Kisalföld logö

2018. 04. 26. csütörtök - Ervin 13°C | 24°C Még több cikk.

Karácsonyi ajándékmustra

- Notebook-ok, LCD-, Plazma televíziók, MP3 és MP4 lejátszók, a számítástechnikai eszközök, digitális fényképezőgépek illetve a háztartási kisgépek – a tavalyi karácsony sláger-ajándékai idén is megtartják ezen titulusukat.
Többek között az újabb fejlesztések és típusok megjelenése okozta árcsökkenés, úgynevezett ár-erózió is eredményezi ezt – mondta el kérdésünkre Mihók György, a Saturn Győr ügyvezető igazgatója.

-A háztartási kisgépek eladása ebben az időszakban messze a legelső. Ezek azok a termékek, amelyek közül legalább egy fajtát minden családban tudnak egymásnak ajándékozni a vásárlók, a legkülönbözőbb árkategóriákban – és ajándékoznak is. Természetesen a háztartási nagygépek is látványosan nagyobb forgalmat hoznak ilyenkor, annak ellenére, hogy nem tipikus ajándék a tűzhely, a mosógép, vagy a hűtő. Sokan a lecserélendő, elavult, elromlott nagygépek cseréjét is karácsonyra időzítik – mondta Mihók György.

Az egyik legolcsóbb és legkissebb LCD tévé - internetről Magyarországon is megrendelhető


Nézzünk néhány olyan műszaki terméket, amelyekre idén is sokkal több vásárló fog jutni.

GPS-ek

Az idei év slágerajándéka lehet a GPS. Ideális ajándék a sokat autózóknak és túrázóknak is. Lényegében egy olyan eszközről van szó, amely műholdas helyzetmeghatározással felméri a helyzetünket és egy térképen megmutatja azt. A térkép segítségével távolságmérésre és útvonatervezésre is alkalmas a szerkezet. A legolcsóbb modellek 40 ezer forint körül, a drágábbak 120 ezer körül kaphatók. Egyes mobiltelefonok is használják ezt a technológiát. Fontos tudni, hogy a GPS nem sokat ér térkép nélkül - a térkép pedig nem mindig jár a rendszerhez. A térképek ára a részletességtől függ, 20 000 forinttól 150 000 forintig terjed a skála.

Notebookok

Hordozható számítógép számos helyen kapható. Az elektronikai üzletektől a hipermarketektől a számítástechnikai üzletekig széles a kör, de vannak

Mihók György, Saturn Győr Ügyvezető igazgató
"Meg kell teremteni a vásárláshoz a megfelelő környezetet, ehhez nagyon fontos, hogy a termékekről a legpontosabb, a különböző típusokról a legátfogóbb tájékoztatást kapják a vásárlók." 

olyan szaküzletek is, amelyek kizárólag hordozható számítógépekkel foglalkoznak. 100 000 forinttól kaphatók a legolcsóbb "fapados" modellek, félmillióba kerülnek a felső kategóráis gépek. Gépenként más lehet az processzor, a tár, és a kijelző, de sokat számít az is, hogy milyen kiegészítőket tartalmaz a notebook. Hangszóró, mikrofon, LAN és vezeték nélküli hálózat már mindben alapfelszereltség, de találkozhatunk olyan eszközzel is, amely kártyaolvasókat, bluetooth-t, webkamerát tartalmaz. Nem mindegy, hogy mennyi garanciát vállalnak az eszközre (2 vagy 3 év a leggyakoribb) és érdemes az operációs rendszerre is figyelni, a legolcsóbbakat ugyanis freeDOS-szal vagy Linuxszal szállítják, ezek okozhatnak meglepetést a windowsokhoz szokott vásárlóknak.

