

A teljes körű kárfelmérést július 3-án hajtották végre.
Június 26-án elszállították a károsult kertekből vett gyümölcsmintákat a Vas Megyei Mezőgazdasági Szakigazgatási Hivatal Növény- és Talajvédelmi Igazgatóságának tanakajdi laboratóriumába szermaradvány vizsgálata céljából. Az eredmény szerint – amelyről az önkormányzat értesítette az érintett lakosokat – a beszállított mintákban növényvédőszer-maradvány nem található. Várhatóan megnyugtatóan rendeződnek a kártérítéssel kapcsolatos kérdések is, ennek érdekében a biztosító július 12-én megkezdte a károsultakkal a kártérítésről az egyeztetést és az – reményeink szerint mindenki megelégedésére – a napokban befejeződik."

Rimányi Zita

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Kerékpárral biztonságért, barátságért

Győrszentiván - A nemrég megalakult MiNők Győrszentiván Egyesület szombaton tartotta első… Tovább olvasom