Kisalföld logö

2018. 11. 21. szerda - Olivér 4°C | 7°C Még több cikk.

Kapaszkodó és menedék a betegeknek

Győr - Füsi Endréné Ida hat éve nézett először farkasszemet a halállal: ekkor diagnosztizáltak az orvosok nála rákos betegséget. Akkor még nem tudta igénybe venni, tavalyi műtétje után viszont kifejezetten kérte hospicenővér segítségét. Az asszony – elmondása szerint – rengeteget köszönhet a szolgálatnak.

A társadalombiztosítóval kötött szerződés alapján jelenleg 13 nővér lát el Győrben és környékén hospice-szolgálatot, amelynek szó szerinti fordítása menedéket jelent. Kui Anna, a Pro Vitae (Az Életért) Közhasznú Egyesület elnöke úgy tájékoztatott, a team tagjai között vannak ápolók, mentálhigiénikusok, pszichológusok, dietetikusok és gyógytornászok. A csoport együttműködik az onkológiai osztály orvosaival, a háziorvosokkal – fizetni nem kell a szolgáltatásért. Győrben januárra tudták megszervezni a szolgálatot.

– Tény, nem szeretünk beszélni a halálról, pedig sok esetben a súlyos betegek utolsó hónapjait, heteit, napjait kísérjük végig – sorolta Kui Anna. – A csoport elhivatott tagjai iránt a legfontosabb a betegek részéről megnyilvánuló bizalom, amely kölcsönös és nagyon sok esetben a családtagok is elfogadják a segítés ebbéli formáját. A szociális munkás a gondozott szociális jellegű ügyeinek intézésében segítkezik, a dietetikus szükség esetén lép be, a hospice-ápoló feladata sokrétű és összetett az injekció beadásától a mentális támogatásig.

Juhász Józsefné Ági nővér gyakran megfordult Füsiék családjában is, s a legnehezebb időszakban is támogató szeretettel veszi körül a súlyos betegeket. Fotó: Krizsán Csaba
Juhász Józsefné Ági nővér gyakran megfordult Füsiék családjában is, s a legnehezebb időszakban is támogató szeretettel veszi körül a súlyos betegeket. Fotó: Krizsán Csaba

Hogy konkrét példával is éljünk, Juhász Józsefné munkáját mindennél többre értékeli Füsi Endréné Ida, akinek daganatos betegsége tavaly újult ki. Májműtétjét követően kemoterápia következett, az áttétek tényével pedig a nyugdíjas asszony mindennél nehezebben szembesült, de nem adta fel.

– Bíztam a gyógyulásban, a hitemben, s ebben erősített meg Ági nővér – árulta el Füsiné Ida. – Az elmúlt fél évben 241-szer fordult meg nálunk, s az otthonunkban már amolyan családtagnak számít. Mindig szeretettel fogadjuk.

Juhász Józsefné Ági nővér körzeti nővéri munkája mellett három súlyos beteget gondoz, többnyire késő délután, illetve este látogatja meg gondozottjait. Szerinte a veszteséget, a fájdalmat képtelenség batyuként letenni, s ebben egyre megy, kinek hány éves gyakorlata van.


 Győrben csak kevesen ismerik

A hospice előkészítésén és megszervezésén Kui Anna és csoportja több évig dolgozott, tapasztalataikat gyűjtik, rendszerezik, s e szerint folytatják a munkát. Egyelőre tíz ápoltjuk van, ám a team több beteg hospice-gondozására is felkészült. A házi-, illetve a szakorvosoktól lehet kérni ezt a fajta ellátást, amely egyben azt is jelenti, hogy a súlyos, gyógyíthatatlan betegségben szenvedő haláláig az otthonában, szerettei körében maradhat, óvó kezek kísérik el – odaátra.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Nagy sikerű bevásárlónap harmadszor

Győr - A Kisalföld-hűségprogram korábbi két bevásárlónapjának sikere tegnap folytatódott: ismét több… Tovább olvasom