LCD és plazmatévék

Hagyományos tévékkel még lehet találkozni, de már sokkal több LCD vagy plazmatévé sorakozik az üzletek polcain. Elektronikai üzletekben, hipermarketekben találkozhatunk velük. A képét mindenképpen érdemes megnézni működés közben, mielőtt megvennénk. Különbség leginkább a tévék képátlójában és a garancia időtartamában van, persze a márka is sokat számít - bár mindenki másra esküszik. 60 000 forinttól már kaphatók a kisebb tévék, de az internetről rendelhető meglehetősen komoly méretű és árú termék is 17 millióért.MP3 és MP4, valamint hordozható DVD lejátszók

Bárol járhatunk, nem maradunk zene- vagy videolejátszás nélkül. Az MP3 lejátszók közül a legolcsóbbak négyezer forint körül kaphatók. A tárhely bővülésével nő az ár, de vannak olyan lejátszók, amelyek további extrákat tudnak (rádió, diktafon, hangszínszabályozás, többféle zeneformátum lejátszása). Van olyan MP3 lejátszó, amely belső memória nélkül kerül a boltokba, ezekhez SD vagy MMC kártyát kell venni, hogy zenét lehessen hallgatni rajta. Az MP4 lejátszók a képek megjeleítésére, videók lejátszására is alkalmasak; 10 ezer forinttól 130 ezer forintig kaphatók. Ha pedig nem elég a videofájl lejátszása, hanem komplett DVD-t is szeretnénk nézni egyetlen hordozható eszközön, a hordozható DVD-lejátszó a megoldás, ezeket 20000-70000 forintért lehet kapni (főleg a képernyő méretétől és a lejátszható fájlformátumoktól függ az ár).

Digitális fényképezőgépek

A legolcsóbb gépek alig 20000 forinttól már kaphatók - ezek általában teljesen automatikusak, kevés memórával rendelkeznek és kifejezetten a kezdő fotósoknak valók. Komolyabb gépekért komolyabb árat kell fizetni, a legdrágább gépek 1,2 millió körüliek. Ha ilyen gépet nézünk ki magunknak vagy ajándéknak, érdemes figyelni a képfelbontásra, az optikai zoomra, a képstabilizátorra, a programozhatóságra is.

Blokk, kísérő szolgáltatások

- Az egyik legfontosabb dolog, amire a karácsonyi vásárláskor figyelniük kell a vásárlóknak, hogy hasonlítsák össze az azonos, illetve a hasonló termékek árait és azok ár-tudás arányát is. LCD televíziókból például közel kétszáz fajta van a piacon, sokszor nagyon nagy árkülönbséggel és nagyon kis tudás-szolgáltatásbeli különbséggel – hívta fel figyelmünket Szabó Attila, az Euronics győri üzletvezetője. Alapvető és rendkívül fontos, hogy a blokkot mindig őrizzük meg.

- Járják körbe a kínálatot, és tudatosan vásároljanak. Fontos ez a magatartás ahhoz is, hogy ne tévesszük szem elől, pontosan mit is szeretnénk vásárolni. Ilyenkor sokkal nagyvonalúbbak vagyunk magunkkal, olyasmit is megveszünk, amire valójában nincs is szükségünk, de a reklám és az információ, hogy a termék most a legolcsóbb, hajlamossá tesz bennünket a sokszor felesleges beruházásokra – mondta Szabó Attila.

Kiemelten fontos, hogy a termékhez tartozó szolgáltatásokat –garanciális háttér, hitelkonstrukciók, ingyenes házhozszállítás feltételeit- is alaposan vizsgáljuk meg. Kérjük a kihelyezett hitelügyintézők segítségét, hiszen –ahogy az egyik 6 éve a szakmában dolgozó szaktanácsadó kolléga fogalmazott- az olcsóbb, néha drágább. És ez nem csak hitelre vásárolt termékekre igaz. Szabó Attila, üzletvezető, Euronics


Garanciális javítás, téves-, vagy dupla vásárlás esetén is, a vásárlást igazoló blokk az egyik legalapvetőbb feltétele ezen szolgáltatásoknak. Üzletpolitikai szempontból persze mindenhol rugalmasan kezelik ezeket a kérdéseket, de valóban nem lehet ennek jelentőségét elégszer hangsúlyozni.Végül itt egy kis ajánlat azoknak, akik meg akarják spórolni az LCD tévé állványát vagy nem akarják a falra rögzíteni.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Ismeretlen összetételű ecstasy-t foglaltak le

Eddig ismeretlen összetételű ecstasy-tablettát foglaltak le a nyomozók egy budapesti férfitől a… Tovább olvasom