Kisalföld logö

2017. 08. 21. hétfő - Sámuel, Hajna 13°C | 22°C Még több cikk.

Káosz felé tart az egészségügy

Egyre nagyobb biztonsággal mondható ki, hogy az orvosok felmondása és az önkéntes túlmunka megtagadása (ha így lesz) nagyon komoly gondot okozhat január 1-je után. Mindezt a Petz-kórház orvos igazgatója mondta ki; a rezidensek akciójának bejelentése óta először.

Miközben egyre inkább ketyeg visszafelé az óra, s állítólag már háromezer orvos helyezte letétbe a felmondását, a Magyar Orvosok Szövetsége is akciót indított. Ennek eredményeképp csütörtök este úgy tudni, 2500 orvos nem fogja vállalni januártól a túlmunkát, mivel nem látja esélyét annak, hogy tisztességes béremelést kap.

A szlovákiai példát mindenki a saját szája íze szerint értékelheti: tény, hogy az ottani orvosok felmondása néhány napig káoszt okozott a nagy kórházakban; s az is, hogy a helyzet néhány napon belül megoldódott. Magyarországon eddig a minisztériumon nem látszódtak a pánik jelei, de a szakma is kivárt – hangsúlyozva persze, hogy a fiatal orvoskollégáknak igazuk van.

Megállapodás híján a halasztható műtétek, vizsgálatok minden bizonnyal késedelmet szenvednek majd.

Mi történik január 1-jén? Ha semmi nem változik, akkor a hírek szerint mintegy 3000 orvos felmondólevelét kinyitják. Azok közül pedig, akik maradnak, 2500 nem fog túlmunkát vállalni. Nem kell sem szakmabelinek, sem jósnak lenni ahhoz, hogy kimondjuk: ez bedöntheti a rendszert, még úgy is, hogy a felmondási idő mindenkinél két hónap, tehát az igazi vészhelyzet február végén alakul(hat) ki.

Ki látja el a betegeket január 1-je után? Kiszolgáltatott helyzetben van beteg, orvos egyaránt. Fotóillusztráció: H. Baranyai Edina
Ki látja el a betegeket január 1-je után? Kiszolgáltatott helyzetben van beteg, orvos egyaránt. Fotóillusztráció: H. Baranyai Edina


„Azt nem tudhatjuk természetesen, hogy személy szerint kik helyezték eddig letétbe a felmondásukat, de informális csatornákon – hisz mi is beszélgetünk – eljutott hozzánk a hír, miszerint a győri kórházban is többen felmondanak" – mindezt prof. Oláh Attila orvos igazgató mondta tegnap megkeresésünkre.

Hozzátette azt is: „A lavinaeffektus már látható, valóban annál többen bátorodnak fel, minél több kollégáról lehet tudni, hogy csatlakozott az akcióhoz. Hangsúlyozom, hogy a Petz-kórházban mindent megteszünk azért, hogy a sürgősségi ellátás biztosított legyen január 1-je után is,
vagyis aki azonnali ellátásra szorul, az a kezelést megkapja. De a halasztható műtétek, vizsgálatok minden bizonnyal késedelmet szenvednek majd, ha valóban nem állapodnak meg az orvosok a minisztériummal."
Oláh professzor hangsúlyozta, ha a felmondásokra rárakódik az ügyeleti probléma is, akkor az már káoszt okozhat. „Hetente egy ügyeletbe osztható be egy-egy kolléga, ezen túl csak akkor, ha önként vállalja a pluszmunkát. Bizony van olyan szakma, ahol ennek a dupláját teljesítik most az orvosok, ezért ha ők kiesnek, akkor a pótlásukat nagyon nehéz lesz megoldani. Ezt tudja mindenki, nem győri, hanem hazai jelenségről beszélünk, s valószínűleg az egészségügyi kormányzatban is most tudatosul, hogy mi történhet itthon két héten belül."

Az orvos igazgató itt is hangsúlyozta, hogy a sürgősségi ellátás nem szenvedhet kárt, de a halasztható kezelések igen: „Ki kell mondani, hogy az egyébként is hosszú várólisták a tervezett műtéteknél még tovább nőhetnek."

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Aszfaltoznak a Malomsok sétányon - fotók, videó

A Malomsok sétányon élő embereknek sok gondot okozó útépítés remélhetőleg célegyenesbe ért: a… Tovább olvasom