Kisalföld logö

2017. 09. 22. péntek - Móric 11°C | 17°C Még több cikk.

Kaptárborogatás: egymilliós a kár

Abda - A beporzással a méhek ezerszer több hasznot hajtanak mézük értékénél. Ezért is nagy kár, ha családjaik a kaptárak barbár felborogatása miatt pusztulnak el, magyarázta Szémann Tamás abdai méhész, aki szerint idén kevesebb lesz az akácméz.
Pár hete még, amikor cukorlepényt adott be méheinek, mindent rendben talált kaptárainál Szémann Tamás, aztán a meleg beköszöntekor, amikor megint végiglátogatta méhállományait ellenőrzésképp, a Szűcs-erdőben szörnyű kép fogadta: a méhkaptárak feldöntve, méhek százai elpusztultak. A méhcsaládok dobozai ugyanis bakokon keresztbe fektetett vascsöveken álltak, így akinek ezek a horganyzott zártszelvények kellettek, ahhoz, hogy elvihesse azokat, le kellett volna emelnie a kaptárakat. Ehelyett leborogatta azokat és ezzel okozott igazán nagy kárt. Az ellopott zártszelvények ugyanis hamar megkerültek a rendőrség gyorsaságának köszönhetően és azért, mert a tolvaj a méhész egyik szomszédjának értékesítette azokat. Mindössze tízezer forintért, holott hatvanezret érnek. Ugyanakkor, mivel negyvenkét méhcsalád tönkrement, több mint egymillió forintos a méhész vesztesége. Ugyanis azokból a kaptárakból, amelyeknek leesett a tetejük, az eső teljesen kimosott mindent, amelyek pedig azért váltak nyitottá, mert repedés, sérülés keletkezett rajtuk, azokból a méhcsaládok mézet próbáltak egymástól rabolni. Így egymást ölték meg, sok elhullott. Pedig a növények beporzásával a méhek akkora hasznot hajtanak, ami a mézük értékének ezerszerese.

A hasonlóképp elhelyezett kaptárait borította le a tolvaj Szémann Tamás kárára, az alattuk található vascsövek miatt. Fotó: Bertleff András
A hasonlóképp elhelyezett kaptárait borította le a tolvaj Szémann Tamás kárára, az alattuk található vascsövek miatt. Fotó: Bertleff András

A magyar méz ráadásul világhírű, fogyasztása biztonságos és sehol ilyen állagú akácméz nem készülhet. Már Kína is – amely korábban mennyiségben konkurenciát jelentett – felvevőpiaca ennek a hazai terméknek, mert ott ételízesítésre is széles körben használják. S míg Magyarországon a legnagyobb a méhsűrűség, máshol hiány is mutatkozik e téren, ezért például Kaliforniában a méhészek fő bevételét az jelenti, hogy fizetnek nekik a beporzásért.

– Speciális év az idei, későn jött a jó idő, a tél szinte nyárias tavaszba váltott, és hogy milyen lesz az akácméztermés, nemcsak a májusi akácvirágzástól függ, az is befolyásolja, hogy családonként mennyi méh tud gyűjteni. A dolgozók népességének megfelelő növekedéséhez pedig már nem elég az idő addig, ezért kevesebb termés várható. Az se kedvez nekünk, hogy szinte berobbant a tavasz, így szinte minden egyszerre virágzik, összeérnek a virágzási időszakok, amit pedig ki tudnának használni a méhek – szögezte le az abdai méhész és hozzátette: akárcsak a borok, a mézek is tájanként, évjáratonként eltérnek.

Olvasóink írták

 • 4. rendi 2009. április 20. 21:05
  „Az az "ember" aki ilyen pici hasznos rovaroknak ártani tud csak azért mert jo buli az szeretgesse meg a jó édes any........t-:(”
 • 3. Truder 2009. április 19. 19:46
  „Az ilyen bunkó vandálnak száradjon le mind a két keze,forduljon fel!!!Hogy marták volna halálra a méhek!”
 • 2. Accra 2009. április 18. 23:44
  „Kár, hogy nem csípték agyon a méhek ezt a barmot. Már megint a fémgyűjtögetők. Igen elegem van. Nemcsak a vasat kellene megtalálni, hanem a tolvajt is.”
 • 1. bonita2 2009. április 18. 16:27
  „Hianyzott az elovilag orakrol a BUNKOJA!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Április 22.: Bringázz a munkába! kampány

Győr - Csaknem kétszáz céget, intézményt keresett meg a győri önkormányzat, hogy biztassák… Tovább olvasom