Kisalföld logö

2018. 03. 25. vasárnap - Irén, Irisz -2°C | 8°C Még több cikk.

Karácsony szerencsés szülötte

Győr-Moson-Sopron - Meghitt, az ünnepekre való készülődést segítő pillanatokban lehetett része mindazoknak, akik hétről hétre vasárnaponként Ruppert István jóvoltából hallgattak egy kis orgonamuzsikát a győri Szentlélek-templomban.
A Széchenyi-egyetem zeneművészeti tanszékének igazgatója karácsony szülötte, ráadásul a névnapját is ilyenkor jegyzi a naptár.

A győri Szentlélek-templomot éppen húsz éve avatták fel, s az akkori orgonista, Hoffmann László elhatározta, hogy külföldi mintára hangversenyeket szervez. Két év után elkészült a környék egyik messze földön legszebb hangú orgonája, s a művész betartotta ígéretét: minden hónap első vasárnapján a templomban felcsendült az orgonamuzsika.

Ruppert István orgonaművész természetesnek tartja, hogy a karácsonyi készülődés része az orgonamuzsika, amely kötődik az ünnephez, a liturgiához.

– Noha gyerekkorom ót tanultam zenét, jócskán túl voltam a huszadik évemen, amikor komolyabb kapcsolatba kerültem az orgonával – árulta el magáról az orgonaművész, aki nemcsak Győrött, de a zeneakadémián is tanít. – Gépészmérnökként diplomáztam, de ez ma már csak egy szép emlék; a munkám, a sikereim, az életem ma már az orgonához kötnek. Zenésznek születtem, csak később találtam rá a hangszeremre. Nem bánom, hogy így alakult, hisz a muzsikával együtt boldog az életem.

Koncertezik, tanít, menedzseli az intézményt, hihetjük, hogy bizony sokszor Ruppert Istvánnak is nehéz beosztani a nap 24 óráját. Vallja, hogy a születés pillanatában eldől, kiből lesz zenész, a sorsunk emígy is kódolva van. Évekkel ezelőtt nagyobb biztonságot jelentett a muzsikus-, avagy a zeneszerzői munka, átalakuló világunkban azonban a zenész csak remélhet, hogy az embereknek a jövőben is szükségük lesz a magas szintű kultúrára.

– Ötvenhárom évvel ezelőtt karácsony első napján születtem – vallja a művész. - Anyukám szerint karácsonyi ajándék voltam, vagyok, s én ezt az érzést próbálom vele ma is éreztetni.

– A névnapomat is ekkor ünnepeljük, de ténylegesen idén is munkával telik a karácsony. Karácsony első napján, kedden öt órától Balogh Eszter énekművésszel együtt mindenkit szeretettel várunk a győri Szentlélek-templomban.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Veszélyt rejthet a fényfüzér

Győr-Moson-Sopron - Adventi koszorú sem idén, sem tavaly nem okozott lakástüzet, köszönhetően a… Tovább olvasom