Kisalföld logö

2018. 07. 19. csütörtök - Emília 18°C | 27°C Még több cikk.

Karácsonykor is sztrájk? Aranyvasárnap biztosan

Győr – Jelenállás szerint biztosra vehető, hogy aranyvasárnap sem lesz normális vasúti közlekedés. Gaskó István emelte a tétet: most már az is pakliban van, hogy karácsonykor sem járnak a vonatok. A tárgyalások X-ik menete szombat délután öt órakor kezdődik. Jelenleg a MÁV Startnál 262-en sztrájkolnak.

10 óra 34 perc

Nem adják fel a felek: a MÁV és a VDSzSz az egyeztetést szombaton 17 órakor folytatja.

Szombat – 10 óra 11 perc

A nappalos műszakon múlik, hogy milyen lesz a szombati vasúti közlekedés, mert a még elégséges szolgáltatásokról szóló megállapodás hiányában továbbra is bizonytalan és kiszámíthatatlan a vasúti közlekedés. A vasúttársaság a lehetőségeihez képest, ahol a vasútüzem-biztonsági feltételek megteremtődnek, közlekedteti a vonatokat.

A forgalomirányítók többsége és a valamennyi mozdonyvezető munkába állt szombaton.  A MÁV-START Zrt-nél dolgozó, összesen 1149 munkára vezényelt munkavállaló (jegyvizsgáló, műszaki kocsivizsgáló, pénztáros) közül a mai napon 262-en sztrájkolnak, 887-en dolgoznak.

17 óra 23 perc

724 vonat a minimum


"A MÁV és a VDSzSz vezetése pénteken 17.00 órakor folytatja a sztrájk alatti tárgyalását. A MÁV Start Zrt. ismét kompromisszumos javaslatot tesz annak érdekében, hogy a sztrájk ideje alatt is biztosítható legyen a kiszámítható, bár csökkentett formájú menetrend. A javaslat szerint az összes vonatból a sztrájk ideje alatt 724 vonat közlekedne, ez a járatok 20 százaléka" – közölte a vasúttársaság.

15 óra 37

Gaskó: Gyurcsány ne szóljon bele!

A VDSZSZ elnöke Gyurcsány Ferenc pénteken tett nyilatkozata (ebben a kormányfő bírálta a sztrájkolókat) kapcsán hangsúlyozta: nem tiszte egy miniszterelnöknek, hogy beavatkozzon egy érdekvitába, ahol a felek törvényes eszközöket alkalmaznak.

15 óra 14 perc

"A Vasúti Dolgozók Szabad Szakszervezete (VDSZSZ) határozatlan ideig folytatja a vasárnap óta tartó országos vasúti sztrájkot, a munkabeszüntetés a karácsonyi időszakra is kiterjedhet" – jelentette be Gaskó István pénteken.

A VDSzSz-vezér a kilátásba helyezett karácsonyi sztrájkot a szakszervezet elleni politikai támadásokkal magyarázta.

Nagyot fordult a világ

Gaskó csütörtökön még azt mondta, hogy az ünnepek alatt nem lesz sztrájk. Úgy tűnik, nagyot fordult a világ 24 óra alatt. 

14 óra 38 perc

Budapest-Győr-Csorna-Szombathely vonalon nem csupán az IC-k, a távolsági, de már a regionális vonatok sem közlekednek. Az utóbbi napokban ez nem így volt. A Győr és Veszprém között szintén üresek a sínek.

12 óra 37 perc

Jelenállás szerint a karácsony előtti utolsó hétvégén, aranyvasárnap sem jár majd a vonatok többsége. A MÁV és a VDSzSz ugyanis még az elégséges szolgáltatásról sem tudott megegyezni.

A MÁV szerint "világossá vált, hogy azért nem fogadta el a javaslatot a VDSzSz, mert sztrájkolni akar, s a még elégséges szolgáltatásban közlekedő 724 vonat csökkentené a sztrájk erejét".

10 óra 21 perc

Csütörtökön a menetrendben kijelölt 3102 vonat közül 1201 járat közlekedett, részlegesen elmaradt 382 járat, kimaradt a menetrendből 1519 vonat.

Mit mutatnak a számok?

A MÁV kommunikációs igazgatósága szerint a nappalos műszakon múlik az, hogy milyen lesz a pénteki vasúti közlekedés.

Mindez attól függ, hányan dolgoznak, vagyis a sztrájk helyett mennyi vasutas vállalja inkább a munkát annak érdekében, hogy az utasok – tekintettel a karácsony előtti utazásokra – elérjék céljaikat. A forgalomirányítók többsége és a valamennyi mozdonyvezető munkába állt.

A MÁV-START Zrt-nél dolgozó, összesen 1279 munkára vezényelt munkavállaló (jegyvizsgáló, műszaki kocsivizsgáló, pénztáros) közül a mai napon 312-en sztrájkolnak, 967-en dolgoznak. A MÁV Zrt. Pályavasútnál dolgozó, többnyire forgalomirányító mai napra vezényelt 2439 főből csupán 81-en sztrájkolnak, 2358-an a munkát választották.

Megjegyezzük: a számháború itt is elkezdődött, a VDSzSz csütörtök este vitatta a MÁV hivatalos adatait; Gaskóék szerint a vasúttársaság huncutkodik a számokkal, s szándékosan alábecsüli a sztrájkolók számát.

Egy biztos: az országban a vasúti közlekedés megbénult.

Jöhetne már a Jézuska.

10 óra 02 perc

Befutott a napi GYSEV-gyors, avagy pénteken is közlekednek a társaság vonatai, de csak módjával.

Az InterCity vonatok továbbra sem indulnak el, és egyéb változások szintén vannak a menetrendben, melyek érintik a GYSEV-szakaszokat is.

A Sopron-Győr vasútvonalon december 19-én is elindulnak a vonatok, amelyek előreláthatólag a győri MÁV állomásra érkeznek, és onnan is indulnak.

A Sopron-Szombathely, valamint a Szentgotthárd-Szombathely vonalszakaszokon az utolsó GYSEV állomásokról – Acsád, valamint Ják-Balogunyom – vonatpótló buszok szállítják az utasokat Szombathelyre, illetve az ellenkező irányba.

Az országos sztrájk miatt késések lehetnek. A GYSEV arra kéri utasait, hogy utazásuk előtt tájékozódjanak az állomási pénztáraknál, információs pultoknál, valamint a +36 (99) 517-212-es telefonszámon.

8 óra 42 perc

A Nyugat-Dunántúlon gyakorlatilag mindenhol sztrájkolnak a jegyvizsgálók – ráadásul a nagy többségük –, így elvétve indulnak útra vonatok régiónkban.

Győr és Veszprém között például egyáltalán nem közlekednek a vonatok, de a megyehatár közelében fekvő Répcelakon is sztrájkolnak.

Az IC-k és a távolsági szerelvények pénteken sem járnak.

A MÁV ajánlata pénteken különösen megszívlelendő: "az utazásaik megtervezésekor tájékozódjanak weblapunkon vagy ügyfélszolgálatunkon a 06 40-49-49-49 telefonszámon".

A saját érdekükben fogadjanak szót.  

Péntek – 8 óra 21 perc

A Keleti és a Déli nem fogad-nem indít vonatokat, míg a Nyugati a beérkező ingavonatokat visszafordítja, de "új" vonatokat nem tud indítani.

