Kisalföld logö

2018. 06. 24. vasárnap - Iván 12°C | 20°C Még több cikk.

Kapszulából fotózzák a beleinket

Győr - Magyarország mindössze két kórházában – Győrben és Esztergomban – alkalmazzák azt a vizsgálati eljárást, amely a maga nemében szenzációsnak nevezhető. Lényege, hogy a beteg lenyel egy babnyi nagyságú kapszulát, s az ebbe beépített fényképezőgép a beleiről ötvenötezer felvételt készít.
Dr. Rácz István professzor, egyetemi tanár a készülék győri bemutatása előtt sokkoló adatokkal szolgál. Magyarországon évente 8 ezer embernél diagnosztizálnak vastagbéldaganatot, s 4500-an halnak meg e betegségben. Szűréssel a baj megelőzhető lenne, hiszen a vastagbél az egyetlen olyan szervünk, ahol jól ismerjük a rákmegelőző állapotot, vagyis a rák polipból lesz, ami időben könnyen eltávolítható. A hagyományos endoszkópos, colonoscopos, a köznyelvben vastagbéltükrözésként ismert vizsgálattól azonban sokan irtóznak, mert kellemetlen, fájdalmas lehet, s inkább el sem mennek a szűrésre. Akkor sem, ha ennek később súlyos következményei lesznek.

– A világ két éve ismeri a vastagbél vizsgálatára alkalmas kapszulás eljárást – magyarázza Rácz István, a Petz Aladár Megyei Oktató Kórház I. számú belgyógyászati és gasztroenterológiai osztályának osztályvezető főorvosa, az intézmény tudományos igazgatóhelyettese. – A vizsgálat teljesen fájdalommentes, mindössze hashajtást igényel előtte. A kapszula 8–9 óra után természetes úton távozik a szervezetből. Ötvenötezer felvételt készít, s a belek szinte minden apró részletéről átfogó képet ad. Ezek alapján pontosan megállapítható, hogy minden rendben van-e vagy esetleg további vizsgálatokra, szövettani minta vételére van-e szükség.

A készülék lelke a kapszula. Nagysága 31-szer 11 milliméter. Két végén fény villog, tulajdonképpen ez a fényképezőgép vakuja, hiszen a belekben sötét van, a fényképhez pedig fény kell. A kapszula lenyelése után két órával kapcsol be, útját a szervezetben egy speciális berendezés jelzi.

Rácz István professzor: A kapszula ötvenötezer felvételt készít, s a belek szinte minden apró részletéről átfogó képet ad. Fotó: Krizsán Csaba
Rácz István professzor: A kapszula ötvenötezer felvételt készít, s a belek szinte minden apró részletéről átfogó képet ad. Fotó: Krizsán Csaba

A testre érzékelőket helyeznek, ezek továbbítják a képet a derékra rögzített készülékre. A vizsgálat után ezt csatlakoztatják a számítógéphez, s egy speciális szoftver segítségével minden láthatóvá válik. A vizsgálat alatt a beteg szabadon mozoghat, nincs helyhez kötve, akár haza is mehet.

Az izraeli haditechnikai fejlesztésekből kinövő, vastagbélvizsgálatra alkalmas készülék két éve lett a gyógyászatban használatos eszköz, vékonybélvizsgálatra 2001 óta használják a világban. Hazai térhódításának aligha kedvez az ára, az egyszer használatos kapszula darabja 230 ezer forintba kerül. A társadalombiztosítás értelemszerűen nem támogatja a kapszulás vastagbélszűrés új módszerét. Rácz professzor nem csak kiváló diagnoszta, nem mellesleg az Európai Endoszkópos Szervezet Oktatási Bizottságának az elnöke, hanem realista is. Szerinte a magyar egészségügy jelenlegi helyzetében ez nem is elvárható. Az eddig elvégzett egy tucat győri vizsgálatot a Reál Hungária Élelmiszer Kft. adománya biztosította. Dr. Kiss László, a Reál-csoporthoz tartozó Kisalföld Füszért vezérigazgatója a készülék bemutatóján bejelentette, hogy vásárlóik a „Vegye úgy, hogy gyógyít" program keretében 2,7 millió forinttal járultak hozzá a győri kapszulás vizsgálatokhoz.

– Hosszú távon nem az a cél, hogy a társadalombiztosítás finanszírozza az új eljárást, hanem az, hogy a biztosítók állják a költségeket – magyarázza Rácz professzor, aki egyszerű példával érvel. A kapszula 230 ezer forint, segítségével azonban kiszűrhető a vastagbélpolip vagy a korai stádiumú rák. Ha erre nem kerül sor időben, az onkológián később akár több millióba is kerülhet egy évekig tartó kezelés.

Dr. Kiss László bejelentette, hogy vásárlóik a „Vegye úgy, hogy gyógyít" program keretében 2,7 millió forinttal járultak hozzá a győri kapszulás vizsgálatokhoz.

Olvasóink írták

 • 5. 1győri 2008. december 20. 08:32
  „T. Kapuvári!

  Kérdéseire válaszolva: a kapszula természetes úton, a végbélen át távozik a szervezetből. A beteg nem lóg madzagokon. A hasfalára érzékelők vannak helyezve, mely fölé ruhát is tud venni és az érzékelők egy kis adapterbe vannak bekötve amit az oldalán visel egy hordtáskában. Az adaptert a vizsgálat végén a számítógépre csatlakoztatják ami beolvassa a felvételeket.

  Üdv.”
 • 4. Judytka 2008. december 19. 11:47
  „Végre egy fájdalommentes,humánus eljárás...potom 230 ezerért..Sajnos nálunk keveset finanszíroz a TB,ami a prevenciót illeti!!
  Mert az igazi nagy üzlet a drága gyógyszerek értékesítése,a betegség kezelése,mert csak így nem marad a nyakukon a rengeteg tonna gyógyszer!!
  Pedig a megelőzés lenne az igazi cél...(csak az kinek üzlet?)hiszen elég beteg a társadalmunk!”
 • 3. zotya975 2008. december 19. 08:54
  „Kapuvári ! Miért ne mehetne, ha pölö 24 órás vérnyomásmérés a vizsgálat, eddig is igy volt, rádcsatolták a készüléket, felrakták a mandzsettát, és mehettél ahova akartál. Vagy a nagyműtétk utén is bent volt a dréncső ami kivezette a sebválladékot, akkor sem kellett ágyban feküdni. Ez nem újdonság, csak a kapszula. Sőt akiknek nyelőcső műtétjük volt, és nem tudnak szájon át táplálkozni azok gyomorszondával mászkállnak, amíg a seb meg nem gyógyul. Általában orron vezetik be.”
 • 2. enzof 2008. december 18. 22:55
  „Végre valami értelmes megoldás!!!”
 • 1. Kapuvári 2008. december 18. 21:16
  „"A vizsgálat alatt a beteg szabadon mozoghat, nincs helyhez kötve, akár haza is mehet. " - azt megnézem lógó madzagokkal hogy megy haza vizsgálat közben! :)

  Mellesleg a fotó hogy megy át a vevő egységre? Bluetooth-on? Infrán? Vagy van a belekben térerő? :)
  Még az érdekelne mi lesz a kapszulával: kisz@rja a páciens, vagy feloldódik a fényképezőgép a szervezetében, B vitamin formában? :)”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Élhetőbb város: napkollektoroké a jövő

Győr - Tartva magukat a feszes tempóhoz, időben elkészült az Inszol Zrt. legújabb, tizenhét lakásos… Tovább olvasom