Kisalföld logö

2017. 04. 23. vasárnap - Béla 4°C | 13°C Még több cikk.

Karácsonyi fényözönbe öltözött Győr!

Győr – Péntek este, körülbelül háromnegyed hatkor eljött a nagy pillanat: Győr belvárosa ünnepi külsőt öltött több tíz ezer égő segítségével. Riport advent első győri fényeiről.

A várva várt fényözönt jó félórás műsor előzte meg. A Szabadhegyi Oktatási Központ gyermekkórusa remek karácsonyi dalokkal melegítette be a szép számú tömeget.


Főként persze kisgyerekes családok voltak kíváncsiak karácsony meleg fényeire.


Három lézercsóva Győr égboltján

Miközben szólt a zene, három zöld lézercsóva pásztázta be Győr egét: az egyik a megyeházára egy hatalmas fenyőfát, a második a Rába Hotelre Győr címerét rajzolta.

A harmadik az Aradi vértanuk útjának első házára rajzolt "valamit". Sokáig nem is tudtuk megfejteni az első blikkre három sült gesztenyére emlékeztető alakzatot.

Szerencsénkre a három sült gesztenye rövid időre, de át-átváltott Győri Kommunális Szolgáltató Kft.-re, így mi is megfejtettük a talányt: a Komszol logója is velünk várta az ünnepi nyitányt.

Fényes Városháza.
Fényes Városháza.


Beszéd beszéd hátán

Erre amúgy viszonylag sokat is kellett várni: a katolikus, a református és az evangélikus egyházak egy-egy képviselője mondott nem túlságosan érdekfeszítő beszédeket, ekkor többen el is hagyták a Városháza teret.

Benkovich Ferenc pápai prelátus egy csúnya bakit is elkövetett: holnapot említett az adventi koszorú meggyújtása kapcsán – tudomásunk szerint erre azért inkább ajánlatos vasárnapig várni.

Végül Borkai Zsolt lépett a pódiumra. Győr polgármestere Juhász Gyula és Weöres Sándor idézetekkel fűszerezte meg ünnepi szavait, kicsit népszerűsítette a Téli fesztivált – összességében korrekt kis mondatokat hallottunk tőle.

Fotó: H. Baranyai Edina
Fotó: H. Baranyai Edina


Végső visszaszámlálás az ünnepi fényekért

Körülbelül fél hatkor elindult egy 60 másodperces lézerszámláló a megyeházán, az utolsó tíz másodpercben már szinte együtt számolt vissza a tömeg.

Meg is lett a jutalmunk: Győr ünnepi fényei kigyúltak!

Aki teheti, ne hagyja ki az esti fényözönt, tényleg érdemes ilyenkor nagyot sétálni a városban. Különösen egy pohár forralt borral a kézben!          