Így a vonatok a fővárosban Bp. Kelenföld állomásról indulnak, illetve oda érkeznek. Kelenföld és Győr között a vonatok körülbelül óránként közlekednek.

23 óra 57 perc

Nem állapodtak meg a csütörtök esti tárgyaláson sem a MÁV-társaságok és a Vasúti Dolgozók Szabad Szakszervezete (VDSZSZ) képviselői a sztrájkkövetelésekről, valamint a még elégséges szolgáltatásról – közölték a felek.

Még az egyeztetés folytatásának időpontjáról sem egyeztek meg

A mintegy negyedórás tárgyalást követően Bárány Balázs, a VDSZSZ alelnöke az MTI-nek elmondta: a szakszervezet elfogadhatatlannak tartja a MÁV-START ajánlatát a még elégséges szolgáltatásra, mert úgy akarja a vasúttársaság közlekedtetni a vonatokat, hogy az értelmetlenné tenné a sztrájkot.

23 óra 23 perc

"Életveszélyesen megfenyegették Gaskó Istvánt, a Vasúti Dolgozók Szabad Szakszervezete (VDSZSZ) elnökét csütörtökön" – erősítette meg Tafferner Éva, a Budapesti Rendőr-főkapitányság szóvivője. Elmondta, hogy csütörtökön délután öt óra körül egy férfi a 112-es központi hívószámon azt közölte, hogy "egy órán belül felrobban" a szakszervezeti vezető. A telefonhívás egy X. kerületi telefonfülkéből érkezett.

Lefejeznék a VDSzSz vezetőségét?

Tafferner Éva közölte: a X.kerületi rendőrkapitányság elrendelte a nyomozást ismeretlen tettes ellen közveszéllyel fenyegetés bűncselekmény miatt. A rendőrség a szükséges intézkedéseket megteszi. Az MTI úgy tudja, hogy szintén fenyegetést kapott Bárány Balázs, a VDSzSz alelnöke, erről azonban a rendőrségi szóvivő nem tudott felvilágosítással szolgálni.

17 óra 22 perc

Rendőrök kérdezősködnek a sztrájkolókról?


"Az ország egyre több pontjáról jelzik a sztrájkolók, hogy a szolgálati helyeken rendőrök jelennek meg, akik a munkabeszüntetésben résztvevő munkavállalók felől kérdezősködnek" – olvasható a VDSZSZ honlapján.

A szakszervezet szerint ez a munkahelyi konfliktusba való durva beavatkozás, ami jogtalan, mivel a rendőrség nem tájékozódhat, nem gyűjthet adatokat a sztrájkolókról. Ezen túlmenően alkalmas az alkotmányos jogukkal élő munkavállalók megfélemlítésére is.

16 óra 58 perc

Ez a leghosszabb VDSzSz-sztrájk


A sztrájk délben lépett túl a 108. óráján, most 109. órája tart a munkabeszüntetés. Ezzel rekord született, hiszen ettől kezdve ez a VDSzSz által egyedül szervezett leghosszabb sztrájk szakszervezetünk történetében – olvasható a szakszervezet honlapján.

15 óra 59 perc

"A Közlekedési, Hírközlési és Energiaügyi Minisztérium felszólítja a Vasúti Dolgozók Szabad Szakszervezetét (VDSZSZ), hogy tartsa be a sztrájktörvényt és állapodjon meg az elégséges vasúti szolgáltatásról" – jelentette be Molnár Csaba, közlekedési, hírközlési és energiaügyi miniszter csütörtökön a Budapesten tartott sajtótájékoztatón.

A győri miniszter hozzátette: aggodalommal figyeli, hogy a szakszervezet ellehetetleníti a vasúti közlekedést, lehetetlenné teszi a békés karácsonyi készülődést és sok százmillió forint kárt okoz az országnak.

A VDSzSz válasza Molnár Csabának

A VDSzSz úgy látja, hogy a miniszter a tüneti kezelésben érdekelt, nem pedig a kialakult konfliktus gyógyításában. Ezt pedig sajnálatosnak tartja a szakszervezet.

14 óra 05 perc

Mind jobban fogynak a sztrájkolók


A MÁV-START 1270 munkavállalója közül 329-en sztrájkolnak csütörtök nappal, 941-en dolgoznak. A MÁV Zrt Pályavasúti területén, a forgalomirányítást végző 2502 vasutas közül csupán 59-en nem vették fel a munkát, így 2443-an dolgoznak.

13 óra 49 perc

Milyen vasúti bérleteket fogadnak el a buszokon?
 

Íme, a válasz. Valamennyi Volán táraság elfogadja a MÁV-START Zrt. által kiszolgáltatott, a sztrájk ideje alatt érvényes vasúti bérleteket (Havibérlet, Félhavi bérlet, 30 napos bérlet, Tanuló bérlet, 30 napos Tanuló bérlet, Tanuló félhavi bérlet) illetve a MÁV tényleges és családtagi Arcképes igazolványokat és a BKSZ által kibocsátott BEB bérleteket és kiegészítő bérleteket.

13 óra 07 perc

Egy jó, egy rossz hír

A Budapest-Tatabánya-Győr szakaszon valamelyest felgyorsult a forgalom; Bp. Déli és Győr között a vonatok nagyjából órás ütemben közlekednek. Veszprém-Győr között azonban a szerelvények egyáltalán nem közlekednek.

12 óra 40 perc

Több olvasónk is infót kért a Bécs és Budapest között közlekedő vonatpótló autóbuszról.

Annyit sikerült megtudnunk, hogy csütörtökön még 14, 16, 18, 19 és 20 órakor indulnak járatok.

Megállnak Hegyeshalomban és Győrben is

Annyi újdonság szintén van ezekkel a járatokkal kapcsolatban Meidlingben, Bruck am Leitha-ban, Hegyeshalomban és Győrben is megállnak, vagyis már nem csupán a két főváros között szállítájk a vonat nélkül maradt utasokat.

9 óra 05 perc

Mindez nem ctrl-c+ctrl-v másolás, nem is a reklám helye, csak a már-már hagyományos, napi GYSEV-közlemény.

Rend a lelke mindennek, úgyhogy azért közöljök.

Sopron-Szombathely, Sopron-Szombathely

December 18-án, csütörtökön is járnak a Győr-Sopron-Ebenfurti Vasút Zrt. (GYSEV) vonatai. Az InterCity vonatok továbbra sem indulnak el, és egyéb változások is vannak a menetrendben.

A Sopron-Győr vasútvonalon december 18-án is elindulnak a vonatok, amelyek előreláthatólag a győri MÁV állomásra érkeznek, és onnan is indulnak. Az InterCity-k viszont továbbra sem közlekednek.

A Sopron-Szombathely, valamint a Szentgotthárd-Szombathely vonalszakaszokon az utolsó GYSEV állomásokról – Acsád, valamint Ják-Balogunyom – vonatpótló buszok szállítják az utasokat Szombathelyre, illetve az ellenkező irányba. Az országos sztrájk miatt késések lehetnek!

A GYSEV arra kéri utasait, hogy utazásuk előtt tájékozódjanak az állomási pénztáraknál, információs pultoknál, valamint a +36 (99) 517-212-es telefonszámon.

