Kisalföld logö

2017. 09. 25. hétfő - Eufrozina, Kende 10°C | 18°C Még több cikk.

Kárpitos igen, fodrász nem

Győr-Moson-Sopron - Kórházi és mentőápoló, sportszerjavító, gépi forgácsoló, szerszámkészítő, szabó, kárpitos, néhány a kiemelten támogatott szakmák közül. S azok, amit a szakképzési fejlesztési forrás nem támogat: masszőr, artista, festő, órás, vagy éppen a fodrász.
A Regionális Fejlesztési és Képzési Bizottság 257 szakma besorolásáról döntött, ennek értelmében három kategóriát állapított meg. A testület elnöke, dr. Kun András hétfői sajtótájékoztatón elmondta, az első csoportba a kiemelten támogatott, úgynevezett hiányszakmák vannak.

– Második kategóriába a támogatott, a harmadikba a szakképzési alapból nem támogatott szakmák vannak. Ez utóbbiakat képző intézményeknek azt javasoltuk, hogy a képzési létszámot legalább harminc százalékkal csökkentsék – mondta Kun András.

Az elnök hozzátette, a testület figyelembe vette a munkaügyi központnak a kihaló- és hiányszakmákról készült felméréseit. A szakképesítéssel rendelkező tanulók munkába lépési szándékai ugyancsak számítottak.
A regionális munkaügyi központ főigazgató-helyettese, Rimányiné Somogyi Szilvia megerősítette: alapos munka előzte meg a döntést. Összesítették a 2007-2008 állásajánlatait és 2012-ig prognosztizálták, hogy a régióban oktatott egyes szakmák iránt mekkora lesz az érdeklődés.

– Nagyobb igény van beiskolázásra a víz- és gázszerelő szakmában, komoly probléma van a vendéglátás terén is. érezni a hatását, hogy Ausztria részlegesen megnyitotta munkaerőpiacát – jegyzete meg Rimányiné Somogyi Szilvia.

A munkaügyi központ felmérései szerint, a szakközépiskolákban végzettek 9,6 százaléka helyezkedik el az iskola befejezése után, a többiek tovább akarnak tanulni. A szakmunkásképzőből kikerülteknek pedig 70 százaléka áll munkába szakmájában. vannak köztük, akik inkább új szakmát kezdenek el tanulni annak ellenére, hogy egy hiányszakmáról szóló képesítés van a kezükben.

A Regionális Oktatási Hivatal igazgatója, dr. Medvegy Tilda a tájékoztatón megjegyezte, a KSH adatai szerint csökken az érintett korosztály létszáma. S ha a fenntartók nem akarnajk iskolát bezárni, a nem keresett szakmákban csökkentik a képzést.

