Kisalföld logö

2017. 09. 23. szombat - Tekla 9°C | 18°C Még több cikk.

Káosz van a közlekedésben

Győr - A megyeháza díszterme adott otthont a napokban „Az intelligens autó" elnevezésű konferenciának. A rendezvény célja nemcsak a közlekedésfejlesztések eredményei és a technológiai újítások bemutatása volt, hanem ezek hatásainak ismertetése is.
A Europe Direct Győr-Moson-Sopron Megyei Irodája és a Győr-Moson-Sopron Megyei Önkormányzat által rendezett konferencián neves előadók segítségével mutatták be, hogy a közlekedés milyen hatással van a hétköznapi emberek életére, illetve hogy a technológiai fejlődés segítségével milyen társadalmi, orvosi-szociológiai és életminőségbeli javulás érhető el. Elsőként mutatkozott be a Széchenyi István Egyetem közúti és vasúti járművek tanszéke, melynek képviseletében dr. Varga Zoltán egyetemi docens tartott előadást.

Beszédében hangsúlyozta az akkumulátor és a napelem segítségével működő járművek közlekedését, majd Szauter Ferenc tanszéki mérnök segítségével bemutatták azt az alternatív hajtású járművet, mellyel a „SZEenergy" csapat mutathatta meg tudását, a szenzációs első helyen végezve az energiatakarékos tanulmányautók és prototípusok legjelentősebb európai versenyén, Dél-Franciaországban.

A konferencia talán egyik legérdekesebb előadását Barsiné Pataky Etelka, az Európai Parlament képviselője tartotta.

– Ha a közlekedés intelligens lenne, akkor nem késtem volna el az előadásról – kezdte beszédét a képviselő asszony.

Szerinte a közlekedésben teljes káosz van. Az utak, az útlezárások, az útjavítások és a közlekedők nincsenek összhangban egymással.

– A közlekedők ma Magyarországon gyér információval rendelkeznek az utazással kapcsolatban, kevesen tudják, de az intelligens közlekedés egyik alapja az előre tervezés. Emellett pedig nagyon fontos a mobilitás.

A technikai és a környezetvédelmi előadások mellett szó volt a baleset-megelőzésről is, illetve a balesetek egészségügyi vonzatairól.

– A baleset-megelőzésre sok országnak már bevett és jó szokásai vannak, amiket ha átveszünk, és használjuk is, akkor jelentősen tudjuk csökkenteni Magyarországon is a balesetekben meghaltak arányszámát – mondta el dr. Bényi Mária, az ÁNTSZ Országos Szakfelügyeleti Módszertani Központ osztályvezető főorvosa. Előadásában hozzátette: sajnos ma Magyarországon kevéssé hatékony formában költünk baleset-megelőzésre.

A nap további részében a résztvevők többek közt hallhattak előadást a gondoskodó környezetvédelem új technikáiról, valamint „Az intelligens autó" projekthez kapcsolódó technikai megoldásokról is.

Olvasóink írták

  • 2. Joe Sixpack 2008. október 27. 16:19
    „Tábornok már igazán ideje volt hogy te is valamihez értelmesen hozzászolj.”
  • 1. Tabornok 2008. október 23. 06:58
    „Nem előadások, hanem jó utak, hidak és jó megoldások kellenek hogy a járművek minél kevesebbszer álljanak a dugók miatt és, hogy kitudják kerülni Győrt. Az előadások, csak az előadás szervezőinek éa az előadóknak, hasznosak(pénzügyileg). Nagyjából, annyi a hasznunk az előadásokból, mint az itteni karakterszám növelésből. Mondjuk a magunkét, amivel természetesen az illetékesek is egyetértenek, aztán az "illetékesek" nem csinálnak semmit!
    Szép napot!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Falakba futó sínek - Ön lassít?

Győr - A város néhány pontján láthat az ember olyan sínpárokat, melyeket már ki tudja mióta nem… Tovább olvasom