Kisalföld logö

2018. 02. 24. szombat - Mátyás -8°C | 2°C Még több cikk.

Káprázatos tudományok Győrben évről évre

Jövőre még több csodában lehet része a győri diákoknak és az érdeklődőknek. A Krúdy-iskola egy sikeres pályázatnak köszönhetően kibővíti a Fizika napja rendezvénysorozatot, és új programokat indít a tudományok népszerűsítése érdekében.


"A 2010. évi Természettudományi és Műszaki jellegű tárgyakhoz kapcsolódó rendezvények, események szervezésének támogatására" címen a Műszaki Egyetem által kiírt pályázaton a győri Krúdy Gyula Gimnázium sikeresen szerepelt. Országosan 13 iskola nyert, köztük a győri intézmény 200 ezer forintot. Az oklevelet Hoffmann Rózsa oktatási államtitkár adta át hétfőn Budapesten. Az iskola az elismeréssel járó összeget a tudományok népszerűsítéséhez szükséges eszközökre és programokra fordítja- tudtuk meg Nagy Attila igazgatótól.

2005 a fizika éve volt. Ekkor rendezték meg először a győri Krúdy-iskolában a mára hagyománnyá vált Fizika napját. A két napos rendezvényen a diákok az általuk összeállított, elvégzett kísérleteket mutatják be és magyarázzák 50-70 helyszínen. Az érdekességekre, apró csodákra évente 3-4 ezer résztvevő kíváncsi. A név ne legyen megtévesztő! A programok nemcsak a fizika jegyében zajlanak, helyet kapnak itt olyan tudományok is, mint a biológia, földrajz vagy kémia. Az igazgató fontosnak tartja a természettudományi és műszaki ismeretek népszerűsítését, szerinte a legszebb az egészben mégis az, hogy az ifjak lelkesen és keményen dolgoznak feladataikon, s hogy a rendezvény alkalmával gyermek varázsol el gyermeket.

Pillanatképek a korábbi évek rendezvényeiről


A tavalyi program a csillagászat jegyében telt. Farkas Bertalan is előadást tartott, s bejárta a standokat, a rendezvényről a Magyar Csillagászati Egyesület elismerően nyilatkozott lapjában. A korábbi esztendőkben témául szolgált például az idő, a víz, 2009-ben pedig az égés hozta tűzbe a résztvevőket.

Volt tehát mit taglalni a pályázat megírásakor, melyet az intézmény korábbi munkatársa, Mészáros Péter kezdeményezett, aki jelenleg is egy győri tudásközpont létesítésén dolgozik. A sikernek köszönhetően a fizika munkaközösség tanárai és a tanulók látványos kísérletekkel, érdekes bemutatókkal látogathatnak el különböző oktatási intézményekbe.

2011-ben ismét lesz Fizika Napja a Krúdy-iskolában! Ezúttal a fény határozza meg a kísérleteket, ámulatba ejtő jelenségek sora várható.

Olvasóink írták

 • 2. fifikus_fizikus 2010. október 11. 08:26
  „"győri tudásközpont" = MOBILIS Interaktív Kiállítási Központ*

  Kapunyitásig rengeteg izgalmas esemény várható a MOBILIS körül-által-miatt-val-vel-tól-től :-)))

  Pl. a Krúdy az említett kísérleti bemutatós "roadshow"-ját is a MOBILIS-szal együttműködésben végzi.

  * : A Széchenyi Egyetem területén, az Önkormányzat által elnyert pályázati támogatásból valósul meg. A közlekedés témakörén keresztül mutat be természettudományi-technikai jelenségeket, eszközöket, interaktív, kipróbálható-tapogatható módon.”
 • 1. Mncs 2010. október 09. 19:00
  „Fény, de jó :) Már várom, a Fizika Nap mindig nagyon érdekes és tanulságos :)”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Az óvoda bővülése után épülhet a bölcsőde Győrújbaráton

Hatvanöt négyzetméternyi új csoportszobával megújult a II. Rákóczi Ferenc ÁMK Mélykút úti óvodája, ahová 52 kisgyermek jár. Tovább olvasom