Kisalföld logö

2017. 12. 18. hétfő - Auguszta -3°C | 3°C Még több cikk.

Karácsony idején: öröm helyett szorongás?

Győr - A pszichiáter szerint a karácsony jó alkalom a konfliktusok rendezésére, lehetőség az újrakezdésre. Ennek ellenére – az ajándékozás, az együttlét öröme helyett – az ünnep sokaknak szorongást, kényszert, kötelességet jelent.
– A karácsonyt a szeretet ünnepeként emlegetik, mégis a békés készülődés, a nyugodt bevásárlás helyett gyakran találkozhatunk ideges, ingerült emberekkel, akiknek a karácsony nem az ajándékozás boldogságát, nem örömteli együttlétet, hanem kipipálandó feladatot, feszültségekkel terhelt kötelességet jelent – vélekedett lapunknak dr. Radics Judit.

A győri pszichiáter főorvos szerint ezt még fokozza, hogy az embereknek alig van szabadidejük, munkahelyi és családi gondokkal küszködnek. Így aztán nagyon sokan az ünnep előtti utolsó hetekben zúdulnak rá a bevásárlóközpontokra, üzletekre, ahol az ilyenkor szokásos tülekedés, a „beszerzési láz" csak fokozza bennük a „hangulatot".

– Többek között ezek miatt a negatív élmények, tapasztalatok miatt szorul háttérbe az ünnep szépsége, a feldíszített karácsonyfa, üres tárgyakká válnak az ajándékok.

Nem azt látják az emberek, hogy milyen jó, szabadságon vagyunk, együtt lehetünk, beszélgethetünk szeretteinkkel

– említette dr. Radics Judit. – Sokan keresnek fel ilyentájt szorongásaikkal, félelmeikkel. Van, aki a rossz otthoni légkör, párkapcsolati gondjai miatt fél az ünnepnapoktól, a többnapos együttléttől. Fél attól, hogy miről fognak, tudnak beszélgetni, megússzák-e a karácsonyt veszekedés nélkül.

Mindezek ellenére a pszichiáter főorvos megjegyezte: a karácsony – még a hiedelem szerint is – alkalmat kínál arra, hogy az emberek átértékeljék életüket. Letéve a rosszat, megszabadulva a hibáktól megerősítsék a jót, az erényeket és újrakezdjenek.

– Nagyon egyszerű a dolog! Meggyőződésem, hogy szervezés és átgondolás kérdése az egész. Vagyis oda kell figyelni szeretteink „elszólásaira", arra, hogy mi az, ami örömet szerezne számukra, és azt már megvásárolhatjuk jóval az ünnepi kampány előtt. A karácsonyi napokban pedig minél több természetes alkalmat kell keresni, teremteni és találni az együttlétekre. Például egy hangulatos társasjátékra, egy-egy közös, beszélgetős filmnézésre, rokonlátogatásokra. Tanulni, változtatni soha sem késő! Nem kell szorongani, kétségbeesni, összeomlani a válságoktól, annál is inkább, mert mindig lehetőséget mutatnak arra, hogy az ember kimozduljon abból a helyzetből, amibe addig „belesüppedt" – hangsúlyozta végül dr. Radics Judit.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Díjemelések lóhalálában

Győr - Ripsz-ropsz felemelte a hulladékszállítási, a kéményseprő-ipari, az ivóvíz- és a… Tovább olvasom