Ámen.

8 óra 48 perc

Lássuk, vajon megyénket ma is nagy ívben elkerülik-e a szerelvények? Dióhéjban igen, de azért a konkrétumokat se hanyagoljuk.

Úgy megszoktuk a járatkimaradásokat

Ami megy: Bp. Déli Pályaudvar és Győr között a vonatok órás ütemben közlekednek.

S amik nem mennek – itt kicsit hosszabb lesz a lista.

Győr és Celldömölk között járat kimaradások várhatók.

Hegyeshalom-Szombathely és Győr-Veszprém között pepitában ugyanez a helyzet.

Budapest-Győr-Csorna-Szombathely szakaszon legfeljebb regionális vonatok járnak.

IC-k és távolsági vonatok pedig továbbra sem indulnak, persze, ezt már megszoktuk az utóbbi négy napban.

8 óra 43 perc

Folytatják a vajúdást! Csak aztán nehogy végül együtt karácsonyozzanak

A VDSZSZ és a MÁV tárgyalásai csütörtökön fél kilenckor folytatódnak. A vasúttársaság reggeli közleménye szerint, továbbra sem kívánja teljesíteni a követeléseket.

Csütörtök – 8 óra 23 perc

Fogynak vagy nem fogynak a sztrájkolók?

"A MÁV-Start 731 munkavállalója közül 244-en sztrájkoltak az éjszaka folyamán, 487-en dolgoztak. A MÁV Zrt. pályavasúti területén, a forgalomirányítást végző 1658 vasutas közül csupán 95-en nem vették fel a munkát, 1563-an dolgoztak" – közölte csütörtök Kavalecz Imre, a MÁV sajtófőnöke.

Természetesen a számok változnak majd ismét, amint megtörténik a nappalos műszakváltás.

Egy azonban biztos: annyi sztrájkoló vasutas még bőven van, hogy az ország közlekedését megbénítsák.

20 óra 05 perc

Bp. Kelenföld és Győr között a személyvonatok körülbelül 2-3 órás ütemben közlekednek.

Bécs és Budapest között a vonatpótló buszok a két fővároson kívül nem állnak meg sehol.

Hegyeshalom és Szombathely között a 39853 vonalszámú vonat is útnak indul.

Győr és Veszprém között a 39518 vonalszámú szerelvényre lehet szerda este számítani.

19 óra 52 perc

Ismét egy MÁV-közlemény. Ezúttal az ügyfélszolgálat égő telefonvonalairól, no meg a gyalázkodó üzenetekről.

"Tájékoztatjuk tisztelt utasainkat, hogy a VDSZSZ Szolidaritás szakszervezet munkabeszüntetése következtében jelentősen megnövekedett az Ügyfélszolgálatunkhoz érkezett megkeresések száma, ezért a válaszadásra szánt idő egyes esetekben elhúzódhat.

Továbbá tájékoztatjuk utasainkat, hogy a sztrájk kapcsán megfogalmazott becsmérlő tartalmú megkeresésekre nem áll módunkban válaszolni."

No comment.

17 óra 43 perc

Halljunk szót, most speciel a sztrájkolók álláspontját.

Bárány Balázs, a VDSZSZ alelnöke úgy nyilatkozott szerdán : a MÁV nem törődik azzal, hogy a vonatok nem közlekednek. Szerinte a MÁV a sztrájk miatt eddig keletkezett károkból már teljesíteni tudta volna a vasutasok követeléseit. Kifogásolta, hogy a munkáltató megfélemlíti a sztrájkolókat.

16 óra 42 perc

Győr és között Celldömölk a következő vonalszámú vonatok közlednek szerdán: 9212, 9217, 9232, 9227, 9214, 9225.

Hegyeshalom és Szombathely között ezekre a szerelvényekre lehet számítani ma: 39817, 39820, 39815, 39825.

Győrből egy vonat indult Veszprémbe, de további indítások várhatók.

15 óra 58 perc

Hogyan váltsunk vissza nemzetközi tikettet?

Sztrájk idejére szóló valamennyi, a MÁV-START által kiállított nemzetközi menetjegy visszatéríthető. A nem MÁV-START által kiállított menetjegyeket a nemzetközi pénztárakban, vagy menetjegyirodákban igazoltatni szükséges, és a visszaváltás a kiállító vasúttól kérhető – tudatta a vasúttársaság.

13 óra 54 perc

Nem várt – amúgy a sztrájkhoz egyáltalán nem kapcsolódó – momentum a győri pályaudvaron.

Vagy száz katonai Hummer robogott át Győrön

Nem akármilyen teherszállító szerelvény futott át ugyanis a kisalföldi megyeszékhelyen egy óra előtt pár perccel: vagy száz terepszínűre festett, katonai Hummer-t szállítottak. Az amerikai benzinfalók lehet, hogy a magyar honvédség gépparkját erősítik ezentúl, de az is elképzelhető, hogy a pápai NATO-bázis kerülnek.

Ilyesmi Hummerből robogott ma át körülbelül Győrön, a széttrancsírozott VW-bogár csak illusztráció
Ilyesmi Hummerből robogott ma át körülbelül száz Győrön, a széttrancsírozott VW-bogár csak illusztráció


Amúgy ha a MÁV-nak van esze, most ezerrel nyomathatja a teherszállító üzletágat – ennyi szabad sín nem valószínű, hogy lesz a közeljövőben.

13 óra 12 perc

A Vasúti Dolgozók Szabad Szakszervezete (VDSZSZ) határozatlan ideig tovább folytatja a vasárnap óta tartó országos vasúti sztrájkot, miután a szakszervezet vezetői szerda délelőtt sem jutottak megállapodásra a MÁV képviselőivel" – jelentette be Gaskó István, a VDSZSZ elnöke.

December 24-én, 25-én és 26-án teljes üzem gőzerővel

Gaskó István nem nevezte meg pontosan, meddig folytatják a sztrájkot, ugyanakkor újságírói kérdésre válaszolva kijelentette: december 24-én, 25-én és 26-án teljes üzemet terveznek.

12 óra 25 perc

"December 17-én, szerdán is közlekednek a Győr-Sopron-Ebenfurti Vasút Zrt. (GYSEV) vonatai. Az InterCity vonatok azonban továbbra sem indulnak el, és egyéb változások is vannak a menetrendben" – közölte Stöckert Dávid, a GYSEV kommunikációs munkatársa.

Vasúti forgalom Győr és Sopron között

A Sopron-Győr vasútvonalon december 17-én is járnak a vonatok, amelyek előreláthatólag a győri MÁV állomásra érkeznek, és onnan is indulnak. Az InterCity-k viszont továbbra sem indulnak el.

A Sopron-Szombathely, valamint a Szentgotthárd-Szombathely vonalszakaszokon az utolsó GYSEV állomásokról – Acsád, valamint Ják-Balogunyom – vonatpótló buszok szállítják az utasokat Szombathelyre, illetve az ellenkező irányba. Az országos sztrájk miatt késések lehetnek!

