Kisalföld logö

2017. 08. 19. szombat - Huba 19°C | 31°C Még több cikk.

Kapósak lehetnek a kiskertek

"Többféle gyümölcsöt szüretelünk a nemrég vásárolt győrszentiváni kiskertünkben: finomak, s nem kell drágán megvásárolnunk" – mondta a győri Grics Mária. A húzós árú bolti zöldségek és gyümölcsök mellett ismét kapósak lehetnek a saját fogyasztásra termelő kiskertek.

Sokáig kitartanak a magas zöldség- és gyümölcsárak – adtuk hírül lapunkban az okokat boncolgatva "Győr területén művelésre alkalmas kiskertet keresek. A terményen osztoznánk." "Sopronban hosszú távon bérelnék kiskertet művelésre." "Győrben vagy környékén keresek eladó kiskertet faházzal, gyümölcsfákkal."

Ilyen és ehhez hasonló hirdetésekben keresnek eladó kerteket az érdeklődők. Mégsem az efféle adásvétel a jellemző: a győri ingatlanközvetítő irodáknál ugyanis – a Vas megyeiekkel ellentétben – nemigen érezhető a kiskertek utáni nagyobb kereslet: ezek viszonylag kis értékű ingatlanok, s általában „kézen-közön" cserélnek gazdát.

Ezt Csóka Szilárd ingatlanszakértő is megerősítette.

"Tény, hogy például a rabkerti zártkertekbe az elmúlt időszakban sokan költöztek: érdemes megnézni, hogy a szerszámtárolók helyén milyen házak "nőttek ki". Az, hogy ott meg tudják termelni saját fogyasztásra a zöldséget és gyümölcsöt, az a kiköltözés előnyei közé sorolható" – mondta. Vas megyében hónapok óta nő a kereslet a zártkerti ingatlanok iránt Szombathely, Kőszeg és Körmend környékén, de a kisebb településeken is.

Kelendőek lettek a lakóövezetekhez közeli, elsősorban zöldségtermesztésre alkalmas, maximum 1500–2000 négyzetméteres területek.

Grics Mária kijár győrszentiváni kiskertjébe, hogy gondozza és szüretelje gyümölcseit, így azokat nem kell a boltban megvennie.  Fotó: Krizsán
Grics Mária kijár győrszentiváni kiskertjébe, hogy gondozza és szüretelje gyümölcseit, így azokat nem kell a boltban megvennie. Fotó: Krizsán


A győri Grics Mária nemrégen vásárolt egy kertet Győrszentivánon. "A talaj zöldségtermesztésre nem megfelelő, hisz tíz évig füvet nyírtak ott. A gyümölcsfák számára viszont kiváló: két körtefánkon rengeteg a termés, akárcsak az őszibarackunk, almánk, szilvánk, s még szőlőt is szüretelünk.

A kertvásárlás befektetésnek indult, jó elfoglaltság, s érezzük az előnyeit: nem kell a drága gyümölcsöket a boltban megvásárolnunk, ráadásul a saját finomabb is. Szőlőt például biztosan nem vásárolnék" – mondta.

A Győr-Moson-Sopron Megyei Agrárkamara titkára, Modok Jenő elmondta: a magas zöldség- és gyümölcsárak valóban indukálhatnak a Vas megyeihez hasonló folyamatokat, ám ezt a mi megyénkben még kevésbé tapasztalják.

"Ráadásul további áremelés sem kizárt, az időjáráson sok múlik" – tette hozzá.

Olvasóink írták

  • 1. Lókupec 2011. május 25. 09:35
    „Na de kedves újságírók!!! Zártkert???? Az mi??? A pontos megfogalmazás: különleges külterület. Ez pontosan 21 éve így van...”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Fiatalokat várnak a polgárőrségbe a megyében

A megyében eddig 95 településre került ki: "Polgárőrség által felügyelt terület". Ilyen nagyszámú… Tovább olvasom