Kisalföld logö

2017. 10. 21. szombat - Orsolya 9°C | 16°C Még több cikk.

Kárenyhítés: a 28-ból nyolcmillió

Nagyszentjános - A hétvégi vihar közel kétszáz házat rongált meg Nagyszentjánoson, ahol sokan megkönnyebbülhettek a hír hallatán, miszerint „28 millió forinttal segíti a kormány a nem mindennapi viharral sújtott településeket", így Nagyszentjánost is, amit Bajnai Gordon önkormányzati és területfejlesztési miniszter jelentett be. A község 8 millió forintot kap kárenyhítésre.

Hogy mekkora a nagyszentjánosiak kára, tegnap a polgármester sem tudta pontosan megmondani: a kárfelmérés, az összesítés jelenleg is tart.

A magánterületeken a tulajdonosok vágják ki a megdőlt fákat és sötétedésig takarítanak. A közterületek, parkok rendbetételével pedig, a polgármesteri hivatal egy vállalkozót bízott meg.

A fóliával foltozott háztetők, az utak szélére kupacokba összehordott törmelékek, üvegek, cserepek az orkánerejű szél, az Emma nyomait mutatják a településen.

A vasútállomás közelében hat fát vágtak ki, s ugyanez a sors vár a következő napokban további harminc megdőlt nyárra, fenyőre. Aki csak tud, részt vesz az újjáépítésben, a helyreállítási munkálatokban. Építőanyagra, fára nagy szükség lenne, főként azoknál a családoknál, akiknek nem volt biztosításuk...

Fajkuszéknak nem volt biztosításuk, reményeik szerint kapnak majd némi segítséget. Fotó: Bertleff András

– Újjá kell építenünk a tetőszerkezetet, ablakaink törtek, a tűzfal megrogyott – mutatta Fajkusz József. – Az életünk van ebben a házban, amely most lakhatatlan. Ráadásul a 23 éves házra év végéig volt biztosításunk, amit lemondtunk, mert újat szerettünk volna kötni. Két hete járt le a türelmi idő, közben meg nyakunkba szakadt a baj. Szerencse a szerencsétlenségben, hogy nem sérült meg senki. Csak köszönni tudjuk azoknak, akik az első szóra jöttek és segítettek. A kormányzati támogatás jól jön, mert csak a mi kárunk kétmillió forint. Hogy mit kapunk erre, fogalmam sincs, de minden forint és minden építőanyag számít. Szabadságot vettünk ki a fiammal, a helyreállítás most az első.
Vedreséknek ugyan  volt biztosításuk, de a házuk helyreállítását Fekete István vállalkozó és csapata gyorsaságának köszönhetően már vasárnap elkezdhették.

– Úgy tűnik, akadnak még jó emberek – vélekedett Vedres Józsefné, aki elmondta, a négytagú győri brigád hitelben megelőlegezi a munkát, hogy tető legyen a család feje fölött. – Az elmúlt években újítgattuk a házat, nem tudom, mit fizet majd a biztosító – mondta az asszony.
 
Vedresék házán már vasárnaptól egy kis csapat dolgozott hitelben, a biztosító pedig idővel fizet nekik. Fotó: Bertleff András

Azt már Unger Vilmos polgármestertől tudjuk, hogy a huszonnyolcból nyolcmillió forintot kap a község kárenyhítésre: elsősorban ott segítenek, ahol nem volt biztosítás, így anyagköltség-hozzájárulásként fizethető ki ez a pénz.

– Közel ötven családnak nem volt biztosítása – szögezte le Unger Vilmos –, a nyolcmilliós keretösszeget használhatjuk fel, ám szerencsére már a pusztítás utáni első órákban kaptunk segítséget. Sokat nyomott a latban a megyei védelmi bizottság elnökének, Szakács Imrének és Kara Ákosnak, a megyei közgyűlés alelnökének a jelenléte, s az azonnali gyorssegély kérése. Az Integráltól takarófóliákat, a Leiertől cserepeket kaptunk, a Győri Többcélú Kistérségi Társulás pedig egymillió forintot ajánlott fel.

Olvasóink írták

 • 4. ápolónő 2008. március 08. 19:11
  „Imike64!!!
  A kormány szerintem, a mi adóforintjainkból tud csak adni nem??
  Miért nem kötnek az emberek biztosítást az ingatlanjaikra, amikor szakértők szerint egyre többször számithatunk ilyen természeti csapásokra!!!???
  Tibi007! Veled értek egyet!”
 • 3. Tibi007 2008. március 07. 10:30
  „Lehet, hogy provokatív leszek, de:
  1, sajnálom azokat, akik károkat szanvedtek
  2, akinek viszont volt biztositása, azok sem fogan koylan összeget kapni, ami teljesen kárpotolná őket (ezt ugye mindenki tudja, akinek volt már dolga biztositóval... sajnos)
  3, egy kicsit szomorú vagyok amiatt, hogy aki becsületesen fizeti éveken keresztül a biztositást, az majdnem ugyanott van, mint aki ezt nem teszi, mert az emberekben él az, hogy "az állam majd ugyis segit". Na ezt kéne már elfelejteni. Mindenki gondoskodjon magáról...
  Nekem az a véleményem, mondom lehet provokatív voltam...”
 • 2. kibula 2008. március 07. 10:09
  „Már biztos megrendelte a kormány a szakértői anyagot "Hogyan térítsük el a viharokat kis országunk fölül" címmel 228 millió Ft-ért.”
 • 1. Imike64 2008. március 07. 09:41
  „Ettöl a kormánytól ne várjon senki segítséget,csak saját magukat
  támogatják. "lopnak csalnak hazudnak"
  A nép csak az adót fizetheti mert ha azt elfelejtené akkor
  küldik az adó kommandót, és még a padlást is lesöprik hogy a
  képviselőket ki tudják fizetni.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A győri tanárok kérnek nyilvánosan segítséget?

Győr-Moson-Sopron - Segítséget kérnek a vokis tanárok címmel jött létre fórum a Kisalföld internetes… Tovább olvasom