Kisalföld logö

2018. 05. 23. szerda - Dezső 15°C | 25°C Még több cikk.

Kártérítés a mobiltársaságtól

Tíz enesei család beperelt egy mobiltársaságot, kártérítést követeltek, mert az otthonaik szomszédságában épült mobiltorony megítélésük szerint veszélyesen sugároz rájuk. Jogerősen pert nyertek – van, aki egymillió forint fölötti kártérítést kapott –, de ezzel nem zárult le az ügy.
Körülbelül három éve a Sport és a Csalogány utcában élő családok közül tízen összefogtak és egy Tolna megyei ügyvéddel beperelték a Pannon GSM-et. A társasággal szemben kártérítést követeltek, mondván, Enesén, a házaik közvetlen szomszédságában felállított mobiltorony káros sugarai az egészségüket veszélyeztetik, az ingatlanok értékét pedig jelentősen csökkentik. A per kimenetele kétséges volt, ezért is nem lépett be mindenki a szövetségbe.

Állítólag olyanok is voltak, akik nem tudtak erről a lehetőségről vagy nem akartak elmenni a helyi kocsmába, ahol a tóközi településre utazó ügyvédnél a formanyomtatványokat kitölthették. Mindezt azért kell megjegyezni, mert a győztes pereskedés után most néhányan egymásra mutogatnak: kinek miért jár pénz és kinek nem. Nem kis összegekről van szó: néhány százezer forinttól egymilliót is meghaladó kifizetésekig. Ezek a pénzek ráadásul nem csak papíron léteznek, az átutalások a napokban megtörténtek.

Minden engedélyt megadtak

Ezt a tornyot – Enesén összesen három van, az említett pannonoson kívül a Westel és a Vodafone is épített egyet – 1997-ben állították fel a futballpálya és a két említett utca közelében. A föld, ahol áll, önkormányzati tulajdon, ezt a mobiltársaság bérli – jelenleg évente 250 ezer forintért. Mesterházy József polgármester elmondta: minden szakhatósági engedélynek megfelelt a bázispont, amikor arra az építési és a használatbavételi engedélyt megadták. Az Országos Sugárbiológiai és Sugár-egészségügyi Kutatóintézet szintén mért és engedélyezett, először 1996-ban, majd pedig 2003. szeptember végén. Az írásos nyilatkozat szerint a szabványi előírásoknak megfelel a torony, a sugárzás a megengedett értékek alatt van, és egészségkárosító hatással sem kell számolni.

Nem félnek, de keveslik

A jogerős bírósági ítélet szerint azonban jár a kártérítés a pereskedő lakóknak, de nem mindenki kapott ugyanannyit. Ebből lett is kisebb bonyodalom, Limpackter Dezső például nem érti, miért kapott több százezer forinttal kevesebbet, mint a két házzal arrébb lakó szomszédja. Ezzel együtt örül a pénznek, amiből már tüzelőt is vett. Arra a kérdésünkre, tart-e attól, hogy az egészsége valóban veszélybe került, a tenyerét mutatva azt mondta: „Megjósolták, hogy kilencven évig élek. Mitől féljek? "

Újabb perek kilátásban?

Azért nincs mindenki így. A másik nyertes, aki név nélkül kívánt megszólalni, abban bízva: még nem mindenki tudja, hogy ő is bent volt a „szerencsés tízek" között, már azt felelte: „Persze, hogy félek." Majd így folytatta: „Beleszólásunk nem volt abba, hogy a szomszédunkba építsenek-e tornyot vagy sem. Ellene már semmit sem tehetünk, itt marad, kész. Az igazság az, örülni sem tudunk ennek a pénznek, hiszen az a tény, hogy győztünk, egyben arra is bizonyíték: valami nem stimmel."
A Sport utcában többen is vannak, akik ezek után kedvet kaptak a pereskedéshez. Az egyik asszony azt mondta, férjével már beszéltek is arról, bemennek az önkormányzathoz tanácsot kérni, mit kell ilyenkor tenniük.

Erre specializálódott ügyvéd

A Pannon GSM hivatalos nyilatkozatában két tényt szögeztek le: a mobiltársaságoknak érdekük, de törvényi kötelezettségük is az ügyfelek igényeinek kielégítése. Ehhez mobiltornyok kellenek, melyek felállításakor eddig a hatósági előírásokat betartották, az engedélyeket beszerezték, s a jövőben is ezt teszik. A konkrét esetről annyit mondtak: a környezetet veszélyeztető hatásról nem tudnak, az ügyvédet viszont, aki képviselte az enesei társaságot, ismerik, hiszen nem először pereskedik velük. Egy erre spe-

cializálódott jogi szakemberről van szó, aki néha nyer, néha nem. (Mi is megkerestük az ügyvédet, aki azonban utazni készült, és csak a jövő héten ért volna rá nyilatkozni.) A Pannon GSM jogi osztálya szerint a megyében hasonló esetük nincs és nem is volt.
Enesén a másik, westeles torony kapcsán is pereskednek a helyi lakók a mobiltársasággal, de itt még nem született ítélet.

A sugárzáskutató véleménye

Megkérdeztünk egy sugárzáskutatót is, ezeknek a tornyoknak milyen egészségkárosító hatásuk lehet. A szakember azt mondta, megérti az emberek félelmét, hisz amit nem látnak, nem éreznek, nem hallanak, attól mindig jobban félnek. De ezzel a logikával nem használhatnánk sem porszívót, sem villanyborotvát vagy éppen mobiltelefont, amelynek a sugárzása lényegesen nagyobb a mellényzsebben, mint a torony közelében.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Tolvaj telekvásárlók

Telekvásárlás ürügyén kérezkedtek be idős emberekhez egy szélhámos tolvajbanda tagjai az elmúlt… Tovább olvasom