10 óra 41 perc

Egy újabb gyöngyszem a MÁV hivatalos közleményei közül

"Az elmúlt egy-két évben komoly korszerűsítés indult el a MÁV-nál a pálya- és állomásépület-felújítás terén, új, kényelmes és tetszetős személyszállító vonatok álltak és állnak forgalomba, fontos cél a menetidő rövidítése. Ha lassan is, de ez a hatalmas szervezet elindult a megújulás útján. EU-s források is rendelkezésre állnak.  Ez nem csak az utasok, de a vasutasok, az ország érdeke is! Egy ilyen sztrájk mindezt semmissé teheti az utasok szemében" – szól a társaság rövid híre.

No most, lehet vitatkozni a sztrájk jogosságáról, időpontjáról, de közben tegyük a szívünkre a kezünket: a MÁV jó megítélése igen-igen régen elúszott a koszos vagonokkal, a faragatlan jegyellenőrökkel, az egekbe szökő jegyárakkal.

Magyarán mindehhez semmi köze nincs a mostani sztrájknak.

10 óra 17 perc

A Keleti pályaudvar jelenleg nem fogad és nem indít járatokat.

A Déli pályaudvar jelenleg nem fogad és nem indít járatokat.

A Nyugati pályaudvar jelenleg fogad és ndít járatokat.

Utóbbi három sor nem egy elbaltázott vers, hanem a valóság.

Nézzük, a megyénket érintő szerelvényeket.

Amit lassan már mondani sem kell: az IC-k szerdán sem járnak.

Kelenföld és Győr között körülbelül 1 órás ütemben személyvonatok közlekednek. Eurorégió ugyanakkor vonatok nem járnak  Ausztriába.

Bécs és a Keleti pályaudvar között vonatpótló autóbuszokat közlekedtet körülbelül 2 óránként az ÖBB. Végállomás Budapesten: Kerepesi úti parkoló.

Győr-Celldömölk-Szombathely vonalon a helyi személyvonatoknál járatelmaradások várhatók, miközben távolsági vonatok egyáltalán nem indulnak.

Hegyeshalom-Szombathely szakaszon járatelmaradások, rövidülések várhatók; Vép – Szombathely között vonatpótló busz szállítja az utasokat.

Veszprém-Győr között járatelmaradások, késések várhatók. Győrből egy vonat indult Veszprémbe kedd este, illetve egy vissza szerda reggel.

10 óra 04 perc

Egyre kevesebb sztrájkoló?

December 16-án, kedden az esti műszakváltás során az 1660 forgalomirányítóból csupán 115 vasutas nem vette fel a munkát, a jelentős többség, 1545 munkavállaló dolgozott. A mozdonyvezetők száz százalékban dolgoznak.

Szerda – 9 óra 32 perc

A MÁV Csoport vezetői december 16-án, két alkalommal is – reggel és este – egyeztetést, kollektív munkaügyi vitát folytattak a VDSzSz Szolidaritás képviselőivel.

"Sajnos egyik egyeztetésen sem sikerült megállapodni, ezért a szakszervezet a sztrájk folytatása mellett döntött. Így a vasúti közlekedés továbbra is bizonytalan, járatkimaradásokra, útvonal rövidülésekre, késekre kell számítani" – mondta Kavalecz Imre.

MÁV: nincs alku!

A MÁV Zrt. vezetése a tárgyalásokon leszögezte: a kezdet kezdetétől nyilvánvaló volt, hogy a követelésekben a MÁV nem engedhet, ennek ellenére a VDSzSz csak azért is sztrájkol a Cargo részesedés és a 10 százalékos béremelés érdekében.

"A MÁV, a tárgyalások legelején tudatosította, hogy nincs alku. Ezt azért mondta, mert ezekre a követelésekre nincs, nem lehet más válasz. A MÁV ugyanakkor kész tárgyalni minden reális igényről, kérésről és követelésről. Az irreális követelésekre nem a válasz" – közölte Kavalecz Imre.

16 óra 50 perc

Komolyan meggondoljuk, hogy szerdán kimenjünk-e egyáltalán a győri állomásra.

A pályaudvar a béke szigete: sehol egy dühöngő, szitkozódó utas, bár talán pontosabban fogalmazunk, ha azt írjuk: nemhogy dühöngő, tulajdonképpen semmilyen utas nem jár errefelé.

Már-már pezsgőért nyúlnánk: befut a celldömölki vonat

Fél öt előtt pár perccel három vonat szerepelt a nagytáblán: az indulók között a rajkai gyors és egy budapesti személy tündökölt. Celldömölk felől pedig befutott egy szerelvény.

Utóbbi ünnepi pillanatot meg is örökítettük fotón. A szépszámú utazó közönség első blikkre megkönnyebbülten szállt le a vonatról – nagy dolgok ezek mostanság.

Csoda történt: megérkezett a celldömölki szerelvény
Csoda történt: megérkezett a celldömölki szerelvény


15 óra 20 perc

Az osztrák vasút (ÖBB) megunta a magyar sztrájkot: vonatpótló buszt indít két óránként Bécsből. A buszok végcélja Budapesten a Kerepesi úti parkoló.

Kicsiben hasonló a Hegyeshalom-Szombathely vonalon

A MÁV szintén egyre több helyen vet be buszokat. Például a Hegyeshalom-Szombathely vonalon Véptől Szombathelyig így szállítják az utasokat.

Utóbbi szituáció már-már tragikomikus, hisz Vép Szombathely előtt az utolsó megálló, körülbelül két kilométerre van a vasi fővárostól.

13 óra 35 perc

"A vasárnap éjféltől határozatlan időre meghirdetett vasutassztrájk első napján, december 14-én a MÁV csoport vesztesége 79 millió forint volt" – közölte Kavalecz Imre sajtófőnök kedden.

A munkabeszüntetés miatt 93 millió forint bevétel esett ki. A túlóra költsége kétmillió forint volt, és 8 millió forint kártérítést kellett kifizetni.

Ugyanakkor a MÁV csoport 7 millió forintot takarított meg a személyi jellegű-, és 18 millió forintot az üzemelési költségeken.

A személyszállítást végző MÁV Startnál a sztrájk miatt 65 millió forint bevétel esett ki.

Amikor jól jön a sztrájk: a MÁV Start eredményessége 36 millió forinttal javult

A túlórákra kétmillió forintot fizettek ki a dolgozóknak, miközben a személyi jellegű megtakarítás elérte az öt millió forintot, az üzemi költségeken pedig a MÁV Start 97 millió forintot takarított meg.

Összességében tehát a MÁV Start eredményességét a vasárnapi munkabeszüntetés 36 millió forinttal javítja.

13 óra 26 perc

Mi a helyzet az előre foglalt, de nem használható vonatjegyekkel?

"Sztrájk idejére szóló valamennyi, a MÁV-START által kiállított nemzetközi menetjegy visszatéríthető. A nem MÁV-START által kiállított menetjegyeket igazolni szükséges, és a visszaváltás a kiállító vasúttól kérhető" – szól a MÁV közleménye. Bővebb információk a vasúttársaság honlapján.

11 óra 54 perc

A VDSzSz elnöke, Gaskó István szerint cseppet sem javult az országban a vasúti közlekedés kedden.

"Azért mondja, hogy nyugtatgassa az utazóközönséget"

Ahogy ő fogalmazott: "én nem látom, hogy enyhült volna a helyzet, hiszen az utasok ugyanúgy nem tudnak utazni. Az a néhány vonat, amely mégis elindul, annak a közlekedése bizonytalan, nem tudni, mikor és hova ér oda. A MÁV ezt nyilván azért mondja, hogy nyugtatgassa az utazóközönséget".