Olvasóink írták

 • 10. Simike 2008. október 09. 01:13
  „A magyar ember okos ember. A jég hátán is megél. Panaszkodni is tud..
  Én becsülöm azt, aki itthon próbál megélni; nem a külföldre távozottakat kell irigyelni hanem az itthon megélni próbálókra felnézni, ugyanis igenis nehéz a helyzet, de talán nem menthetetlen!
  Aki úgy gondolja, talál munkát (jól fizető munkát) aki akar, az valószínű az ország nyugati részében él, és talán fogalma sincs, hogy a déli részen mennyire nem egyszerű az élet.
  Viszont én azt mondom, hogy bármit tanul az ember, a nyelv az kell!! Nyelvtudással, és itt nem egy nyelvvizsga papírról, hanem egy idegen nyelv tényleges tudásáról beszélek; nagy előnyökre lehet szert tenni!!”
 • 9. knifemaster 2008. október 08. 19:04
  „#8
  Remélem ezt komolyan gondoltad,mert viccnek igen durva.
  De akkor már írj egy példát is mondjuk erre :"Aki akar dolgozni és pénzt keresni, az itthon is tud"”
 • 8. Sly Sparrow 2008. október 08. 13:22
  „A magyar ember már csak ilyen: dolgozni? na azt már nem. Sokat akarunk keresni kevés munkával.
  Ha nem megfelelő a munkahely, miért nem váltunk? Azt ne mondja senki, hogy nincs másik lehetőség!Vagy ha jó a munka de kevés a pénz, akkor lehet ám munkát vállalni 4 óra után is, ha még nincs család. ha már van, úgy nehezebb, de sok az otthon végezhető munka is. Aki akar dolgozni és pénzt keresni, az itthon is tud, mindegy, hogy hány évesek vagyunk és van-e családunk. Minden csak akarat kérdése, és ebből hiány van.
  Sok a panaszkodó ember, akinek sok a munkája, az a baja, akinek nincs, az a baja. Ha 70-es vagyok, aza baj, ha 20-as vagyok, az a baj, ha 80-as vagyok, az nem lehet, az is baj....
  Aki meg dolgozik, és véletlenül tetszik neki, amit csinál, becsületesen, csalások nélkül, azt meg megpróbálják lehúzni. Na nem csoda ám, hogy sokan sprintelnek külföldre!”
 • 7. ?rvácska 2008. október 08. 12:47
  „Hiába van sok felsöfokút végzett fiatal,ha a legtöbben nem a saját szakmájukban kapnak állást,mert túlképzés van,tehát nincs munkalehetöség.Sokan felsöfokú végzettséggel sem érnek annyit,mint 1 jó szakmunkás,mert nem értenek ahhoz,amit csinálnak.Pl.:Szoc-pedes képzés.Mindenki el akarja végezni,aztán utána senki nem dolgozik ebben a szakmában,mert kevés a fizetés.De elmondhatják,van diplomájuk.Külföldön sokkal jobban megbecsülik a szakmunkát,mint nálunk.”
 • 6. arr 2008. október 08. 07:25
  „A főiskolát végzetteknél kezdődik az ember,addig csak megtürt vagy /szükséges rossz/.Ha megtehetnék még ennyi fizetést sem adnának.Én örülök hogy jóll keresnek a felsőfokut végzettek nem az a gondom hanem az hogy az enyém kevés és ebböl kell megélni.Hol normális dolog ugyan azt a munkát csinálja és mivel fősulija van 4* annyi a fizetése ,mert hogy a duplája vagy még egykicsivel több az oké. Végezzen is csak felsőfokut mindenki aki teheti.Szakmunkásokrol meg nem is beszélve mi családunk férfitagjai is építőipari ,de átkellett álni a vasasra,vagy külföld.Amit az építőiparba kerestek éhenhaláshoz túl sok volt a megélhetéshez pedig rettentően kevés.36 éve dolgozom nem rossz szakmával 90e ft-ért.30éve 1 cégnél.”
 • 5. 1anya 2008. október 08. 03:10
  „Miről is beszélnek az íróasztal mögül?A fiam kóműves jó szakember,nem iszik,sok esetben a fizetését sem kapja meg!Én nővér vagyok 32 éve a derekam totálkáros, a lábaim dagadnak, a beteg verekszik, leköp a hozzátartozó naponta leq-áz bennünket ,és mindez 86ezer nettoért, éjszaka, ünnepnapon, kifizetetlen tulmunka!Miért is válasszák ezeket a szakmákat a fiatalok?”
 • 4. via 2008. október 07. 22:10
  „Hiányszakma? Mutassanak csak egy tucat tinit, aki akar dolgozni??!!!! Pl. ács ki szeretne lenni? Nyáron a melegben, télen a hidegben, magasban,cipelni a nehéz gerendákat stb. gondolkodni is kéne egy kicsit, ha van mivel...
  Kinek tetszik ez a mai "ifjak" közül? Haverok, buli, fanta....Tisztelet a kivételnek! Én egyet ismerek a mai ifjak közül, de neki az apja is ács. A jó szakembereket meg nem akarják a tisztelt megrendelők megfizetni! Na, ez a következő amiért nem akar valaki pl. ács lenni...vagy kőműves vagy sorolhatnánk még a szakmákat.”
 • 3. George 2008. október 07. 21:13
  „Talán nem kellene a gimikbe és a szakközepekbe minden jelentkezőt felvenni. Minek annyi "érett", ha nem tudja kivel megcsináltatni a dolgait? Meg tényleg talán a szakembereket jobban megkellene fizetni és becsülni. Valamint hiába támogatják a tanulókat ha az iskola befejezése után otthagyja azt amit éveken át tanult.”
 • 2. knifemaster 2008. október 07. 19:47
  „Attol hogy most ilyen "hatalmas" megint a támogatás attól még a hiányszakmák megmaradnak.
  Ugyanis a szakembert meg kell fizetni.Az viszont nem akaródzik a munkáltatónak.Inkább átképzés fél év alatt.
  Én 3 évig tanultam 15 évet meg dolgoztam aq hiányszakmámban.Most meg munkanélküli vagyok ...:D”
 • 1. Dobmen 2008. október 07. 18:55
  „Ügyvédre mindig szükség van , mert ő megmondja kinek van igazaa. A pénz beszéltet!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Milliárdokba kerül egy új párt

Magyarország - A választási rendszer, az átláthatatlan kampányfinanszírozás és a szavazók… Tovább olvasom