Kisalföld logö

2017. 10. 19. csütörtök - Nándor 9°C | 18°C Még több cikk.

Karácsonyra beköltözhetünk?

Házukat elvitte a víz, fél éve laknak albérletben. Tudják, rövidesen talán megkezdődhet új helyen új otthonuk építése – a hosszú tél azonban megtépázta bizalmukat, reményüket.
Machinek Jánosné
Jó fél éve már, hogy a nagy dunai árvíz életek munkáját tette tönkre Szőgyén, a Töltés sor belső oldalán. Az ott épült házak használhatatlanná váltak, lakóik albérletbe kényszerültek. Bíztak a kártérítési ígéretekben, s mindenekelőtt abban, hogy amint az időjárás engedi, elkezdhetik új otthonuk építését. Keserűen csalódtak – s igazából nem is tudják, kit hibáztassanak...

Kell még majd a fa

Az árvíz pusztította házak közül néhányat már lebontottak, ilyen Takács Imrééké is. A hátsó gazdasági épületek maradtak csak, az árvíz előtt nem sokkal rendbe hozott, központi fűtéses, felújított, fürdőszobás lakás (három generáció élt itt) csak az emlékekben él. Az idős Takács Imre az udvaron ténykedik, az árvíz által a rendezett gúlákból szétzilált farönköket cipeli magasabb helyre. Kell még majd a fa, a kazánt beépítik az új házba is.
Az árvíz óta albérletben laknak, a havi 20 ezer forint felét az önkormányzat, másik felét maguk fizetik. Más segítség? A Vöröskereszttől: másfél millió készpénzben, majdnem kétmillió bútorvásárlási utalványban – persze el kell majd számolni vele, de bárcsak ott tartanának már.

Már semmiben sem bízik

Egészen közel egykori házához, a töltés második oldalán lakik albérletben Machinek Jánosné férjével s egyik fiával. Elsírja magát, ahogy a kapunak dőlve átnéz régi háza felé. Ott, a mellette lévő kisebb házban született... Ahogy mondja, tíz nagy vizet megért már, de akkora pusztítást, mint a tavalyi, egyik se végzett. Nem tud indulatok nélkül beszélni, idegei a végső határig feszültek. Férjéé is, akit nemrég hozott ki a kórházból, de velük élő fia is már gyomorpanaszokkal kínlódik. Egyre hajtogatja: nem tudja, mi lesz. Abban sem bízik, hogy karácsonyra beköltözhetnek az új házba. Tudja, nem a polgármesteren múlt az eddigi késedelem, a bizonytalanság.
Pk is kaptak segítséget a Vöröskereszttől, 1,3 millió forintot készpénzben, 1,7 millió bútorutalványban: letétben van, mert még nem tudtak vele mit kezdeni. Lelkünkre köti, írjuk meg, hogy nagyon köszönik mindenkinek, aki eddig segíteni próbált rajtuk.

Telek, építők, tervek

A kisbajcsi önkormányzat (idetartozik Szőgye is) képviselő-testülete szerdán este döntött a kártérítési pénzek sorsáról, hétfőn egyeztetnek az érintett családokkal, folytatódnak a tárgyalások az építésre kiválasztott vállalkozókkal, a „skiccek" alapján kezdődhet az új házak konkrét tervezése, az engedélyeztetés...
Kamocsai Sándor polgármester hangján érződik, ők sem egészen így gondolták ezt a folyamatot. Azt például, hogy a kártérítési igénynek csak a hetven százalékát kapták meg. Hatvanmillió forintot, amiből 3 millió már el is ment a „láthatatlanra", a papírmunkákra. Az országgyűlési képviselőjük (Szakács Imre) segítségével még próbálkoznak a Belügyminisztériumnál.
Az erőfeszítések azért nem voltak hiábavalók. Az Agro rt. adott át az önkormányzatnak akkora területet, amelyen elfér a négy új ház (az árvízkárosultak közül ketten máshová költöznek), illetve még két telek, amelyet – cserébe – az önkormányzat szintén közművesít. Tisztességes alku. A területet már letisztították, a leendő tulajdonosok kiválasztották a telket, leverték a karókat. A telkek egyébként 1000–1300 négyzetméter közöttiek, akkorák, hogy a házon kívül elférjenek gazdasági épületek, legyen kert is.

További tárgyalások

A leendő házak közül egy (amelyben három generáció él majd) 110 négyzetméteres, a többi 69–75 négyzetméter közötti. Az árvízkárosultak szerkezetkészen kapják (beleértve a tetőt, a külső-belső vakolást) – a befejezéshez igényeik szerint építési kölcsönre lesz majd szükség. Az önkormányzat tovább tárgyal az Égázzal, az ÉDÁSZ-szal, a vízművel a költségek csökkentéséért.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Megidézték a lengyel zeneóriás szellemét

Negyedik alkalommal tartották meg a Győri Lengyel Kisebbségi Önkormányzat által támogatott Chopin… Tovább olvasom