Gaskó szerint reálisak a követeléseik

"Teljesen reális, és ezt nemcsak én mondom, hanem rajtunk kívül álló hozzáértők is. Megvan a fedezete, ott van a privatizációs árbevétel a MÁV számláján. Ma voltam egyébként MÁV-felügyelőbizottsági ülésen, és azt láttam, hogy a MÁV nem tudja, hogy mire költse ezt a pénzt. Ebben a pillanatban azt forgatja a fejében, hogy megveszi a HÉV-et, ami egy elég nevetséges dolog" – mondta a szakszervezeti vezér az Origo-nak.

A Gaskó Istvánnal készített teljes interjút itt olvashatják.

11 óra 07 perc

Az egyes vonalon Kelenföldről Győrbe személyvonat indul  11.30 órakor.

Szintén friss hír, hogy Eurorégió vonatok közlekednek Ausztria felé körülbelül kétóránként.

A MÁV szerint kedd reggel jobb a közlekedési helyzet, mint hétfő ilyenkor.

9 óra 25 perc

De vajon kik sztrájkolnak? – kérdeztük a MÁV Kommunikációs Igazgatóságát.

"Főként a kocsivizsgálók és a jegyvizsgálók, valamint a pénztárosok sztrájkoltak, a forgalomirányítók közül csak néhányan csatlakoztak a sztrájkhoz hétfőn. A mozdonyvezetők egyáltalán nem sztrájkolnak, csakúgy, mint a műszaki-gépészeti karbantartók" – hangzott Kavalecz Imre sajtófőnök válasza.

A Kisalföld információi szerint hétfő este a munkára jelentkező kilenc jegyvizsgáló közül hatan csatlakoztak a sztrájkhoz, vagyis Győrben fokozódik a helyzet.

Országosan a hétfői napon 00:00 és 18:00 óra között a kijelölt 2083 vonatból 1546 közlekedett, 537 vonat maradt el.

9 óra 13 perc

Mintha mi sem történt volna hétfő óta – na jó, ez így nem igaz: Győr és Veszprém között elméletileg csupán járatelmaradások, késések várhatók –, a megyeszékhelyről sehová sem lehet eljutni vasúton. Leszámítva a fővárost.

Kelenföld és Győr között a vonatok ugyanis körülbelül órás ütemben közlekednek.

Nincs változás a hadiállapotban

Győrből távolsági vonatok – köztük az IC-k – jelenállás szerint kedden sem indulnak. A regionális vonatoknál késések, járatelmaradások várhatók.

A Győr-Celldömölk és a Hegyeshalom-Szombathely vonalon a helyi személyvonatok esetében is járatelmaradások várhatók.

Győr és Veszprém között hétfőn a reggeli szerelvényt leszámítva nem közlekedtek a járatok, a MÁV információi szerint kedden azonban már "csak" járatelmaradások, késések várhatók.

Kedd – 8 óra 55 perc

A Győr-Sopron-Ebenfurti Vasút Zrt. (GYSEV) vonalain kedden is közlekednek majd a vonatok. A vasúttársaság menetrendje továbbra is igazodik a sztrájkhoz.

A Sopron-Győr vasútvonalon december 16-án is indul az összes vonat. A járatok előreláthatólag a győri MÁV állomásra érkeznek, és onnan indulnak majd.

Az InterCity vonatok azonban továbbra sem közlekednek a MÁV vonalait érintő sztrájk miatt.

A Sopron-Szombathely, valamint a Szentgotthárd-Szombathely vonalszakaszokon az utolsó GYSEV állomásokról – Acsád, valamint Ják-Balogunyom – továbbra is vonatpótló buszok szállítják az utasokat Szombathelyre, illetve az ellenkező irányba.

Az országos sztrájk miatt késésekre lehet számítani. A GYSEV Zrt. arra kéri utasait, hogy utazásuk előtt mindenképpen tájékozódjanak az állomási pénztáraknál, információs pultoknál.

19 óra 27 perc

"A törvények nem teszik lehetővé, hogy a minisztérium bármilyen formában nyomást gyakoroljon a sztrájkolókra, egy fontos feladata van: a közlekedés biztonságának ellenőrzése és fenntartása" – közölte Molnár Csaba közlekedési, hírközlési és energiaügyi miniszter.

Molnár Csaba nem akar beavatkozni

A sztrájktörvény világosan fogalmaz, a sztrájk a munkáltató és a munkavállaló közötti jogvita, amelyet nekik kell rendezni. A győri miniszter hozzátette: örülne, ha minél gyorsabban sikerülne a Ferihegyen és a MÁV-nál is megegyezni a feleknek, utóbbi esetében első körben legalább az elégséges szolgáltatásokról.

A miniszter leszögezte, hogy a megegyezésbe a minisztérium nem tud és nem is akar beavatkozni.

19 óra 14 perc

Ismét megyei körképet tartottunk – a MÁV legújabb közleménye alapján – , de sok újdonság nincs, akár 14 óra 33 perces hírünket ide is másolhatnánk.

A helyzet nyugaton változatlan

Továbbra sem indulnak a távolsági vonatok Győrből, míg a regionális vonatoknál késések, járatelmaradások várhatók.

A Győr-Celldömölk, a Hegyeshalom-Szombathely vonalakon a helyi személyvonatoknál járatelmaradások, rövidülések várhatók, míg a Győr-Veszprém szakaszon egyáltalán nem közlekednek a szerelvények.

19 óra 05 perc

Öttevény és Győr állomások között felsővezeték szakadás történt, emiatt Győr-Hegyeshalom vasúti vonalon a sztrájk ellenére is közlekedő személyszállító vonatok menetidejében 20-25 perces késések várhatók.

18 óra

Folytatódik a vasutassztrájk

Hétfőn sem tudott megállapodni a Vasúti Dolgozók Szabad Szakszervezete (VDSzSz) és a MÁV vezetése a sztrájkkövetelésekről, illetve a még elégséges szolgáltatásokról.

"A vasúttársaság a még elégséges szolgáltatásokkal kapcsolatosan egy új javaslatot terjesztett elő, de ez még több vonat indítását tartalmazza annál a változatnál, mint amit az érdekképviselet korábban már elutasított" – mondta el hétfői sajtótájékoztatóján Gaskó István, a VDSZSZ elnöke.

Az érdekképviseleti elnök úgy fogalmazott: "egy tapodtat sem léptek előre" a hétfői egyeztetésen, vagyis folytatódik a kiszámíthatatlan helyzet a vonatközlekedésben. Kedden reggel 8 óra15 perckor ülnek ismét tárgyalóasztalhoz.

16 óra 05 perc

Úgy éreztük, ismét itt az ideje, hogy terepre menjünk. Egész pontosan a győri vasútállomásra.

Mint egy kísértetállomás

Nem csalatkoztunk: a megyeszékhely központi pályaudvara minden túlzás nélkül egy kísértetállomás ezekben a pillanatokban.

Néhány ember kóvályog az állomáson – közülük is pár talán csak sztrájknézőben –, miközben a fülünk hallatára egy anyuka a kisfiának előadást tart "a szegény vasutasokról".