Olvasóink írták

35 hozzászólás
12
 • 35. egro 2008. december 02. 14:53
  „Karäcsony nem POLITIKÄROL,GAZDASÄGROL szol,hanem a SZERETET ÜNNEPE!!!!!!!!Igenes kell a kivilägitäs!Szomoru,hogy sok jeges szivet sem melegit fel!Ha nem lenne Györ kivilägitva,akkor a sok emberke akik most nyaffognak a penzröl...ök lennenek a legjobban felhäborodva,hogy:-Mi van nem tellik a karäcsonyi vilägitäsra sem?!”
 • 34. G.D 2008. december 01. 21:47
  „Kétség kívül, nagyon szép az ilyesmi. Szép a szemnek. Elfeledteti a gondokat.! - De azért mégis: Én inkább lennék boldog és megelégedett az év 48 hetében, mint ebben a négyben, beleértve a karácsonyt is.”
 • 33. :/ 2008. december 01. 21:03
  „matriné látom minden hozzászólása negatív töltetű és nem csak itt hanem már láttam másol is sikeresen lerombolta a hangulatot.. gratulálok hozzá!!!! és attól hogy nem tetszik valakinek az ön hozzászólása nem kell azt mondani h nem tud olvasni vagy hogy ivott mielőtt írt.. ha csak ilyen töltetű hozzászólást tud írni akkor inkább ne írjon semmit, köszönjük!”
 • 32. raffy2 2008. december 01. 19:29
  „én még nem láttam ,de meg fogom nézni.biztos szép minden.de ma reggel amiről két idős hölgy beszélgetett, a nyelvembe haraptam,nehogy elküldjem őket a büdös francba.szóval tényleg az eszem néha megáll.az helyett hogy örülnének,semmi se jó nekik.”
 • 31. Zsoltika 2008. december 01. 10:11
  „Kedves 17...
  köszönöm a felvilágositást, és van benne igazság, de igazábol csak arra céloztam, hogy az emlitett hid nem BP-é hanem országos jelentőségű. Mivel az ország egyébként is Pest-központú, ez a híd legalább annyit segit hogy nem kell a fővároson kersztül közlekedni, hanem meg lehet kerülni azt.Higgye el az van akinek legalább annyira fontos, mint a Szombathely- Győri vautvonal. Az M6os kikérem magamnak. Hetente járok pécsre, és nekem is szükséges, viszont egyáltalán nem vagyok senkinek a "pécsi cimborája". Mindegy...
  Attol, hogy kicsit probálnak jo hangulatot teremteni az elkeseredettségben inkább örülni kéne.
  Kellemes adveni készülődést mindenkinek!”
 • 30. Judytka 2008. november 30. 17:53
  „Évről évre szarabbul élünk,ez tény...sajnos.
  De nem lehetne ezt legalább ilyenkor kicsit elfelejteni,és meleg szívvel készülni az ünnepre,és örülni ennek a csodálatos adventnek...és nem azon vitázni,hogy mikor kell meggyújtani a gyertyákat?Tökmindegy,hogy a szobánkban az aztalon mikor lobban fel a láng,úgy sem látja senki...magunknak csináljuk az ünnepet,nem másnak!
  Azt meg csak ajánlani tudom,hogy valóban egy pohár forralt borral sétáljunk végig az esti,kivilágított városon,mert nagyon szép...hangulatos!Remélem,hogy még hó is esik hozzá!!”
 • 29. matriné 2008. november 30. 16:36
  „Nem elég, hogy "pancser" még iszik is, mielőtt a billentyűket nyomkodja az előtte szólóval együtt! Akik még olvasni sem tudnak!”
 • 28. elemér 2008. november 30. 02:32
  „Sehol a világon nincs jó hangulat és Gyôr nem kivétel. Mindenhol rosszabul élnek mint 2 éve. Üzletek becsukhatnak karácsony után, erröl beszélnek. Pumpálni kell a pénzt a gazdaságban ezt tanácsolják a szakértôk és teszik is ezt az USA-ban. Egyszerre van pénz sokmindenre, amire azelött nem volt, mint pédául az infrastruktura. Érdekes hogy a a konzervativoknak is tetszik Obama gazdasági csapata és Bush koperál. USA-ban még több remény van manapság, mint bárhol a világon. Obama mondta gyôzelme után, erônk nem katonai vagy gazdasági, hanem ideáink és hitünk az örök reményben hogy minden lehetséges. Ezt mondta, habár nem szószerint. Én olyan szerencsés vagyok, hogy ezt már 56 karácsonyán tapasztaltam.”
