Kisalföld logö

2018. 01. 20. szombat - Fábián, Sebestyén -4°C | 6°C Még több cikk.

Karácsonyi pénzüket keveslik

Kunsziget - Év végi jutalmukat keveslik a kunszigeti Federal Mogul SSH Bt. dolgozói, ezért szakszervezeti csoportjuk péntek délután műszakváltáskor a gyár bejárata közelében demonstrációt tartott. A cég egyelőre nem nyilatkozik.
– Az éves bérmegállapodásban az szerepel, hogy év végi jutalomként – amit mi csak karácsonyi pénznek nevezünk – éves bérük négy százalékát kapják a dolgozók, persze bizonyos feltételek teljesülése esetén. Mi úgy érezzük: ezt meg kellett volna kapnunk, még a novemberi bér utalásával együtt.

Ehelyett mostanra a munkások számlájára annak az összegnek, amire számítottak, csak a töredéke került. Felháborodásukban többen be akarták szüntetni a munkát, ezért szerveztünk demonstrációt, munkaidőn kívül – mondta a Federal Mogul kunszigeti üzemének szakszervezeti titkára, Fazekas Lajosné. Péntek délután kettőkor a gyár bejárata előtti gyülekezéskor azt is elmondta: elzárkózik a munkáltató, hogy erről a gondjukról egyeztessenek.

Tüntetés a gyár előtt: Tiltakozást szervezett az üzem szakszervezeti csoportja, mert a dolgozók úgy érzik, becsapták őket. Fotó: Krizsán Csaba

Szerinte az se véletlen, hogy pár nappal karácsony előtt derült ki mindez, már nem tudnak intézkedni. A tiltakozó akció csak mintegy negyedóráig tartott, abból állt, hogy a munkából jövők egymással gondjukról beszélgettek. A készített transzparens mögé csak mintegy huszonöten álltak oda, többen voltak, akik elhúzódtak, nem a tiltakozásban vettek részt, csak buszra, autóra vártak. Salamon Zsolt viszont úgy gondolja, csak együtt érhetnek el valamit.

Ő részt vett a tiltakozásban, mert szerinte nem kapták meg a dolgozók azt, ami a cég és a szakszervezet közötti megállapodásban szerepel. Fazekas Richárd szerint a tavalyi kétszázalékos év végi prémium több volt, mint a mostani négyszázalékos. Pedig karácsony előtt számítottak az emberek a pluszpénzre. Burcz László szerint a fő gond nem is az összeg, hanem hogy mást ígértek.

„Három éve nem volt egy fillér sem, de akkor megmondták, ne is számítsunk semmire, az jobban elviselhető volt."

A vállalkozás egyik vezetőjét megkerestük, de egyelőre nem nyilatkozott a cég. A szakszervezet úgy tudja, öt-hatszázan dolgoznak az üzemben, abból száz a szakszervezeti tag. Kunszigeten 1995 végén telepedett meg a gumit feldolgozó üzem, akkor még nem a Federal Mogul tulajdonában volt. Az amerikai cég 2000-ben vette meg, azóta is nőtt a csarnokok területe. Ide telepítette az anyacég egy újfajta tömítőcsalád gyártását, ablaktörlőgumikat is készítenek.

Olvasóink írták

 • 10. Elégvolt 2009. április 20. 15:13
  „Igen!
  Valakit kihagytál!
  Márkus Péter!
  Ő is nagy ész!A legdurvább, hogy hülyének néznek minket dolgozókat, szerintem csak saját magukat jellemzik ezzel.
  Akikre büszkék vagyunk: Vihart Ferenc, Márkus Péter, Horváth Zoltán és a mérnökségünk is tud alkotni néha!!!
  Ja van össze függés a cég és az ország helyzete között is!
  Nettó nyereség!
  És ebből mi mit látunk?Szokásosan semmit!Ha nem tetszik el lehet menni. Menjetek ti el. Őket is könnyedén lehet pótolni nem csak minket. Egy különbséggel. Mi a cégnek hasznot hozunk!Ők elviszik azt!
  Ennyit róluk!Addig csinálják amíg meg nem unják a dolgozók!Már a végét járjuk!Mint az ország!”
 • 9. pocok69 2008. június 01. 21:13
  „Ez ám a szégyen!!!!!!!!!!!!

  A Federál "vezetői" mint például a tudatlan Hr manager a V F, át ment a Sickbe... (a szomszéd gyár), könyörögni, hogy ne vegyék már át a volt federálos dolgozókat!!!!!!! Nem jön rá, a marha, hogy pont miattuk mmennek el a melósok, mert egy barmok!!!!!!!!
  Amióta Ő van, az összes valamire való melós elment... Maradtak a hülyék, mint Ő, de "ezek" nem jutnak semmire, csak csődre..... Egy jó hír, a H.Z. is felmondott, csak sajnos későn, mert a Federal "esze"´ miatta ment el........ Most már cseszheti, a jelenlegi hülye banda csak arra jó, hogy a lakatot feltegye a gyárkapura!!!!!!!!! IGEN!!!! MEGCSINÁLTUK!!!!!! ELKÚRTUNK EGY JÓ ÜZLETET!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! AKIKRE BÜSZKÉK VAGYUNK: Vihart Ferenc, Horváth Zoltán, stb.......”
 • 8. Pocok 2008. március 05. 19:03
  „A Federal jelenlegi vezetői olyanok mint a Gyurcsány......
  Jól el kúrták!!!!!!!!!!!”
 • 7. rozzy 2008. január 04. 09:57
  „A cég anyagi helyzete nem tette lehetővé, mert veszteségesek vagyunk, akkor mikor hazudtak? Egész évben azt hallottuk, hogy nagyon jók vagyunk, ilyen jó még sosem voltunk, csak így tovább, meg lesz az eredménye!!-De kinekis? A melósnak nem az tuti”
 • 6. Melós 2008. január 04. 09:52
  „Pofapénz? Szánalmas és megalázó, de az igazgatónk tudja ezt? Ha igen, benne is csalódtunk!”
 • 5. BECSAPOTT 2008. január 04. 09:48
  „Elegünk van a hazugságokból, a főnökeink sütögetik a pecsenyéiket, mi meg szívunk!!!!!!!!!!!!!!”
 • 4. Pocok 2008. január 03. 13:09
  „Amíg egy-két embert odafent le nem cserélnek, addig nem lesz változás.....”
 • 3. Süti 2007. december 30. 16:25
  „Hát ja, ez nagy baj!Itt kezdődnek a problémák!Már mint ott hogy hazudoznak folyamatosan!Ha tagadják, hogy hazudnak akkor ez jobb: elferdítik a tényeket elég rendesen!
  B.U.É.K. Federal, mindenkinek, kevesebb hazugsággal reméljükl!”
 • 2. Pocok 2007. december 26. 12:37
  „Az a baj, a cégnek az Angol igazgatója nem tud magyarul, az alatta levő vezetők pedig becsapják......”
 • 1. Süti 2007. december 23. 12:02
  „Hát ja!
  Igérgetnek ezt azt, amit aztán nem teljesítenek, csak hogy a termelést növeljék!
  Akkor inkább ne igérgessenek, hanem a tényeket tárják elénk!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Győr több százmillióért kínál ingatlanokat

Győr - Újabb ingatlanok eladásáról döntött a győri közgyűlés. A kérdés csak az, lesz-e rájuk vevő.… Tovább olvasom