Szép vonat, álló vonat
Szép vonat, álló vonat

Írd és mond: két startra kész vonat

Nos, jelenleg azért az utasok sem eszik nagykanállal az életet – bár a MÁV esetében tartunk tőle, hogy a történelemben ilyen soha nem volt –, a nagytábla szerint ugyanis két vonat indul délután Győrből.

Az egyik a 16:04-es soproni gyors, a másik a 16:33-as Kelenföldre tartó személyvonat. Érkező vonat egy sem foglalta a helyet a táblán.

Karácsony meglepetés: van sztrájk, nincs vasúti közlekedés
Karácsony meglepetés: van sztrájk, nincs vasúti közlekedés

14 óra 33 perc

"Reggel hat óra és dél közötti adatok szerint a kijelölt 915 vonatból 582 közlekedett, a teljes útvonalon 333 vonat maradt el, részlegesen pedig 23 vonat nem közlekedett. A számok azt mutatják, hogy körülbelül 13 százalékos csak a sztrájkolók aránya a teljes vasutas társadalomban" – közölte a kisalfold.hu-nak Kavalecz Imre, a MÁV szóvivője.

"A közvélemény vasútellenes hangulata egyre erősebb"

"A MÁV úgy látja, hogy a szakszervezet már nem valamiért, hanem valami ellen folytat sztrájkot, amely egyre hatalmasabb erkölcsi veszteséget okoz a vasútnak. Eközben a közvélemény vasútellenes hangulata egyre erősebb. Mindeközben az ország különböző részein naponta emberek tucatjait bocsátják el, egyes vasutasok olyan irreális célokért sztrájkolnak, mint a negyedmillió forintos jutatás a Cargo vállalat eladásából" – folytatta Kavalecz.

Megyei körkép: kevés és még kevesebb induló vonat

Nézzük, mi a helyzet a megyénket érintő vonalakkal.

Tatabánya–Győr között részleges közlekedés zajlik, körülbelül óránként mennek a vonatok. A Komáromig történő eljutás szintén biztosított.

A megyeszékhelyről azonban továbbra sem indulnak távolsági vonatok.

Győr és Celldömölk között a helyi személyvonatoknál járatelmaradások várhatók. Hegyeshalom és Szombathely között pepitában ez a helyzet.

Győr és Veszprém között szintén nem járnak a szerelvények. Információt az összes vonalról itt olvashatnak.

14 óra 04 perc

Jelenleg holtponton a sztrájk, nincs nagyon új hír. Itt az alkalom, hogy felelevenítsük: miért is sztrájkol a VDSZSZ? (Hátha akad még olyan óvodás, aki nem tudja.)

A VDSZSZ hivatalos közleménye szerint követelik, hogy "250 ezer forinttal valamennyi vasutas részesedjen a MÁV Cargo privatizációs bevételéből. Ez nem extrémitás, hiszen a Cargosok rövidesen fejenként mintegy 1,5 millió forintot kapnak. Ez jó, ezt akartuk, de a többi vasutasról sem vagyunk hajlandóak megfeledkezni".

Ezen kívül követelik, hogy "a társaságba vitt munkavállalók (MÁV Start, MÁV Gépészet) 10 százalékos alapbéremelést kapjanak, mivel az Árufuvarozási Üzletág tevékenység-kihelyezésével bezárólag ezt minden munkáltatói jogutódlással a MÁV-tól más társaságokba kiszervezett vasutas megkapta".

A további követeléseket megtalálják itt. A jelenállás szerint egyébként ha teljesíti is a MÁV a VDSZSZ követeléseit, akkor sem zárul a sztrájk. Legalábbis Gaskóék bejelentették, hogy ebben az esetben is folytatják a sztrájkot, mivel szolidaritanak a ferihegyi sztrájkolókkal.

12 óra 17 perc

"A Győr-Sopron-Ebenfurti Vasút Zrt. (GYSEV) vonalain közlekednek a vonatok, de a Sopron-Győr, a Sopron-Szombathely, valamint a Szombathely-Körmend-Szentgotthárd vasútvonalakon közlekedő vonatok menetrendjében változás lép érvénybe" – tudatta Stöckert Dávid, a GYSEV kommunikációs munkatársa.

Sopron-Szombathely vonal: vonatpótló autóbuszok az utolsó állomásokon

A Sopron-Győr vonalon a GYSEV összes vonata közlekedik. A járatok mindegyike Győr-MÁV állomásra érkezik, és onnan indul. Az InterCity vonatok azonban a MÁV vonalait érintő sztrájk miatt nem közlekednek.

A Sopron-Szombathely, valamint a Szentgotthárd-Szombathely vonalszakaszokon az utolsó GYSEV állomásokról – Acsád, valamint Ják-Balogunyom – vonatpótló buszok szállítják az utasokat Szombathelyre, illetve az ellenkező irányba.

"Az országos sztrájk miatt késésekre lehet számítani" – tette hozzá Stöckert Dávid. A GYSEV Zrt. arra kéri utasait, hogy utazásuk előtt tájékozódjanak az állomási pénztáraknál, információs pultoknál.

11 óra 04 perc


A megyénket érintő vasúti közlekedésről a következőket lehet tudni: a MÁV hivatalos tájékoztatása szerint Tatabánya és Győr között részleges a közlekedés.

Győr és Celldömölk között a helyi személyvonatoknál járat-elmaradás várható.

Hegyeshalom-Szombathely között nem járnak a vonatok Répcelak és Ölbó-Alsószeleste állomások sztrájkja miatt.

10 óra 32 perc

"A hétfői napon 00.00 és 06:00 óra közötti vonatközlekedési adatok a következők: kijelölt 450 vonatból közlekedett 246, teljes útvonalon elmaradt 179, részlegesen 25 vonatjárat" – kezdte a kisalfold.hu-nak Kavalecz Imre, a MÁV sajtófőnöke.

"Ahol a biztonsági feltételek adottak, ott közlekedjenek a vonatok"

"A mai műszakváltás megtörtént, ezek szerint a MÁV Zrt.-nél a következők szerint alakult a létszámhelyzet: a 2266 megjelent forgalmi dolgozók közül 104-en sztrájkolnak 2162-en dolgoznak. A MÁV-START Zrt. 1134 munkavállalója közül 294-en sztrájkolnak és 840-en látják el a vasúti szolgálatot" – folytatta Kavalecz.

A szóvivő hangsúlyozta: a MÁV tiszteletben tartja a sztrájkoló vasutasok jogait, de minden törvényes eszközzel a társaság azon lesz, hogy ahol a biztonsági feltételek adottak, ott közlekedjenek a vonatok.

Nincs gyors-, nincs IC-közlekedés, de Győr térségéből érkeznek vonatok a Keletibe 

A MÁV szóvivője kérdésünkre elismerte: "gyakorlatilag a belföldi gyors- és IC vonatközlekedés megszűnt, de a nemzetközi vonatokat sem indítják el Budapestre, egyedül a Beográd nemzetközi gyors érkezett hazánk területére".