 • 27. macskusz45 2008. november 29. 22:45
  „Csodaszép lett az egész város, köszönet érte a Vill-Korr Kft. embereinek, a Komszolnak, és mindazoknak, akik a mínuszfokokban egész nap azon fáradoztak, hogy a karácsonyi varázslatot megteremtsék nekünk.
  Ne keverjük a politikát karácsonnyal. Sok embernek igenis igénye van a fényekre a szépre. Akinek nincs, az pedig ne nézze. Igen boldogtalan ember lehet. Továbbá ajánlom morgós hozzászólónak, dolgozzon kinn egész nap a mínuszban, aztán szólják le a munkáját. Nem tartozom a felső tízezerhez, de szeretem a szépet, az ünnepet. A Vatikánban rekordméretű fát állítanak fel idén, vajon ebből mit tudnának kipolitizálni?”
 • 26. TakácsTamás 2008. november 29. 22:00
  „Én azt gondolom, arról, hogy rosszabbul élünk, mint két éve, s annál végtelenül rosszabbul, mint 6 éve, arról nem a karácsony tehet, nem az önkormányzatok, nem Borkai meg a diszkivilágítás. A probléma gyökerét Gyurcsány Ferencnél és társainál kell keresni, az eltapsolt tíz meg százmilliárdokban, az alkalmatlan kormánypolitikában. Hagyjuk ebből ki a karácsonyt, az ünnepi fényeket, meg a győri önkormányzatot. A kettőnek semmi köze egymáshoz.”
 • 25. pancser 2008. november 29. 20:28
  „"Matriné" megáll az ész. Már a karácsonyt is gyalázod? Ha valaki rászorul a karácsonyi hangulatra, az éppen a szegény. A patás ördög, a bojtos farkával megjelent, ha legalább krampusz lennél, de Lucifer a gonosz lekek fejedelme, nos "matriné" game over!
  Csak a videón és a képeken láttam az ünnepi kezdést, igazán ránk fér egy kis fény, egy kis melegség. Éljen a forralt bor!”
 • 24. :/ 2008. november 29. 20:06
  „matriné akkor tegyen javaslatot arról, hogy az összes ünnepet töröljék el és ne ünnepeljenek semmit a városban sőt az egész országban, ne legyenek ünnepnapok, vasárnapok se legyenek és mindennap keljen menni dolgozni, és akkor temetések se legyenek az is a kivagyiság h kinek milyen sírköve van... csak szemeteli a kommentet!!!”
 • 23. matriné 2008. november 29. 19:27
  „Ebben a többmilliós koldus országában mit is lehetne várni az úrhatnám polgárságtól? A kivagyiság és a képmutatás! Ez a diszki világítás is jelzi egyesek jó létét és a milliók nélkülözésének a különbségét! Persze,hogy szép! Hisz nagyon is tetszik azoknak, akik nem nélkülöznek, sétálgatnak, mert nincs jobb dolguk és bámulják mint a borjú az új kaput! Az ostobák pedig a valóság meglátásáért alantas megnyilvánulásukkal vetkőztetnek, ki emberi mivoltukból!”
 • 22. Primax 2008. november 29. 18:57
  „Emberek !
  Össze tetszenek egy-két dolgot mosni, és ez - szerintem - nem helyénvaló.
  A cikk a díszkivilágításről szól, nem pedig aktuális politikai/gazdasági dolgokról.
  Tegyük fel, nem lenne ilyen díszfény.
  Akkor meg az lenne a baj és biztos, hogy az erre szánt pénz nem kerülne a rászorulókhoz.
  Ezek - munkanéküliség és Karácsony - nem szervesen összetartozó dolgok.
  Véleményem szerint.
  Különben sírnhatnánk-ríhatnánk januártól egész éven át...”
 • 21. Gab2000 2008. november 29. 18:50
  „20

