Kisalföld logö

2018. 03. 24. szombat - Gábor, Karina -4°C | 9°C Még több cikk.

Káptalandomb: intelligens beléptetőrendszer

Győr belvárosának különösen védett, kiemelkedően értékes része a Káptalandomb, ahol nincs mit keresniük a „kósza" parkoló gépkocsiknak. Ennek elkerülésére május végén modern, elektromos beléptetőrendszert vezetnek be a környéken.
A Képtalandomb éjjel
A gépjárműveket a dombról teljesen kitiltani nem lehet. Sokféle jogos igény van a forgalomra: a püspökségé, a hittudományi főiskoláé, a Hotel Konferenciáé, a bazilikáé (egyházi események, esküvők), be kell jutniuk a területre a mentőknek, a tűzoltóknak, az alkalmi áruszállítóknak... S ha már ők be tudnak menni, bejutnak az engedély nélküliek is.

Úgy tűnik azonban, már nem sokáig. A város útkezelő szervezetének megbízásából úgynevezett intelligens beléptetőrendszer épül a áptalandomb feljáróinál. Csendes, elektropneumatikus rendszer: megfelelő jelzésre az útelzáró oszlopok a földbe süllyednek, áthaladás után automatikusan a helyükre állnak. A teljes rendszer egyedüli gyártója Európában a francia Urbaco cég. Legutóbb Athénben szereltek fel olyan rendszert, amely 83 utcát(!) fog át, véd az illegális behajtóktól.
A győri rendszer kétféle lesz. A Dunakapu téri feljárónál napi használatra alkalmas. A belépés itt mágneskártyás vagy interfonos (mondjuk a kaputelefonon felszólva a Hotel Konferenciából beengedhetik vendégüket). A püspökség emellett saját költségén pluszban videorendszert is felszereltet. A kilépés egyszerűbb, hurokdetektor érzékeli a zónából kifelé igyekvő autót. A Bécsi tér felőli oldalról viszont csak mágneskártyával vagy interfonos segítséggel lehet ki-beközlekedni.
Az áruszállítók 6–11 óra, illetve 16–20 óra között intézhetik (engedéllyel) ügyeiket, de csak maximum háromnegyed óráig tartózkodhatnak a Káptalandombon. A rendszer alkalmas a vésznyitásra is, például a mentők, tűzoltók kulcsot kapnak arra az esetre, ha az elektronikával történne valami. Kulcsnyitásra az oszlopok a földbe süllyednek és ott is maradnak.

Tárgyalások folynak még a Kisosz megyei szervezetével arról, hogy a hittudományi főiskola hátsó kapujánál (napi ételszállítás és egyéb, a minimális igényeket kielégítő) helyet hagyjanak, s piaci napokon
a sátrakat e szerint helyezzék el.

Az intelligens beléptetőrendszer várhatóan május 31-től működik majd, s lesz egy hónap olyan időszak, amikor működését sokféle fórumon, a sajtóban is intenzíven ismertetik. Ha beválik – nem műszakilag, hanem célját tekintve – a rendszer, Győr gyalogosövezeteinek „kapuit" is ez fogja őrizni.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Új fények a Széchenyi téren

Győr belvárosának kedves barokk tere, a Széchenyi tér lényegében nem változott, mégis új arcát… Tovább olvasom