A MÁV információi szerint a Keleti pályaudvarra győri térségből érkeznek vonatok

9 óra 15 perc

Gasparik Zsolt, a VDSZSZ győri vezető ügyvivője a jegyvizsgálók részéről az MTI érdeklődésére elmondta: hétfőn reggel 7 jegykezelő nem vette fel a munkát a nappalos műszakban 13 szolgálatra jelentkező közül. Közlése szerint kora reggel több vonat nem indult el Győrből, egyebek között Celldömölk, Hegyeshalom, Tatabánya felé. Bakonyszentlászlóra viszont elindult a szerelvény és a GYSEV vonatot is elindították.

Eközben a GYSEV jelezte: hétfőtől ismét a győri MÁV állomásról indulnak és oda érkeznek a győr-soproni vonalon közlekedő GYSEV-vonatok.

Stöckert Dávid kommunikációs munkatárs hozzátette: mivel a győri MÁV állomás fogadja és indítja a GYSEV vonatait, ezért módosította a vasúttársaság vasárnap esti döntését, amely a győri GYSEV-pályaudvart jelölte meg indulási és érkezési állomásként.

8 óra 17 perc

Az induló vonat a Komáromba tartó 7:33-as gyors volt, míg az érkező a bécsi Südbahnhof felől közelítő Euregio. Utóbbi szerelvénynek a tábla szerint 8:16-kor kell(ett) befutnia Győrbe.

(Felvételünk készítésekor, 7 óra 50 perc magasságában a komáromi gyors már útra kelt, így a táblán sem látható.)


Egyetlen érkező szerelvány
Egyetlen érkező szerelványA megyeszékhely központi állomásán nemhogy dühöngő utasokat nem láttunk, de alapvetően utasból is alig. Nyolc óra körül legfeljebb 15-20 ténfereghettek az állomáson.

Néhány utas a győri peronokon
Néhány utas a győri peronokonGyőrben nem tájékoztathatják a sajtót

Természetesen próbáltunk információt szerezni arról, hogyan is készüljenek a mai utazásra a megyeiek, de mind az információs pultnál, mind az állomásfőnökség semmit nem voltak hajlandóak mondani.

Az indok a következő volt: tájékoztatást csak a budapesti kommunikációs igazgatóság adhat. Amikor pedig azzal érveltünk, hogy rendben, de lehet, hogy így legfeljebb délután tudjuk tájékoztatni az olvasókat, a válasz az volt: ők erről nem tehetnek.

Akárhogyan is van: a vasutasok bérének rendezése mellett tán a kommunikációs csatornák kicsit szabaddá tétele is időszerű volna a MÁV-nál.

Kavalecz Imre: műszakváltáskor minden kiderül

A VDSSZ-es "sztrájkmellényben" egyébként összesen egyetlen vasutas állt a peronon, de mire megszólaltattuk volna, ő is "eltűnt".

A MÁV Kommunikációs Igazgatóságán elértük Kavalecz Imre sajtófőnököt, aki arról tájékoztatta a kisalfold.hu-t, hogy "a Győr-Moson-Sopron megyei vonatok mai indulása nagyban a műszakváltástól függ".

Ígérete szerint konkrétumok hamarosan várhatók.

Kispiros bevetésre készen
Kispiros bevetésre készen

Olvasóink írták

209 hozzászólás
 • 209. Judytka 2008. december 21. 15:38
  „Sajnos Zarakinak igaza van,mégha kissé el is ragadta az indulat..Nem mindenkinek van lehetősége,hogy ha nem megy a vonat(a buszra nem fér fel...láttam tegnap este!!!!)előhúzza a garázsból az autót.Őszintén sajnálom azokat,akik az állomásokon dekkolnak(sokan kicsi gyerekkel),diákok nagy batyukkal,aggódó munkába menők,akik rendre elkésnek a mélyen tisztelt vasút(asok)miatt.
  Próbálnék én sztrájkolni...három nap múlva le is ránthatnám a rolót!Milyen jó,nekem csak akkor van pénzem,ha dolgozom...És ők???”
 • 208. Eva- 2008. december 21. 14:12
  „Nyugalom :!

  Holnap délutánig biztosan van még sztrájk!

  A fidesz akkorra hívta össze a költségvetési bizottságot--hogy a politika is bekapcsolódhasson a munkáltató és munkavállalókat képviselő szakszervezet bérharcába.

  heuréka!!

  Egyre durvul a játék!A bőrünkre!”
 • 207. Zaraki_Kenpachi 2008. december 21. 11:07
  „Kedves Fatökű barátom,

  Nem csak én vagyok aki agyonverné a mávos sztrájkolókat, a lincs hangulata országszerte elmélyülni látszik. Sok ember nem tud normálisan a munkahelyére jutni, a diák vizsgázni, a családtagok hazajönni, vagy utazni. Ki a fenének képzeli magát egy szaros vasutas? Te aki szimpatizálsz velük vállalod, hogy új munkahelyet biztosítasz annak, akinek a főnöke nem fogja eltűrni, hogy a sztrájk miatt állandóan késve jut be a dolgozó? Kifizeted-e a féléves tandíjat, ha a diák nem tud eljutni a vizsgára és megbukik? Netán hazafurikázod-e a családtagokat karácsonyra??

  Kerültél-e már kórházba úgy, hogy azt mondták Neked: sztrájk miatt dögölj meg, majd ha megkapjuk a juttatásunkat, akkor megoperálunk? Nem hiszem. Aggresszív vagyok igen, mert nekem is a munka mellett el kell jutnom vizsgázni. Ha nem tudok kifizeted a 130 ezres tandíjat? Nem hiszem. Mások életével és mindennapjaival a hozzád hasonló agyatlan barmok könnyen játszogatnak, de egyenlőre a vasutasok feláldozhatóak a többség érdekében, mert 4-5x annyian vannak azok, akik szenvednek a sztrájktól, mint azok, akik cseszekednek a jó néppel. Nem kell csodálkozni, ha az ember megagyalná azokat, akik miatt az amúgy is rohanó világban,ahol minden nap stresszelünk csak egy újabb gond szakad a nyakunkba”
 • 206. easyrider13 2008. december 21. 08:30
  „zaraki!! és te hogy beszélsz a vasutasról??? szájon vágod,rugdosod, ezek után te vársz tiszteletet te gyökér!!!aki olvasta miket irsz az gondolja milyen állat vagy!! és még te akarsz utas lenni???? ilyen viselkedésel csak marhavagonba engednélek az tuti!!!nem tudom ki a faxnak képzeled magad???”
 • 205. KARIKA 2008. december 20. 23:13
  „lehet hogy most ébredtem - tényleg sztrájk van .
  és én meg azt hittem a hideg miatt lassabban dolgoznak .”
 • 204. lali84 2008. december 20. 16:30
  „igazad van juditka!!!
  nme szégyelik magukat a szeretet ünnepén is ezt csinálni?amikor valaki tán haza utazna szüleihez szereteihez stb. remélem az élet ezt vissza adjan nekik..szemetek”
 • 203. Judytka 2008. december 20. 14:54
  „Gratulálok a sztájkolóknak!Ezzel nagyon sok "ártatlan"embert keserítenek meg!Lehetetlenítik el az utazását..Sokan örülnének,ha dolgozhatnának VALAHOL.....ezek meg sztájkolnak..
  Mi lenne,ha valamelyiknek sürgős orvosi ellátásra lenne szüksége,és az orvos éppen sztájkolna??”
 • 202. miracle 2008. december 20. 12:18
  „macsek23
  Győrig: Bécs-Sopron-Győr?”
 • 201. jockey 2008. december 20. 11:10
  „199. georgbob

  Az nem kerékkopogtató, hanem hangmérnök.