  Ha nem tévedek az evangéliumokat is rendesen anno megcenzúrázták és saját szájízre alakították.”
 • 20. felvörösök 2008. november 29. 18:07
  „nő és társai

  A gyertyákat vasárnaponként gyújtják meg, minden alkalommal eggyel többet. (Forrás: http://hu.wikipedia.org/wiki/Advent)

  Az hogy az egyházvezetők néhanap úgy döntenek, hogy kényük kedvük szerint változtatnak meg szokásokat (pl: adventi gyertygyújtás szombat estére való átrakás, misézés, imák megváltoztatása, stb.), arról nem az újságíró tehet.

  Már csak azért is vasárnap, mert a keresztény hit szerint ez a nap Krisztus feltámadásának napja. Ezért járnak a keresztények minden vasárnap temlpmba. Ja, hogy Húsvétkor a feltámadást is szombatra tették, arról ismét csak a papokat kéne kérdezni.

  De végül is mit várni egy vallástól, amit egy császár és az emberei engedélyeztek 325-ben, és válogattak össze (leginkább a zsidók ünnepeiből és egyisten hitükből), s aztán máglyára küldték, akit onnantól kezdve mást merészelt mondani.”
 • 19. gyakor 2008. november 29. 18:07
  „"GRATULÁLOK MINDENKINEK" (szégyeljék magukat), akik a karácsonyt megelőző advent első napján máris becsempészte a politikát ez alkalommal is. Emberek!! Kapjatok már a fejetekhez végre!! Az ADVENT nem erről szól!! Egy csepp a kiadások tengerében- és nem is teljesen az "adózók pénzéből"- ez a fényár, amit produkáltak Győrben. Gyönyörű, és jó volt végigsétálni a kivilágított belvároson.”
 • 18. elemér 2008. november 29. 17:34
  „Befektetni a jövôben az nem pazarlás. Obama gazdasági programjának is ez alapja. Utak, hidak, sulik és karbantartás. Mo.-n gyenge az u.n. infrastruktura, ami szükséges a modern élethez. Befektetök is nézik az ilyesmit. Meghatározza hogy egy ország milyen fejlôdôképes. Városokat ahol elszegényedtek szintén segiteni kell hogy talpra álljanak. Munkanélküli segéj, szociális segéjek, továbképzés, stb. Miböl fizetik mind ezt ? Kölcsönökböl ha máskép nem megy. Ünnepelni pedig nem pazarlás.”
 • 17. Poncius 2008. november 29. 14:23
  „#13

  Ezzel a segíteni kell kelet-Magyarországot a nyugat-dunántúli embereknek már tele a hócipóje.
  Autópálya vezet Miskolcra, Debrecenbe , Nyíregyházára, Szegedre. Azzal együtt, hogy pl. Polgár után a az M3-as forgalom nagysága az autópálya kiépítettséget egyáltalán nem indokolja. Ment a duma , hogy majd ez segít munkahelyet teremteni. Hát sikerült a határ keleti oldalát versenyképessé tenni.
  Autópálya Nyíregyházáig, a munkahely meg Romániában vagy Ukrajnában létesült.
  A vasútvonal villamosítva emberemlékezet óta végig Debrecenig.
  Érdekelne, hogy ez mitől hátrányos helyzetű térség.

  Ezzel szemben, Sopron a hűség városát egy életveszélyes út köti össze az ország belsejével.
  Szombathelyre úgyszintén nincs normális út, nemhogy autópálya.
  Az észak-déli tranzitút az adriára nyugat-Dunántúlon keresztűl vezet, mégis inkább
  az M6 épül a "pécsi" haverok miatt.
  A vasútvonalak Győr-Szombathely még mindig nincs villamosítva.
  Tanulni és dolgozni kellene nem csak a segélyekre várni. A megélhetési gyerekvállalásról
  nem is beszélve. Az ózdi , miskolci stb. városok lakói tulságosan megszokták hogy majd állam bácsi segít és kitalálunk mindenféle nevetséges közmunka programokat.
  A miskolci "DAM"-ra ölt milliárdokból máshol új munkahelyek ezreit lehetett volna létrehozni.
  Elég csak a győri vagongyárra gondolni, ami az első megrogyás után ment a lecsóba, és nem jött állambácsi (kelet-magyarországi származásu vezetőkkel ) megsegíteni Győrt.”
 • 16. :/ 2008. november 29. 14:02
  „matriné... tipikus tudatlan ember hozzászólás... valószínűleg azért emelik az áram árát mert volt Győrben díszkivilágítás.... biztos majd akkor az égők árát is emelik az áruházakban, mert azzal világították ki a belvárost...”
35 hozzászólás
12
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Egy jó közösséggel teljesebb az élet

Győrszentiván - Szántó Lászlónak dörgött a taps azon az ünnepségen, ahol a „Település Embere"… Tovább olvasom