  Remélem, a Gaskó ilyen hangmérnökkalapácsot kap karácsonyra. De a hátsó felébe dugva, hogy örüljön.”
 • 200. Pistike 2008. december 20. 10:06
  „199. georgbob

  Idézet: "Kíváncsi lennék normál esetben mennyire veszik komolyan..Esetleg indulás előtt elkérhetem megtekintésre az úgynevezett "checklistát"

  Az "úgynevezett checklistát" fékpróba bárcának hívják, és két példányban kerül kitöltésre a sikeres fékpróba után 2 ember, a mozdonyvezető és a kocsivizsgáló (krékkopoktató) aláírja.

  Ezt mindíg komolyan veszik!
  Az NKH (Nemzeti Közlekedési Hatóság) bármikor ellenőrizheti (ellenőrzi is)!”
 • 199. georgbob 2008. december 20. 08:15
  „Persze ilyenkor reflektorfényt kapnak a kerékkopogtatók, mert ha sztrájkolnak nem indulhat el a vonat...Kíváncsi lennék normál esetben mennyire veszik komolyan..Esetleg indulás előtt elkérhetem megtekintésre az úgynevezett "checklistát", amivel igazolja a minőségbiztosítás és folyamatirányítás utasításainak betartását???? Vagy naív vagyok és ez csak az én cégemnél működik...”
 • 198. macsek23 2008. december 20. 08:11
  „É kirúgnám az összes ott dolgozótt aki sztrájkol.NEKem az anyukám Svájcból jön haza.KArácsony előtti nap.De az még egy óriási kérdés hogyan.Mivel oké hogy jönnek pótló buiszok de mekkorra késéssel.Ja és arró nem beszélve hogy nagyon drága volt a jegy.”
 • 197. Nóri88 2008. december 20. 07:17
  „Ezzel teljesen egyetértek, Zaraki! Miracle! Én például az év eleji sztrájk ideje alatt még suliba jártam, és az első napokban, amikor nagy nehezen be tudtunk menni az öcsémmel Győrbe, naivan odamentünk információhoz, hogy esetleg kaphatnánk-e valami igazolásfélét. (A suliban akkor még nem fogadták el csak úgy, hogy a tv és rádió meg az internet szerint sztrájk van). Hozzáteszem, hogy megadtam a tiszteletet a hölgynek. A válasz nem éppen kedves hangnemben: Nincs igazolás, sztájk van! mondom, rendben. Esetleg tudna mondani valamit a Pest fele közlekedő személyvonatokról, hogy kb. mikor várható? Válasz, elég foghegyről : Információ sincs!
  Neki biztos nem kellett aggódnia, hogy mikor/hogyan jut haza ő vagy a gyermeke vagy a párja vagy akárkije...

  Ez meg, hogy karácsonykor is már sztrájkolni akarnak, azért mindennek a teteje! Miért kell még tovább feszegetni az emberek idegeit??? A politikai támadások miatt. Pfff...”
 • 196. Zaraki_Kenpachi 2008. december 20. 01:29
  „Mianmar: egy embert kell agyoncsapni: Gaskót! Az egész szarság neki köszönhető! A vasutast meg szájon, mivel van egy-kettő, aki azt hiszi a sztrájk feljogosítja arra, hogy a felháborodott utast úgy kezelje, mint akit a seggéből rángatott elő. 100% felelősség van a Gaskón, de legalább 80 a vasutason is, mert hallgat rá”
 • 195. Zaraki_Kenpachi 2008. december 20. 01:27
  „patriot, arról, ha az ember hagyja magát befolyásolni, az nem a kormány hibája. Akár jobb oldal, akár baloldal, nem azzal van a baj, hogy ki van a kormányon, hanem annak a szónak a tartalmával, hogy politikus. Most arról megy az egész herce-hurca, hogy a jobb oldal akar trónra kerülni és megint megy a ki kanosabb játék. Az emberek meg hőzöngenek az alapján, amit a jobb oldal mond, mert ugyebár sokan elhisznek mindent, amivel etetik.

  Nekem a fő bajom amúgy ezzel az egésszel az, hogy mi legyünk tekintettel a vasutasokra, amikor a kárt nem ők szenvedik el, hanem mi, az utasok. Aki tömegközlekedést vesz igénybe, annak van célja: munkába menet, hazajövetel, rokonokhoz utazás, vizsgára való utazás, stb stb stb. A vasutas nincs tekintettel azokra, akiktől a főnöksége a bevételét kapja, amiből aztán neki bért tud havonta kifizetni. Ha nincs utas, nincs bevétel, nincs bér, mi a fenét akar? Szerencsétlen barom az egész bagázs, itt nincs sztrájk, itt az emberekkel való kiszúrás van terítéken és megint egy olyan hőzöng, akinek legalább 6 számjegyes nettó fizetése van és az első számjegy biztos nem 1-es vagy 2-es”
 • 194. miracle 2008. december 19. 22:14
  „Nem tudom minek kell nyomatni viszont ezt a süketelést, hogy utazás előtt érdeklődjenek, bla-bla...
  Minek? Úgy se tudja senki melyik vonat fog menni, nem lehet így semmit tervezni.”
 • 193. bogote 2008. december 19. 22:05
  „Felháboritó! Sokat megengednek maguknak ezek a süsü vasutasok! Sokan örülnénnek , ha dolgozhatnának, mások pedig éppen miattuk nem jutnak el a mhelyeikre. Mit akarnak ezek?”
 • 192. kutykurutty 2008. december 19. 21:27
  „Eddig is sokat mutogatták ezt a majomképű Molnárt. De most már kezdek besokallni. Ha megbukik mint politikus, majd jó lesz celebnek.”
 • 191. Temporal 2008. december 19. 21:17
  „Idegen,te biztosan nem jársz be vonattal naponta legalább is nem hiszem.Mert a jogokért nem úgy kell kiálni hogy a másikét meg leszarjuk.Én kivánom a Gaskónak meg minden sztrájkban résztvevőnek mikor korházi ápolásra szorulnának akkor sztrájkoljanak az egészségügyben!Képzeld el ők is ezt tennék !
  Aki egy kicsit gondolkodik az épiteni probál nem rombolni,hogy előre menjünk mindannyian.”
 • 190. Mianmar72 2008. december 19. 19:31
  „Nem minden vasutas hülye! kiváncsi lennék arra, hogy kik sztrájkolnak (IQ-t tekintve) Ki az a barom, aki még hisz a Gaskónak? szerintem a normálisabb vasutasok (pl. ilyenek a mozdonyvezetők is) nem sztrájkolnának, de nem tehetnek semmit, mert a baromarcú 2 általánost végzett kékruhás-sárgakalapos-sárgazászlós nem csinálja meg a fékpróbát, a másik hibbant meg nem nyomja a gombot, hogy a váltó átálljon. Most akkor kit kellene agyoncsapni??”
209 hozzászólás

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Autókon ugráltak, ablaktörlőt törtek a suhancok

Győr - "Bravúros" rongálást vitt véghez három diákszállón lakó húszéves suhanc a hétvégén… Tovább olvasom